Hlavní stan  |  České vinyly  |  Recenze  |  Rozhovory  |  Odkazy  |  Kapely

Hledané  |  Nabídka  |  Inzerce  |  Poznámky  |  O nás  |  Kontakt  |  English info


>>>   H l a v n í   s t a n   >>>   A r c h i v   >>>   2015 - 1. čtvrtletí

>>>   Archiv novinek 2015 - 1. čtvrtletí

>>> BERRY | 2015-03-22 >>>
MR. CEMETERY, LIVER GARNISH, KAOSQUAD, DISPARO! - 21. 3. 2015, Restaurace U Chovatelů, Sušice

Co si budeme nalhávat, recenze a reporty - obvzlášť ty dlouhý - už dneska kromě dotčených kapel a případně labelů nikdo nečte. Všechno je okamžitě dostupné online a půda k vytváření si vlastních názorů na cokoliv dostatečně nakypřená.
Někdy to ale jinak nejde, než že prostě musíte zvednout fyzickej zadek, vyrazit na koncert a napsat report. Nedá se to naplánovat ani objednat, musí se to zažít, musí vás to donutit přemýšlet a psát. Musí to dávat smysl. A někdy se to ještě stane.
MR. CEMETERY v Sušici nevystoupil poprvé, to se událo před nějakým rokem na dokonale utajeném koncertě, kam se svolávalo chvíli před začátkem. Dnes už to bylo oficiálně a sólový interpret dvou tváří otevíral koncertní večer. Hospoda byla plná ještě před začátkem a pak už se nikdo nebránil metalovému a disco bloku, odlišenými mj. tmavými a světlými klávesami. Každý song byl uveden anglicky a odkrajoval z koláče temné mysli, kde nezbyl prostor na lásku. Tu publikum nalezlo právě až v závěrečném disco bloku, který doprovodilo nahlas zpívanými, dnes už nesmrtelnými texty. Mr. Cemetery byl mezi svými fanoušky, vzájemná terapie pulsovala restaurací - domem, v jehož prvním patře se o pouti vystavuje drůbež. ... více


>>> PETR PHR | 2015-03-07 >>>
15 let hraní, 3 vydaná alba a 2 singly, není snad lepší příležitost pro kapelu vydat best of nahrávku! Děcka v patnácti dostávají svou první občanku, The Fialky si nadělily velmi důstojné ohlédnutí v podobě kompilační desky. Na albu THE FIALKY "Co krok to 15 let punk rock" najdete průřez všemi - pomalu snad zlidovělými - hity kapely. Je tu 14 koncertních stálic ze všech oficiálně vydaných nahrávek a třešničkou na dortu pak jsou 4 nově nahrané, rychlejší a punkovější, verze nejznámějších písniček z alba Šance. Výběr toho nejlepšího je doplněn o zbrusu nové 7" EP nazvané THE FIALKY "Stínadla" s pěti novými songy, které mají potenciál lehce se zařadit ke svým starším bratrům. Nahrávka vychází na luxusně vypravené vinylové desce v limitované verzi 250 kusů. 200 z nich na vinylu průsvitné fialové barvy a 50 na klasickém černém vinylu, oě verze s přiloženým EP. Nechybí ani monstrózní 12 stránkový booklet v LP formátu, ve kterém najdete hromadu fotek a podrobnou, vtipně sepsanou historii kapely. Stejně jako všechny předchozí nahrávky tak i tahle deska vychází u PAPAGÁJŮV HLASATEL RECORDS.

 
 

>>> BERRY | 2015-03-01 >>>
Může sice existovat řada odborných anket, ale ta nejlepší hudba vychází zpravidla na vinylech, tak proč ji nejít naproti jistou zkratkou? Jaké tituly se vloni urodily s touhou fyzické konzervace na deskách, co znamenají věčnost?
Gramodesek oproti předloňsku přibylo jen v jednotkách, což značí jistou stabilizaci stavu, ale nemáme patent na to, že dokážeme odhalit a zaregistrovat naprosto každou vinylovou desku tuzemské kapely či interpreta.
A tady bych rád vyslovil určitá pravidla pro zařazení desky do ankety. Pokud kapela nemá jako své rodiště Českou republiku, pak musí být její složení alespoň ze 75% české národnosti. Jestli skladatel vystupuje jako jedinec a album či singl tituluje svým jménem, je skladba doprovodných muzikantů - co do státní příslušnosti - nepodstatná. Co se týká stále tenčících se nákladů jednotlivých titulů, minimálním akceptovaným je sto kusový vinyl, menší náklady jsou veřejnosti prakticky nedostupné. Ale jde jen o pojmenování, ve svém základě se od minulého ročníku ankety nic nezměnilo.
Hlasovat je možné od 1. 3. 2015 do 31. 3. 2015.
Instrukce k hlasování a vůbec kompletní info k anketě BEST VINYL DISK 2014 je k dispozici jako samostatná stránka s náhledy obalů všech vydaných LP/mini LP a SP/EP. Předem děkujeme za Vaši účast a zájem.


>>> MERŤÁK | 2015-02-27 >>>
DEMÖRALYZÉR "Hard core pičo" 7" EP (2014 Demöralyzér)
Plzeň, Švejk a Hard core
Plzeňská hardcorová kapela Demöralyzér, která funguje od roku 2009, byla až donedávna bez vlastní oficiálně vydané nahrávky, což se změnilo na jaře loňského roku, kdy si vlastními silami vydala sedmipalec s názvem "Hard core pičo".
Hned na první pohled mě zaujal jednoznačně obal. Černobíločervený motiv se Satanem, který má na svědomí basák Krtek (jinak též výborný tatér), vypadá opravdu dobře! Zadní strana obsahuje ještě profláklý motiv á la NYHC, ovšem v poněkud upravené podobě. Škoda, že vnitřek rozvíracího obalu zůstává pouze bílý a deska už obsahuje jen vloženou jednostrannou přílohu s českými texty. Tohle zpracování mi připomíná staré hardcore - punkové vinyly ze Skandinávie, které se nesly na stejné vlně DIY a jednoduchosti, ovšem nejsem si jist, jestli šlo u kapely o záměr či nikoliv. ... více


