Hlavní stan  |  České vinyly  |  Recenze  |  Rozhovory  |  Odkazy  |  Kapely

Hledané  |  Nabídka  |  Inzerce  |  Poznámky  |  O nás  |  Kontakt  |  English info


>>>   H l a v n í   s t a n   >>>   A r c h i v   >>>   2013 - 3. čtvrtletí

>>>   Archiv novinek 2013 - 3. čtvrtletí

>>> LADISLAV OLIVA | 2013-09-24 >>>
MASTER'S HAMMER "Ritual" LP (2013|09|02 Jihosound Records)
Do čtveřice všeho kultovního
Když pražský Master's Hammer po čtyřech letech existence a několika demosnímcích na jaře roku 1991 vydal své první oficiální album, bezprostředně po vydání jím vzbudil sice pochvalné, ale přitom nijak mimořádně nadšené recenze. Mystický black metal inspirovaný Bathory sice výrazně zaujal již krátce předtím na sampleru "Ultrametal", televize občas odvysílala kontroverzní klip "Géniové", aby jej následně zakázala, a albový debut se prodával natolik, že se dva měsíce držel v popředí prodejního žebříčku a tím i televizní Hitparády, ještě o něco větší ohlas však tehdy budily thrashmetalové kapely Debustrol a Kryptor. Dva roky pak stačily k poznání, že se rodí mezinárodní kult.
"Dvakrát tisíc let pykáme za něco, co jsme nikdy neprovedli. Dvakrát tisíc let trpíme za někoho, koho jsme nikdy neviděli. Tady a teď, hnijeme za živa. Tady a teď, bída, smrt a nuda!" ... více


>>> PETR PHR | 2013-09-18 >>>
Letošní léto přineslo novinku u labelu PAPAGÁJŮV HLASATEL RECORDS, který se postaral o vydání nového alba rožnovských Uštkni. Nahrávka UŠTKNI "Oči šelem" / "Protijed", vydaná pouze na dlouhohrající vinylové desce, obsahuje jak starší materiál z CD "Protijed", tak novinku "Oči šelem". Uštkni nezapadají do žádných běžných hudebních škatulek, přesto v jejich tvorbě lehce rozeznáš onen typický rožnovský sound. V případě Uštkni ještě podtržený větším vlivem starého českého undergroundu.


>>> MERŤÁK | 2013-09-18 >>>
Orlovská crust-grind mašina nachystala pro své příznivce novinku HIBAKUSHA "Pandora". Na vydání se podílela silná kooperace českých vydavatelů: BAŽINA RECORDS, BURYZONE ZINE, CESTOU NA HŘBITOV RECORDS, DIVOCH DISTRO, DIYCORE, DIY PIRATEN, FOLLOW YOUR DREAMS, KILLING ART RECORDS, MALÁRIE RECORDS, NFB CREW, NOISE MAFIA, POPE'S ASS PRODUCTIONS, TOGUE SOL DISTRIBUCIÓN a VÉVA RECORDS. Modrý vinyl vyšel v nákladu 250 kusů a k dostání je u výše zmíněných labelů či přímo u kapely.


>>> BERRY | 2013-09-02 >>>
2. září 2013 vychází u JIHOSOUND RECORDS vinylová reedice debutového alba MASTER'S HAMMER "Ritual" z roku 1991. Oproti prvnímu pressu má album lehce upravený dobový design, rozvírací obal, čtyřpanelový plakát a na 180 gramů těžkém černém vinylu se nachází o dvě skladby více, tak jak byly původně známy pouze z CD verze.
Nemyslíme si, že je třeba album jakkoliv více komentovat, nicméně přikládáme 6 let starou Johanovu recenzi na původní vydání MASTER´S HAMMER "Ritual".


>>> MERŤÁK | 2013-09-01 >>>
TOMORROW'S HELL "s/t" | TUMMO "s/t" split LP (2013 Aback Records, Dead Heroes, Nuclear Madness Records, Phobia Records, Rarach Katus Records, Slave Of Beerfoam, Svoboda Records, Waking The Dead Records)
Temný výprask z Moravy!
V letošním květnu se narodilo splitko dvou pekelných vypalovaček z Moravy a i když se přípravám nevyhnuly některé předporodní bolesti, porod byl nakonec bez větších komplikací a deska do inkubátoru rozhodně neputuje! Dokonce si troufám směle tvrdit, že se jedná o jednu z největších pecek letošního roku. Pro lepší charakteristiku tohoto počinu si dovolím drobnou krádež z letáku, který dává o desce znát širokému okolí, tedy cituji: „Sedm výstřelů temnoty, zimy, vzteku a bolesti. Crust versus hardcore/stoner...“ Dál netřeba snad pokračovat, protože jako úvodní charakteristika je to doufám dostačující. ... více