>>> MERŤÁK | 2015-02-27 >>>
HIBAKUSHA "Pandora" LP (2013 Bažina, Buryzone Zine, Cestou Na Hřbitov Records, Divoch Bistro, Diycore, DIY Piraten, Follow Your Dreams, Killing Art Records, NFB Crew, Noise Mafia, Pope's Ass Productions, Togue Sol Distribución, Véva Records)
Rozdrtit a jít dál
Zatím stále poslední vinyl crust - grindové Hibakushy z Orlové vyšel v létě 2013 pod názvem "Pandora", čtyři roky po předchozím LP HIBAKUSHA "Mordparta". V mezidobí mezi oběma deskami se kapela rozšířila o jednu kytaru (dnes tomu tak už opět není) a došlo ke změně i na postu basy, kdy oba nově příchozí členové pocházejí z další ostré orlovské partičky Tupak Amaru, a po potřebné aklimatizaci nové sestavy se Hibakusha přihlásila s novým materiálem. Nelze očekávat teskné volání po „starých“ časech a spílání kapele do věčných pekel, Hibakusha stále sype jeden vál za druhým a drtí doslova vše, co jí přijde do cesty! ... více


>>> BERRY | 2015-02-26 >>>
Na černém, 180 gramů těžkém vinylu vydali 9. července 2014 společnými silami samotná kapela a NAŠE DESKY debut NOD NOD "s/t". Táborská down tempo - noise, nebo blíže sludge metal - trip hop skupina album nahrála v roce 2013, mastering následně provedl Ondřej Ježek. Prvních 100 kusů je v obalu vytištěném na béžovém kartonu a obsahuje inlay s texty. Zbytek nákladu by měl být venku každým dnem, a sice s odlišně vytištěným obalem. Celkový náklad vinylů byl stanoven na 300 kusů.

 
 

>>> BERRY | 2015-02-26 >>>
Česko - holandským hlučným vinylovým split 7" SP NAPALMED "Five Minutes Long Communication Between Teresa Ohkawa And Matka Takashi" | TAKASHI OHKAWA "The End?" se fanouška organizovaného rámusu vloni jaly oblažit labely EXTREME TERROR PRODUCTION, NHDIYST RECORDS, RAUHA TURVA, ROTTEN GOROL PRODUCTION, UNDERGROUND POLLUTION RECORDS. Deska vyšla na černém vinylu, v případě Napalmed posmrtně.


>>> BERRY | 2015-02-25 >>>
U německého labelu ECM vyšlo v reedici zkraje roku 2014 LP MIROSLAV VITOUS GROUP "s/t", které bylo nahrané v roce 1980 v Oslu. Žánrový pojem moderní jazz je relativní stejně jako volná improvizace, každopádně album je znovu na světě, nyní na 180 gramovém vinylu. Miroslav Vitouš se narodil v roce 1947 v Praze a patří mezi nejlepší konrabasisty světa. Jeho diskografie obsahuje desítky alb.


>>> BERRY | 2015-02-25 >>>
Druhé
sólové
album
Markéty
Irglové
vyšlo
23. 9.
2014 u amerického labelu ANTI- jako titul MARKETA IRGLOVA "Muna". Muna znamená v islandštině pamatovat si a vzpomínky na to, co bylo zapomenuto je opakující se téma této desky, evokující vnitřní dialog spirituální povahy. Jedenáct písní bylo skladatelkou napsáno během jednoho roku v New Yorku, aby pak byly nahrávány půl roku na Islandu a participovali na něm tamní hudebníci. K albu proběhly koncerty v USA, Kanadě a v listopadu pak v Evropě, kdy Irglová vystupovala i v rodné České republice.

 


>>> BERRY | 2015-02-24 >>>
Nástup
vinylů
nechal
stařičký
label
DAY
AFTER
RECORDS
bez mrknutí oka a v roce 2007 se stran vydavatelství uložil s klidným svědomím k hibernaci s vinylovou antologií Lvmen. Sedmiletý vinylový hiatus rázně rozetnulo až duo, které si původně nahrálo své písničky v obývacím pokoji na čtyřstopý magnetofon. Ladies and gets, venku je LP KALLE "Live From The Room" v obalu se zlatou ražbou a krásným bookletem s drobnou ilustrací u textu každé skladby. Deska s regulérním kódem labelu Day 57 vyšla v lednu 2015 nejprve na 100 barevných, burgundy (vínových) vinylech pro předobjednávky a nyní je k dispozici standardní verze v černé barvě zlata. Mastering pro vinyl provedl Ondřej Ježek. Kalle jsou Veronika Buriánková a David Zeman, propojení vzácnou emotivní symbiózou.

 
 


>>> BERRY | 2015-02-24 >>>
Esence Brna se hlásí, aneb moravská Mucha koncem minulého roku naložila 10 nových folk, rock, underground či punk tracků na své druhé album MUCHA "Josefene", které vyšlo opět na základě crowfundingové, přísné podpory jejích oddaných fanoušků. Oproti loňskému černému debutu je novinka bílá, s obalem skoro co by negativem první desky. Písničky jsou v základě opět o lásce, ale jinotaje u Nikoly Muchové není radno hledat, právě naopak.

 
 

>>> BERRY | 2015-02-23 >>>
20. prosince 2014 proběhl křest reedice desky MICHAL PROKOP A FRAMUS 5 "Kolej Yesterday", od jejíhož prvního vydání bylo odměřeno 30 let a kterou vydavatelsky zaštítil SUPRAPHON. Nadčasové rockové album pamětníků a našich rodičů prošlo masteringem a gramáž vinylu byla uštědřena rovnými 180 gramy. Uvnitř obalu, který vychází z původní grafiky, naleznete - pochopitelně kromě těžkého vinylu - i cenzory kdysi neschválenou obálku, dále pak booklet ve stylu novin Yesterday Today a na závěr vložené DVD, jež obsahuje živé verze pěti vybraných hitů alba zahraných se zajímavými hosty u příležitosti 60. narozenin Michala Prokopa.



>>> BERRY | 2015-02-23 >>>
U němec-
kého
nezá-
vislého
labelu
DENO-
VALI
RECORDS
vyšlo 30. 5. 2014 double LP NEVER SOL "Under Quiet", a sice jako černý vinyl v nákladu 350 kusů a ultra clear v počtu 150 kopií. Silný gatefold obal, speciální 3D potisk, vinyly o gramáži 180 jednotek. Never Sol je Sára Vondrášková, zpěvačka a skladatelka žijící v Praze. Renomovaný label ji zachytil na základě její spolupráce s Floexem a kompletně nové vydání alba - původně z roku 2013 u Supraphonu - na sebe nenechalo dlouho čekat. Skladby jsou kompletně remasterované a vinylová edice obsahuje dva bonusy.

 
 


>>> BERRY | 2015-02-23 >>>
Bizarním obalem, který se stal kontroverzním i uvnitř samotné kapely, je oblaženo 8. řadové album kapely, které vyšlo samizdatem premiérově i na vinylu, který se stává zcela běžným prodejním artiklem. Titul WOHNOUT "Laskonky a kremrole" je však - oproti CD verzi - krácen o čtyři skladby, které fanoušci nejméně ohodnotili.



>>> BERRY | 2015-02-23 >>>
6 nových songů staré pražské rock - popové kapely vyšlo na značce MUZIKUS v podobě 10" EP NATURAL "Třetí od konce". Gramodeska spatrřila světlo světa zkraje roku 2014 a písně na ní obsažené nebyly nikdy před tím nahrány. Uvnitř se nacházení veškeré texty a dostupné informace, včetně kódu pro stažení. Zajímavostí je, že téměř na celý projekt kapela vybrala prostředky od svých fanoušků a sponzorů zcela přímo, nikoliv přes dnes populární crowfundingové servery. Křest středního vinylu proběhl 7. 3. 2014 v hudebním klubu Palmovka.

 

>>> BERRY | 2015-02-20 >>>
Nadhled a vtip, to jsou kameny úrazu jakéhokoliv žánru, který se bere příliš vážně. Mocně grindující split 7" EP CARL GUT "To jsem opravdu nečekal..." | ŠKODA 120 "Škoda Attack" dokazuje svým vzezřením a pojmenováním, že v hudbě jde často o víc, než jen toporný výraz. EP vyšlo jak na černém, tak červeném vinylu za příspěvků labelů a jedinců BAŽINA, EXIT PRODUCTION, G.R.F. RECORDS, JNTHEBEAST, KAMČŮV D.I.Y. SWĚT RECORDS, KOPA HNOJA, NFB CREW, POPE'S ASS PRODUCTIONS, RARACH KATUS RECORDS a VÉVA RECORDS. Malá deska je venku včetně černobílého plakátu velikosti A3 s motivem kresby obalu Škoda 120.

 
 

>>> BERRY | 2015-02-20 >>>
Frontman Vojtěch Dyk a bandleader Josef Buchta vloni nezaháleli a před Vánoci nabídli svým fanouškům a posluchačům hned dvě vinylové desky naráz. Sólové album prvně jmenovaného bylo pojmenované lakonicky VOJTĚCH DYK & B-SIDE BAND "Deska", obsahuje 10 autorských skladeb a po živém vinylu z roku 2012 je první skutečným, řadovým albem zpěváka, herce a performera v kombinaci s nejžádanějším českým big bandem. Ten se zhostil druhé předesílané desky, a sice titulu B-SIDE BAND "Meeting Point", který je novým instrumentálním jazzovým albem plným originálních českých autorských skladeb. Brněnský moderní big band vznikl v roce 2006 a tvoří jej 18 špičkových instrumentalistů. Ještě se sluší zmínit barevné provedení vinylů, které v ani jednom případě nectí černé konvence, právě naopak - "Deska" je na transparentním čirém vinylu se ze středu vycházející celoplošnou tmavou skrnou, "Meeting Point" je v základě rovněž transparentní čirý vinyl, tentokrát splatter - s pestrobarevnými cákanci vycházejícími ze středu desky po její obvod.



>>> BERRY | 2015-02-20 >>>
V kooperaci podílníků, labelů a subjektů, jmenovitě G.R.F. RECORDS, KALLA HANDEN, MOCKO RECORDS, NUCLEAR MADNESS, OPPOSITION RECORDS, RAW ZINE RECORDS, RAWMANTIC DISASTERS, UCHYLNY KOŠ, VENTILATÖRR, VÉVA RECORDS a WOLFDRUNK vyšlo split 7" EP KRÜGER "s/t" | KNARK "s/t". Černý vinyl hřmí v 525 kusech pražským crustem z jedné a švédským hard corem ze druhé strany. Uvnitř neveselého počinu jako bonus samolepa Anarchistického černého kříže.

 
 

>>> BERRY | 2015-02-19 >>>
WARNER MUSIC u svých vydání přemýšlí, což u vinylových vydání není pravidlem ani u malých vydavatelů. Na loňskou double LP kompilaci JAROMÍR NOHAVICA "Tenkrát" nadnárodní label umístil o pět songů více než na CD verzi stejného titulu. Best of zahrnuje to nejlepší z tvorby ostravského písničkáře, a sice konkrétně z poslední dekády minulého století, tedy 90. let. Songy vybíral a sleevenote vyhotovil Jiří Černý, album obsahuje i nikdy před tím nezveřejněné dobové fotografie Martina Homoly.


>>> BERRY | 2015-02-19 >>>
Vinylovou desku na labelu SILVER ROCKET vydali údajně OTK, ale na webu k ní nelze nic dohledat, jenom tenhle klip odněkud z jihu. Třeba na ni narazíte v nějakém kamenném obchodě nebo na koncertě kapely. Ať je to jak chce, tihle brňáci mají pravdu, já sám bych ty internety, respektive e-shopy do jednoho zakázal. Svět by měl být připojený na něco úplně jinýho, než virtuální síť. V respektu na Matku Zemi, tím by mohl začít. Jsem v pohodě? Raz dva tři čtyři pět šest sedm osm. Už je to lepší.



>>> BERRY | 2015-02-19 >>>
V květnu 2014 vyšlo v mezinárodní 4-way kooperaci, jmenovitě CRIMINAL ATTACK RECORDS, DEAD HEROES, GRINDING REBELLION RECORDS a I FEEL GOOD RECORDS split 7" EP LYCANTHROPHY "s/t" | CHIENS "s/t". Malá deska tuzemských a francouzských představitelů grind core - power violence je venku nákladem 666 černých a blíže nespecifikovaném množství špinavých transparentních vinylů.