>>> LADISLAV OLIVA | 2013-09-01 >>>
THE BREED "Zeď" LP (2013 Aback Records)
Zabijáci v zajetí obehraných frází
Celkově druhé, ale na vinylu teprve první album vyškovských The Breed je dobrým důvodem k tomu, aby nejenom běžný posluchač, ale také zlý a krutý kritik mohl provést jejich srovnání, po dvou letech konfrontovat svá vlastní slova a zjistit, v čem se pánové zlepšili či zhoršili. Ti mezitím trochu pozměnili sestavu, ale jinak se jednoznačně drží svého punkového kopyta.
Před dvěma lety jsem psal, že „debutové album lze považovat za další přírůstek do početného zástupu kapel, jež se pohybují na pomezí hardcoru modernějšího střihu a tvrdšího punku. Podporuje je v tom docela dobrý zvuk, přece jen však nelze přeslechnout, že přes veškerou snahu o řádnou přímočarost a údernost to hudebně trochu dře. Melodický potenciál nelze zpochybnit, přesto jen málokterá píseň disponuje schopností trvaleji se zavrtat do mysli posluchače. Album se tak jeví coby lehce monotónní sled průměrných songů, z nichž sice sálá jistý potenciál a dobrý základ, žel narážející na faktor vokální či interpretační nedotaženosti, o nulové osobitosti nemluvě.“. ... více


>>> MERŤÁK | 2013-08-31 >>>
KRUCIPÜSK "Rodinnej diktát" LP (2012 Krucipüsk)
Stále osobitý Krucipüsk
Představovat zde liberecký Krucipüsk je asi zbytečné. Vždyť letos je tomu už dvacet let, co vyšlo první album "Ratata" a kapela od té doby pravidelně po dvou až třech letech přichází s novým materiálem. "Rodinnej diktát" je tedy v pořadí již osmým studiovým albem a zcela poprvé vychází kromě CD i ve vinylovém provedení. Dobře, vychází - ono vyšlo už vloni, ale okolnosti tomu chtěly, že s recenzí jsem si dal na čas.
Krucipüsk patřil v minulosti k mým nejoblíbenějším tuzemským kapelám a skupinu sleduji pravidelně od jejich výtečného alba "~4~", které vyšlo před dvanácti lety a pro mě je stále asi nejlepší nahrávkou, kterou kapela doposud natočila. Patrně to bude především tím, že jde o nejtvrdší album, které nemá jediné hluché místo a ve své době na mě působilo jako zjevení. ... více


>>> MERŤÁK | 2013-08-30 >>>
MASS GENOCIDE PROCESS "Poetry Of The Damned" LP (2013 Bomb Away Records, Forced Expression Records, Miruus Levyt, Svoboda Records, Totalitarianism Still Continues Records, Waking The Dead Records)
Poezie zatracených pro poslední zbytky civilizace!
Tak už to konečně vyšlo! O vydání posmrtného materiálu jedné z nejlepších crustových paleb našich končin (původem z okolí Uherského Hradiště) se mluvilo celkem dlouho, načež se nakonec o vydání postaral především label Waking The Dead Records a do kooperace přibral ještě další kooperátory z Čech i zahraničí. Materiál na „Poezii zatracených“ pochází už z roku 2008 a je posledním „temným poselstvím“, kterému dala kapela vzniknout, protože se nedlouho po nahrání rozpadla. Dnes členy poslední sestavy Mass Genocide Process můžeš slyšet a vidět v kapelách Tomorrow's Hell nebo Blood In Our Wells. Záměrně zde neuvádím Mörkhimmel, protože v době nahrávání zpěvák Slávek už u MGP nepůsobil a věnoval se pouze své pražské smečce. Každopádně "Poetry Of The Damned" je pro mě spolu s osm let starým split LP s belgickými Visions Of War tím nejlepším, co kapela natočila. ... více