 
 

>>> BERRY | 2015-02-19 >>>
16. 5. 2014 vyšlo a bylo zároveň pokřtěno druhé řadové album kapely srdcem i základnou na Malé Straně, LP LILI MARLENE "Vrány a havrani". Písně Martina Němce (Precedens) obklopeného renomovanými muzikanty vyšlo pod hlavičkou Lili Marlene poprvé jako gramodeska na vlastní značce M.ART.IN, a sice jak na černém, tak čirém vinylu se zelenými cákanci, barevně souvisejícími s grafikou gatefold obalu. Nahrávka vznikla ve studiu Sono, kde se její hudební produkce ujal člověk s absolutním sluchem, Milan Cimfe. 10 skladeb futuristického šansonu, jak sebe sama kapela s nadhledem zařazuje, vyzařuje rockový důrazem více, než kdykoliv v minulosti.

 
 

>>> BERRY | 2015-02-18 >>>
Vyškovská oi! kapela existuje 14 let, má za sebou tři alba, ale až vloni jí vyšel první vinyl. Tím je 7" EP THE RIOT "Moderní fotbal", které obsahuje 4 skladby skinheadského rock'n'rollu. EP vydal malý německý DIY label SHOUT PROUD RECORDS specializující se na velmi nízké náklady, a sice pouhými 150 kusy, z nichž je 90 černých, 52 červených a 8 růžových splatter.


>>> BERRY | 2015-02-18 >>>
Podzemní kooperace fungují, čehož dalším příkladem je split 7" SP MARNOST "s/t" | LEECHFEAST "s/t", ze kterého lze vyslechnou po jedné skladbě od každé kapely. Skladby jsou sedmi minutové a operují na polích žánrů sludge, black, doom, stoner či noise. Marnost zastupují českou scénu, Leechfeast pak slovinskou. Split vyšel 15. 4. 2014 jako černý vinyl v nákladu 525 kusů za přispění BURINA RECORDS, CATANARCHY RECORDS, DINGLEBERRY RECORDS, IFB RECORDS, MUSIC FOR LIBERATION, NEANDERTHAL STENCH a ROPE OR GUILLOTINE. Zajímavostí v případě Marnost je text skladby "Lidé si kupují pečené kaštany", který je převzatý z básně S. K. Neumanna z roku 1927.



>>> BERRY | 2015-02-18 >>>
20. 7. 2014 vyšel první vinylový počin nové značky MATA-MATA RECORDS, a to LP NEDEN "s/t". Elektronicky ambientní projekt tvoří Jan Jiskra a Adam Holub, dvojice ovlivněná německou elektronikou konce 70. let. Atmosférickou náladu hudby tvoří příslušnými analogovými nástroji, které kombinují s akustickými prvky jako kytarou, flétnou či klavírem. Vinylová deska vyšla v barvě černé, hmotnosti 180 gramů a byla limitována 100 ručně číslovanými kusy v kartonovém obalu opatřeném sítotiskovým motivem. Pod mastering se podepsal Moimir Papalescu a součástí alba je i download kód pro stažení v digitální podobě. Nicméně analogovou hudbu je přirozené reprodukovat analogově, tedy pomocí vinylu.

 
 

>>> JOHAN | 2015-02-18 >>>
GRIDE "s/t" | SIDETRACKED "s/t" split 10" EP (2014 Insane Society Records)
Divočina převeliká - Česko versus Amerika
Už si nevzpomenu, kdy jsem naposledy viděl monoskop. Jednak se na televizi většinou koukám v normálních časech, a když už v noci, tak u obrazovky neusínám a neprobouzím se tedy nad ránem, kdy se možná na některé stanici kdysi poměrně často viděný obrázek objevuje. Tím kdysi myslím doby, kdy nás soudruzi oblažovali jedním, později dvěma TV programy, přičemž monoskop byl na pořadu dne častěji než kvalitní pořad. Po letech tedy znovu koukám na barevnou mozaiku nalepenou na černém desetipalcovém vinylu a kromě názvů kapel vidím i čertovinu s otáčkami, jedna strana se točí třiatřicetkrát za minutu, druhá pětačtyřicetkrát. ... více


>>> BERRY | 2015-02-18 >>>
Svým prvním vydatelským počinem vstupuje na tuzemskou vinylovou scénu vydavatelství STAN & BART RECORDS, jež vsadilo na historii, tedy sběrnou live nahrávku bechyňské big beatové kapely, která je na jihočeských tancovačkových pódiích už 33 let doma. LP VODOVOD "Live 1987 - 1993" obsahuje živé nahrávky z tanečních zábav po jihočesku, které doplňují dvě bonusové skladby - první z comebackového koncertu v roce 1993 a druhá z konce 90. let. Upomínková nahrávka pro fandy a pamětníky vyšla v listopadu 2014 a křtem prošla o měsíc později (25. 12.) ve Veselí nad Lužnicí.


>>> BERRY | 2015-02-18 >>>
Doslova čtyřmi barvami hraje split 7" EP FEAR OF EXTINCTION "s/t" | MARCH OF THE HORDES "s/t", z vnějšku zabalené klasickým crust punk - metalovým obalem žánrům odpovídajícího střihu a motivu. Řeč je o barevných vinylech, kterými se tři sta kusová edice pověstně jen hemží - 204 kotoučů vyšlo v klasické černé, 43 desek v růžovém mramoru, 39 vinylů v bílé a 16 vinylů v červené. EP je vyprodané, k čemuž dopomohla i mohutná vydavatelská kooperace, které se zúčastnily labely a subjekty DIS-ŠRÖT RECORDS, FEAR OF EXTINCTION RECORDS, NFB CREW, PHOBIA RECORDS, RAWMANTIC DISASTER, RIOTSTARTER RECORDS, TERROR NIGHT RECORDS a VÉVA RECORDS.

 
 

>>> BERRY | 2015-02-18 >>>
Moravská kapela, jejíž název má význam bezdomovce nebo jedince bez státní příslušnosti, vydala vloni velkou debutovou desku, která jí katapultovala na pomyslný vrchol ledovce tuzemského hard core - punku. Svižný a zručný instrumentální projev, naštvaný angažovaný vokál, texty jako nedílná součást tváře kapely. Neobyčejně vydařené debutové LP APOLITA "Kolik nenávisti dokážem tolerovat?" vydala kapela samizdatem v nákladu 250 kusů, disponuje nestandardní, takřka uměleckou grafikou, vnitřními přílohami s českými texty a anglickými překlady, i sleevenotem. Jede na 45 otáček a za všechny jména, která musela vzniknout, aby povstala Apolita, jmenujme Dead Kennedys a Kritickou situaci.

 
 

>>> BERRY | 2015-02-18 >>>
Vlastním nákladem vyšlo druhé řadové album POSITIVE MIND "The Individualist", a sice premiérově jako vinylová deska. Plzeňská kapela na ní prolíná živelný hard core s dynamicky emotivní rovinou přisouzeného žánru. Tomu odpovídají i texty sedmi skladeb obsažených na vinylovém kotouči, který kapela vydala limitovaným, ručně číslovaným samizdatem a nutno říci, že v jejím případě, kdy svými koncerty zdaleka nekřižuje jenom Českou republiku, tento akt dává smysl. Klipovka "Not For Me" je třetí skladbou desky.



>>> BERRY | 2015-02-17 >>>
Po svém vinylovém debutu, tedy double LP ROMAN POKORNÝ "Feelin' The Spirit" / "Grant Green Tribute" z roku 2013 přišel kytarista oscilující mezi žánry jazz, blues a rock s aktuálním albem, rovněž na dvou vinylech, tedy na konci loňského roku vydaným titulem ROMAN POKORNÝ "Eldorado", který vyšel na 180 gramových gramofonových kotoučích na značce MYRECORDS. Album je písničkové a vrací se do let, kdy se styl Romana Pokorného formoval. Kolekci blues rockých songů s latinskoamerickými prvky opatřil kytarista svým vlastním zpěvem a skladby jsou tentokrát výhradně autorské, nazpívané v angličtině, kromě titulky, která je španělsky.

 
 


>>> BERRY | 2015-02-17 >>>
V mezinárodní kooperaci labelů BUTOHGRINDSHIT RECORDS, GRINDFATHER PRODUCTIONS a PSYCHOCONTROL RECORDS vyšlo v listopadu 2014 split 7" EP NEEDFUL THINGS "s/t" | COMPULSION TO KILL "Your Restriction Means Nothing!". Na žlutou gramodesku umístili domácí Needful Things čtyři tracky z roku 2008, malajští bratři v ghrind coru pak tři novinky. Edice je striktně limitována 100 kusy, nicméně kdyby vám unikla, pak vězte, že pardubická kapela chystá na letošní rok minimálně další tři vinylové splity - 7" EP s Tersanjung13 a N.I.B.I.R.U., a 5" EP s Lycanthrophy.

 
 

>>> BERRY | 2015-02-16 >>>
Československé oi! - hard core - punkové split LP ZLÁ KREV | ROZPOR "Soundtrack Out Of The Box" vloni vydaly zúčastněné kapely vlastními silami. Gramodeska nabitá celkem 14 songy (prvních 8 na straně A patří otrokovické Zlé krvi a můžete si je spustit pod tímto textem) vyšla na tmavě modrém vinylu a obsahuje plakát velikosti A3.

 
 

>>> BERRY | 2015-02-13 >>>
Třetí deska rozhoduje, traduje se v praštěné novinářské floskuli, ale jako úvod následující novinky ji bereme za svou. V případě pražské ska - soulové kapely třetí album DISCOBALLS "Dance Like Nobody's Watching" rozhodlo o premiérové vinylové podobě hudebního nosiče s logem kapely. Ta existuje 8 let, má za sebou okolo 500 koncertů a velmi slušné renomé v příslušné scéně. Úvodní song aktuální, samizdatem vydané LP oficiálním klipem níž.



>>> BERRY | 2015-02-13 >>>
V mezinárodní kooperaci DEVIANCE, DZSUKHELL REKORDS, PERMACULTURE RECORDS, PHOBIA RECORDS, RAWMANTIC DISASTER, SICK COMPANY, WAHNFRIED RECORDS a WOLFDRUNK vyšlo 4-way split LP DISTORTED MINDS IN A SICK WORLD VOL. 1, dílo svérázu, jakým je tuzemská vinylová scéna obšťastněna jen zcela výjimečně. Černou desku pokrývající planetu 525 kusy obsadily čtyři kapely, z toho dvě české - FEAR OF EXTINCTION a KRÜGER. První otevírá stranu A čtyřmi kusy včetně cover verze Doom "Police Bastard", druhá otevírá stranu B pěti kusy ve svém tradičním duchu. Druhou kapelou strany A je španělská FINAL SLUM WAR a druhou kapelou strany B maďarská DISKOBRA. Součástí černobíle stylově obaleného LP je rozvírací inlay s texty, fotografiemi a informacemi o zúčastněných kapelách.


>>> BERRY | 2015-02-11 >>>
Indies Records vydali v roce 1997 CD titul, který se vloni v lednu dočkal reedice a vůbec své první vinylové podoby. Páté řadové album bylo svého času poslední pro Indies a kapela jím provedla jakési tehdejší best of s tím, že vybrané skladby nahrála v akustičtějších verzích, skoro tzv. unplugged. Skalními fanoušky je gramodeskové reedici PRIESSNITZ "Potichu?" u INDIES SCOPE vytýkáno zkrácení tracklistu, což má za následek osmi skladbový vinyl proti dvanácti skladbovému CD. Gramodeska se pyšní novým obalem, který vychází z původního motivu. A skladba "Sluníčko" na vinylu nechybí.



>>> BERRY | 2015-02-11 >>>
V mocné mezinárodní kooperaci BOOKHOUSE RECORDS, CATANARCHY RECORDS, DINGLEBERRY RECORDS, DZSUKHELL RECORDS, IFB RECORDS, ITAI ITAI RECORDS, MIDDLE-MAN RECORDS, MUSIC FOR LIBERATION, PREJUDICE ME RECORDS, ROTTEN RAVEN, THC+DIY RECORDS a ZEGEMA BEAR RECORDS vyšlo v dubnu 2014 split LP MARNOST "s/t" | OAKEN "s/t". Marnost je hard core - black metalové zrcadlo lidí z Gattaca a Remek a maďarská kapela Oaken z druhé strany vinylu rozeznívá strunu temného hard coru. Split LP spatřilo temnou stranu světa v nákladu 500 kusů a obsahuje velmi rozsáhlé skladby, na obou stranách jsou pouhé tři.