>>> VIKTOR PALÁK | 2013-08-28 >>>
FAMILEA MIRANDA | LYSSA | OTK | PICORE "Somos Tú – My jsme ty – Som Tu" 4-way split LP (2012 Miranada, Producciones con las Uñas, Silver Rocket)
S šavlí v ruce, ale nenápadně
Netřeba bušit do kytar a bicích tak, aby u toho explodovaly ohňostroje - stačí, když jiskří zásuvky. Split čtyř kapel, který v roce 2012 zkompletoval formátovou všestrannost labelu Silver Rocket (kromě téhle desky u nich vyšly ještě sedmipalec, desetipalec a „obyčejné“ LP), se odehrává právě na úrovni spíše tlumených energií. Dvě české a dvě španělské kapely zde rozevírají svou náruč, ale nedávají tak docela najevo, co od jejich objetí očekávat.
Zřejmé je však přinejmenším to, že pokud jste k nim nepřilnuli už dříve, nelze čekat, že vám znenadání začne srdce bušit v jejich rytmu, což platí zejména pro španělské zástupce, kteří zde hrají přece jen trochu méně výraznou partii. A přestože noiserockový čtyřboj, jehož aktéři skončili v přátelském objetí, vyznívá o něco hůře pro španělské bojovníky, nemyslím si, že to je pouze kvůli hendikepu v podobě cizojazyčného podání, které přece jen může otupit poetickou stránku textů. ... více


>>> MERŤÁK | 2013-08-13 >>>
ROXOR "Obraz doby!" LP (2013 Insane Society Records)
Děsivý obraz temné doby
Další letošní hrubou deskou, kterou má na svědomí Barvák a jeho Insane Society Records, je "Obraz doby!" od východoslovenských Roxor. Kapela mydlí už přes pět let ostrou crustovou palbu s přímočarými texty a "Obraz doby!" je jejich první samostatnou velkou deskou. Uvádím to zde zcela záměrně, jelikož v minulosti jí vyšly již dvě velké desky, ale šlo o splitka s Risposta a How Long? A k tomu mají ještě vydán jeden samostatný sedmipalec, který vyšel před dvěma lety. Ten byl pro mě také zatím nejlepší nahrávkou Roxor, tedy až do té doby, než jsem dostal do ruky právě tuhle desku.
O depresivní obal - plně korespondující s názvem desky - se postaral Marek Rybenský (taktéž člen Evidence Smrti a Festa Desperato a dále provozovatel Gasmask Records), který patrně promítl do obalu své temné představy o současné společnosti. Kupříkladu na přední straně najdeš smrt objímající se s Kristem a zadní strana patří dítěti s býčí lebkou místo lidské hlavy a raketami na místo nohou a rukou. Podobně depresivní je i přiložený plakát a inlay s texty. Ty jsou k dispozici v originálním znění i v angličtině. ... více


>>> LADISLAV OLIVA | 2013-08-11 >>>
TŘI SESTRY "Líná hudba holý neštěstí" LP (2013 EMI)
Vcelku zdařilý vinylový reparát
Pokud to někdo z českého rockového mainstreamu myslí s vinylem nejvážněji, jde hlavně asi o kapely Olympic a Vypsaná fiXa, mající na kontě tři novodobé zářezy, a dále pak Tři sestry, jež se dopracovaly k druhému. Přičemž historicky jde o jejich již pátý dlouhohrající gramodeskový titul, navazující nejen na prastaré kotouče "Na Kovárně, to je nářez...", "Alkáč je největší kocour aneb Několik písní o lásce" a "Švédská trojka", ale rovněž ještě poměrně nedávné "Lázničky".
Právě srovnání s minulým elpíčkem hovoří v prospěch toho aktuálního. Zatímco onen návratový vinyl měl oproti kompaktu částečně odlišné pořadí písní a dvě z nich se nevešly, tentokrát je plně zachován jednotný sled obsažených položek a chybí jen naprosto nevýrazný country popěvek "Osada havranů". Mimoto byla odjinud odříznuta vcelku zbytečná pár-vteřinová pasáž, jež však zůstala v textové příloze a skrze niž nebyl opraven časový údaj na zadní straně obalu. ... více