 
 

>>> BERRY | 2015-02-11 >>>
Vznik hrubé hard corové kapely z Plzně se datuje k roku 2009, aby o pět let později debutovala na vlastnoručně vydaném sedmipalcovém vinylu DEMÖRALYZÉR "Hard core pičo", který obsahuje čtyři skladby - stejnojmennou titulku s demoralizujícím názvem, dál "Na festu", "Politici" a "Punk Is Dead". O intra před všemi skladbami se postaral sám dobrý voják Švejk. EP vyšlo v nákladu 130 kusů a i když je datováno rokem 2013, fyzicky vyšlo na jaře minulého roku.

 
 

>>> BERRY | 2015-02-11 >>>
16. 10. 2014 pokřtili svou druhou řadovou desku a zároveň vinylový debut pražští psychobilly swing punk monsters, kteří do drážek čirého vinylu QUEENS OF EVERYTHING "God Save The Queens!" obtiskli dvanáct skladeb velmi svižného punk rocku okořeněného rockabilly kontrabasem a mocnou dechovou sekcí sestávající ze saxofonů a pozounů. Deska vyšla samizdatem, grafika je přísně poplatná žánru a pokud kapelu registrujete teprve nyní, pak se skládá z ex-členů skupin Flaming Cocks, 2v1, Unity, Bad Tones nebo Pinking Shears.

 
 
 
 

>>> JOHAN | 2015-02-11 >>>
SVINĚ! "s/t" | PIVNICA "s/t" split 7" EP (2014|12|19 Papagůjův Hlasatel Records)
Česko-slovenská punkooperace
96, 180. 2009. 2014. Numerologům se možná nad podivným začátkem této stati rozzáří očka, ostatní si pak zaklepají na čelo a v očích se jim objeví otázka, zdali je autor při smyslech. Odpověď bych raději přenechal někomu jinému, nicméně ona čísla mají svůj důvod a dokonce smysl. V roce 2009 totiž vyšla předchozí placička (= CD) vodňanské party Svině!, pod stejným labelem jako ta aktuální; 96 bylo katalogové číslo tehdejší bezejmenné nahrávky, 180 je potom numero té loňské. Co lze ze všech těch čísel vyčíst? Inu za prvé, že Papagůjův Hlasatel Records je aktivní label, který za pět let vyprodukoval přes osmdesát nosičů, za druhé že Svině! jsou líné a pětiletka v jejich podání rovná se čtyři skladby, cca 80 vteřin za rok. Bystří matematici si jistě spočítali, že česká strana hraje zhruba sedm minut. Sedm minut, na nichž Svině! servírují svižnou muziku na pomezí hardcore a punku s civilními vokály. ... více


>>> BERRY | 2015-02-11 >>>
O tom, že vinylové desky mají už nějaký čas přesah přes obecný vzorec 'kapela plus label' svědčí mnohá samizdatová, případně vydání úplně odjinud, např. přes filmové studio. Takový konkrétní případ je sampler ZPÍVAJÍCÍ BŘIDLICE, který byl vydán v naprosté tichosti na jaře 2014 pod vinylem debutující značkou LUMI® - STUDIO DOKUMENTÁRNÍHO FILMU. Kompilace obsahuje myšlenku - kromě toho, že mapuje výsek české scény povšechně alternativního rocku (MUCHA, KVĚTY, ZDENĚK KRÁL, BIORCHESTR, VLADIMÍR VÁCLAVEK, PATTI A MIKEŠKA, VLADIMÍR DUDEK, TY SYČÁCI, ROMAN DRAGOUN či DUNAJ) - každý zúčastněný totiž věnoval svou skladbu břidlici - její chemii, těžbě, užití. Klasická gramofonová deska byla ve své době rovněž plněna břidlicí, a sice až do roku 1964. A jedna píseň na této pozoruhodné kompilaci je právě o tom.

 
 

>>> BERRY | 2015-02-11 >>>
Autsajdr pop. Písně z nejspodnějšího patra, po jejichž poslechu začnete buď fetovat, chlastat, psát vlastní básně nebo všechno dohromady. 14 takových songů novodobého undergroundu, jejichž autoři textů jsou Pavel Homér Ambrož, Milan Kozelka, Ivan Manolov nebo Jan Nedvěd, to je v listopadu 2014 vydané LP DĚTI KAPITÁNA MORGANA "Mami, proč jsi nezůstala v Africe", které vyšlo pod značkou INDIES HAPPY TRAILS, tedy Brno Brnu. Blues rock nebo podzemní šanson, tak se častuje hudba kapely, která primárně míchá všechno se vším, je obrazem žaludku chlapa v kocovině.


>>> BERRY | 2015-02-10 >>>
U ruského labelu COYOTE RECORDS vyšlo vloni česko - italské split 7" EP SMASHING DUMPLINGS | SPERMBLOODSHIT "Spermish Dumplings", a sice nákladem 300 kusů, z nichž 100 je světle modrých a 200 černých. Obě kapely se věnují nevybíravému grindcoru.



>>> BERRY | 2015-02-10 >>>
Bratři Ebenové nejsou na vinylu žádní nováčci, kromě singlů z roku 1982 vydali na velké černé desce své první album v roce 1984, aby se s gramodeskou vrátili vloni prostřednictvím svého pátého řadového alba. To vydává firma 100PROMOTION, a sice jako LP + CD v papírové pošetce, samostatně neprodejné. Nové album folkové kapely obsahuje na straně levé a pravé celkem 11 songů, na CD je jiné pořadí a o dva více. Výhradním autorem novinky BRATŘI EBENOVÉ "Čas holin" je Marek Eben, výjimku tvoří píseň "Sbohem a šáteček", což je zhudebněná báseň Vítězslava Nezvala. Zajímavostí a jistou exkluzivitou dnešní doby je mj. fakt, že album bylo natočeno zcela analogově a stejně tak bylo smícháno.

 
 

>>> BERRY | 2015-02-10 >>>
Minimalistckým obalem je opatřeno i druhé z loňských vinylových dětí SAMUEL RECORDS, a sice 10" EP SNEEZE "Stars & Strings", které vyšlo nákladem 130 kusů na černém vinylu. Z jeho drážek vycházejí potemnělé emoce zpěváka a kytaristy Vlasty Marka, kterého můžete znát ze strakonických Jaywolker. Celý projekt vznikl v duchu DIY, od nahrávky v obýváku na straně umělce, po kompletaci vinylů v obýváku na straně vydavatele. Číslovaná edice desek obsahuje šest skladeb k rozjímání nad okrajem propasti.

 
 

>>> BERRY | 2015-02-10 >>>
Po předloňském, prvním vinylovém záseku - split 7" EP s Alea Iacta Est vydaném v kooperaci více než třech labelů, přišla pražská grind core / power violence kapela s loňskou novinkou vydanou u německého labelu POWER IT UP, a sice opět děleným titulem - CONTROLLED EXISTENCE "s/t" | DAYS OF DESOLATION "s/t". Kapela nahrávala ve zkušebně a k pěti vlastním songům přidala cover verzi veteránů Phobia. Days Of Desolation jsou z Belgie a na druhé straně nabídnou tři crust core tracky ve stylu Destroyed In Seconds či Wolfbrigade. Split 7" EP vyšlo v nákladu 500 kusů, z nichž je 100 ručně číslovaných a na vinylu červené anilinové barvy. Ostatní vinyly jsou standardně undergroundové, tedy černé.

 
 

>>> BERRY | 2015-02-09 >>>
Jako příloha 2. čísla časopisu Hlasatel, který vydává nezničitelný PAPAGÁJŮV HLASATEL RECORDS, se uvnitř něho nachází bílé flexi split 7" EP ZEMĚŽLUČ "s/t" | GRIDE "s/t" se dvěmi novými punkovými tracky od každé kapely. Zeměžluč ze strany A chrastí vlastními skladbami, Gride si na béčku půjčili druhou od Brutal Truth ("Kill Trend Suicide"). Uvnitř časopisu se mimo flexi vinylu nachází i černobílý obal (tzv. foldover), jehož titulek Hlasatel Flexi Series No. 1 napovídá o potenciálním pokračování smysluplného konání.


>>> BERRY | 2015-02-09 >>>
Beatmaker Renk z Chodova u Karlových Varů debutoval před rokem prostřednictvím LP "Forrest Drum". Shodně jako debut, i druhá deska RENK "Magnificent Desolation" vychází u HUMBLE GROOVES, labelu specializujícímu se právě na beatmakery. Aktuální deska je soundtrackem letu do vesmíru a možná i zpět. Špinavě mléčný vinyl s bílo-černými cákanci v sobě zakonzervoval např. hip hop s elektronikou a prvky jazzu.

 
 
 
 

>>> BERRY | 2015-02-09 >>>
Společnost freeSaM vydala na konci roku soundtrack k filmu Saši Dlouhého Je nám spolu dobře, který je příběhem o osobních ambicích čínsko-české družby. Stejně jako v případě jejího vinylového debutu - soundstory TRAFAČKA "Chrám svobody" se o hudbu postaral Ondřej Skala aka Ježíš táhne na Berlín. Červený, jednostranný soundtrack JE NÁM SPOLU DOBŘE vyšel formou 12" picture disku v průhledné pvc kapse s chlopní, a sice v nákladu 500 kusů.

 
 

>>> BERRY | 2015-02-06 >>>
10. října 2014 bylo pokřtěno split 7" EP MUERTI | CROSSCZECH "Summer Hits Vol. 11°", které vyšlo u PILSEN TROJANS CREW. Street Oi! z Jablonce nad Nisou, tedy Muerti sází songy "Kámoš" a "Návod na přežití", pražský power oi!, tedy Crossczech pak skladby "Kérky" a "Svátek". Všechny čtyři skladby jsou novinky. Love Football Hate Racism.

 
 

>>> BERRY | 2015-02-06 >>>
V březnu 2014 vyšlo prostřednictvím slovenského labelu CARPATH BEAR a tuzemského kolektivu MUSIC FOR LIBERATION debutové LP AVVIKA "s/t". Na svoji první černou desku, vydanou v nákladu 250 kusů, umístila česko - švédská kapela nové verze dvou velmi dlouhých skladeb, které nahrála původně pro své demo. Bílý obal se sítotiskem doplňuje inlay s informacemi o desce a booklet. Avvika osciluje mezi žánry anarcho punku, temného hard coru a post rocku.

 
 

>>> BERRY | 2015-02-06 >>>
V počtu 300 kusů vyšlo 14. 8. 2014 album s remasterovaným záznamem varhanního koncertu Filipa Topola v Dietrichsteinské hrobce v Mikulově z roku 2007. Takových koncertů předloni zesnulý hudebník mnoho neodehrál, o vydání se během let mluvilo, ale čas nadešel právě vloni. Publicista Aleš Opekar a Romek Hanzlík, manažer Psích Vojáků a pořadatel festivalu Eurotrialogu Mikulov vybavili desku zasvěceným sleevenotem a Karel Haloun s Luďkem Kubíkem autorskou grafikou obalu. Gramodeska FILIP TOPOL "Fantazie G Moll" vyšla prostřednictvím obecně prospěšné společnosti KNIHOVNA VÁCLAVA HAVLA.

 
 
 

>>> BERRY | 2015-02-05 >>>
Pražská post hard corová kapela existující od roku 2007 je další šťastnou, která zhmotnila svůj velký vinylový sen. Stalo se tak vlastními silami 11. prosince 2014 titulem AT FOLSOM PRISON "Every Dream and Every Crisis Means the Rise". O čem se nyní rozepisovat více, když skupina zahraje 16. 2. 2015 s americkou hard core legendou Strife v hlavním městě?!

 
 

>>> BERRY | 2015-02-05 >>>
Největší pankáči reagují na expandující boom vinylu po svém - vydávají jeho flexi verze, tj. neopouštějí jej, ale vymezují se vůči současnému, sem tam do očí bijícímu elitářství. A tak jsou na světě dvě nové skladby z japonských laboratoří hardcoru v Brně, SEE YOU IN HELL "Odvolej" / "Proti proudu". Černé flexi 7" SP, foldover cover, sticker, A3 poster s téměř všemi plakáty, kde kdy See You In Hell za 15 let hráli. Limitovaná, ručně číslovaná edice 330 kusů vydaná samizdatem. Za kilo. Všechna další slova jsou jen ztrátou času ve virtuálním prostoru.