>>> BERRY | 2013-07-25 >>>
Dnes, 25. 7. 2013 vyšlo u nového labelu JIHOSOUND RECORDS split 7" SP BLACKOSH "Corrterrigena" | MASTER'S HAMMER "Poletíme komínem". František Štorm černý vinyl komentuje: "Letos v létě mě Blackosh vyzval abychom něco společného podnikli. Měl na mysli sedmipalcové splitko, poněvadž se dá lehce zprodukovat vedle jiných projektů, na kterých pracujeme zvlášť. Máme s Blackiem hodně společného, máme rádi stejnou muziku, pití a kouř, sdílíme stejnou inspiraci okultními nepozemskými hrůzami. Přítomné BLMH split SP se vydává výhradně na vinylu, pro odpočinkový poslech jakožto prázdninový pozdrav našim fanouškům, kteréžto věřím, že máme též společné."
Master's Hammer letos v létě otevřeli vlastní, výše jmenované hudební vydavatelství, které má jediný účel - produkci nových i archivních nahrávek Master's Hammer. Začátkem září vyjde první oficiální vydání všech demokazet jako trojcédéčkový digipack a zároveň reedice kompletního alba MASTER'S HAMMER "Ritual" na těžkém vinylu v gatefold obalu s plakátem.


>>> MERŤÁK | 2013-07-24 >>>
KRÜGER "Pod tlakom kontroly" | LOS REZIOS "Absoluto Poder / Debes Saberlo" split 7" EP (2013 ABC Records, Cestou Na Hřbitov Records, Different Records, Gaskmask Records, Helvetet Records, Nuclear Madness, Rawmantic Disasters Records, Skaven Records, Svoboda Records, Togue Sol Distibución, Véva Records, Wahnfried Records, Wolfdrunk)
Česko-peruánský crustový mangel
Je to teprve něco málo přes půl roku, co jsem psal recenzi na první sedmipalec KRÜGER "Ruku v ruke s pokrokom" a už tu máme jejich další zářez do vinylových drážek. Oproti předchozímu vinylu, který byl pouze v rukou „pražského komanda“, novinka je split sedmipalec s peruánskými Los Rezios. Nahrávka vyšla v nákladu 525 kusů na červeném vinylu a na vydaní se podílelo celkem třináct labelů z Čech i zahraničí.
Černobílý rozkládací obal je svým zpracováním podobný předchozímu obalu sedmipalce Krüger. Zatímco hlavním motivem bylo vloni ničení přírody, teď se jedná o sledování lidí, což znázorňuje televize s obrazem demonstrace s hořícím člověkem a kordonem policajtů. U části Los Rezios jde pak spíš o odpor proti systému, který mají na svědomí jacísi peruánští povstalci. Opět tedy klasická crustová témata, žádná pohádka na dobrou noc se nekoná! V rozkládacím obalu najdeš texty obou kapel i s vloženou přílohou s anglickými překlady. ... více


>>> BERRY | 2013-07-11 >>>
MAGICK MUSICK 2013 open air festival - 21. - 22. 6. 2013, Čermná u Sušice - Vlčí Bouda

Skončí festival a ze všech stran slyším dotazy typu kolik bylo lidí a jak dopadla bouda? Hele, jestli jste byli jinde, je to OK, ale jestli doma na prdeli a teď vás to "tak strašně" zajímá, pak vězte, že pro vás tenhle report nevznikl. Má být vzpomínkou pro naše lidi, co dorazili, užili si festival a umožnili, aby minoritní session žila dál. Ten víkend bylo hodně akcí po okolí i dál, žádnou nepovažujeme za konkurenční, nicméně pokud každá vzala pár lidí, ve výsledku se to zákonitě projevilo. Jinými slovy, nevystačili jsme, ale rezerva z minula nás udržela na hladině. ... více


>>> 1N34N14 | 2013-07-07 >>>
"Zapal dům poraž strom..." se bude jmenovat již 8. řadové album provokatérů INSANIA. CD vyjde koncem října 013 u labelu XProduction, vinylová verze u Magick Disk Musick. Materiál na nové album vzniká od loňského roku, finální práce probíhají ve spolupráci s producentem Robotomem.
Nová deska navazuje zvukem i sarkasmem na předchozí úspěšná alba "Rock'n'Freud" a "Kult hyeny", která byla oceněna v Cenách Anděl či v anketě rockových publicistů Břitva. Fanoušci se opět dočkají kombinace tvrdých, podladěných kytar ve spojení s elektronikou, zároveň ale i ještě jedovatějšího pojetí, které si však zachovává pro Insanii tak typický nadhled a humor. To dokazují odlehčené náměty jako např. "Ať shoří v pekle všechny kapely světa" či "Polevil jsem v modlitbách".
Na podzim kapela uvede nové album naživo v Brně a Praze, od ledna 2014 bude následovat klubové turné.

nahoru | Hlavní stan


Srpuls.CZ | Vdmusick © Λ-Ω Magick Disk Musick 

NAVRCHOLU.cz