 
 

>>> BERRY | 2015-02-04 >>>
Finský label BLOOD MUSIC se zabývá vydáváním interesantních nahrávek v extrémně nízkých nákladech, ale nezavrhuje dolisy. V roce 2012 vydal vůbec poprvé na vinylu LYKATHEA AFLAME "Elvenefris", a to jako double LP limitované celkovými 150 kusy na 180 gramech (polovina nákladu černé vinyly, polovina modro černé - splatter). Koncem roku 2014 proběhl dolis v podobném duchu, kde se událo několik změn. Gramáž byla snížena na 140 gramů a kromě černé došlo na zlatou barvu. O třetinu se snížila vysoká pořizovací cena, která však po započtení poštovného vychází stále astronomicky. Babylonian death metal této pražské kapely každopádně neupadá v zapomnění.

 
 

>>> BERRY | 2015-02-04 >>>
Pražské, melodické oi punkové - skinhead rock'n'rollové kapele vyšlo v dubnu minulého roku historicky druhé 7" EP zatitulované SAINTS & SINNERS "Keep Hold". Limitovaná edice je na světě pro Evropu přes německé KB RECORDS a pro Ameriku přes tamní LONGSHOT MUSIC v nákladu 1.000 kusů, které byly barevně rozděleny na klasické černé (600), čiré (200) a pivní (200). Vinyly jsou opatřeny gatefold obalem uvnitř s texty a obsahují 3 nové songy coby ochutnávku ze druhého, právě chystaného alba. Toho nebudou součástí, alespoň v případě vinylu, který je naší alfou i omegou.



>>> BERRY | 2015-02-04 >>>
Debut LYCANTHROPHY "s/t" vyšel pro Evropu v roce 2010 v kooperaci 8 labelů, a sice na černém a purpurovém vinylu. Kromě několika posledních kusů (např. v našem online storu) je tato původní edice vyprodaná, pročež o 4 roky později vyšla americká verze, a sice u tamního labelu GIVE PRAISE RECORDS, který tou dobou slavil 10 let na scéně. Barva vinylu je aktuálně modrá s mramorovou struktorou a deska obsahuje oproti původní edici skladbu navíc, a to cover verzi Phobia "Rape Theft Murder".

 
 

>>> BERRY | 2015-02-04 >>>
Folk rocková kapela z Domažlicka si po 26 letech existence splnila velký sen a vloni vydala aktuální z nemnoha svých alb jako unikátní vinylovou desku ZRCADLA "Večírek Hitachi". PVC je standardní černé barvy, jisté unikum tvoří obal, který je rozvírací s otvorem pro desku ve středu, vytištěný na různých druzích kartonů a papírů, dále prolisovaný, a jsou na něm použité různé výtvarné techniky i některé unikátní postupy. Deska se natáčela živě na chatě u sjezdovky, kam bylo za tímto účelem přestěhováno kdyňské studio. Část nahrávky vznikala dokonce v přilehlých západočeských lesích. Součástí gramodesky, díky níž se po mnoha letech vrátil k vinylu plzeňský label AVIK, je i CD verze.



>>> BERRY | 2015-02-03 >>>
Druhé sólové album frontmana Root, titul BIG BOSS "Belial's Wind" vyšel původně v roce 1998 jako MC a CD. Do nejsvětější trojice byl doplněn letos, vydáním LP verze. O doplnění černých sbírek, nebo chcete-li černých skříněk temných domácností, se postaral jihočeský label MONSTER NATION, finální edici vypravil v lehce upraveném obalu a zkrátil o jednu skladbu. Mystický i rychlý black metal místy logicky připomíná domovské Root. Oproti nim se na desce objevují klávesy a programované bicí, nicméně žánrová pouť je nadmíru pestrotempová, dostatečně černočerná i hluboce melancholická.


>>> BERRY | 2015-02-03 >>>
4. května 2014 vyšlo v kooperaci tuzemského labelu MUSIC FOR LIBERATION a francouzského STONEHENGE LP REMEK "s/t". Černá deska, černobílý obal a šestnáctistránkový booklet v sobě obsahují nesmazatelné stopy prapůvodního emo hardcoru, jaký známe snad už jen z vyprávění našich prarodičů. Desku kapela natočila ve své zkušebně poblíž Olomouce a obal nakreslila baskytaristka kapely, Simona.

 
 

>>> BERRY | 2015-02-03 >>>
15. září 2014 zaútočil psí label DOG BLESS YOU RECORDS na vkus spořádaného občana, a sice střelou nesoucí se na vlnách ambientu, elektroniky, industrialu a noise, jež byla v zásobníku v počtu 130 kusů, formátu deseti palců a výroby česko - americké. Split 10" EP MR. NOBODY & THE... (NOBODIES) "s/t" | WITCHES OF MALIBU "s/t" jede na plných 45 otáček, štěkají z něj psi a neobsahuje kytarová sóla. Lajka se vrátila.

 
 

>>> BERRY | 2015-02-03 >>>
Dinosaurus tuzemské rockové hudby se přesně po roce otřepal a zbavil mechu, aby na sklonku minulého roku zveřejnil vinylovou podobu svého druhého alba aktuální trilogie, kdy po "Souhvězdí šílenců" vloni vyšlo LP OLYMPIC "Souhvězdí drsňáků". Vydáno opět na značce SUPRAPHON, kde toto 19. řadové album kapely doplní - zřejmě již tento rok - závěrečné "Souhvězdí romantiků", které by měl údajně pokřtít nejmenovaný renomovaný psychiatr. Na prostředním albu trilogie zní kapela rockověji, než tomu bylo v posledních letech standardem, místy dojde na řádnou hard rockovou jízdu. O tvůrčích kvalitách Olympiku si můžeme myslet co chceme, ale 50 let na scéně a letos přislíbené 20. album, to je jistý a nezpochybnitelný fenomén tuzemské mainstreamově rockové scény.



>>> BERRY | 2015-02-02 >>>
Jasná páka vznikla v roce 1981, ale z nepochopitelně pochopitelných důvodů debutovala na vinylu až v roce 1990, kdy už ovšem 6 let hrála pod novým názvem Hudba Praha. Nicméně po dlouhé hibernaci se reinkarnovala koncertem k zahájení provozu pražského multikulturního centra Meet Factory, a sice v roce 2008. A hraje dodnes. A dělá nové skladby. Vyvolává ducha staré Páky. A vydává gramodesku. Černou desku na 180 gram vinylu. Po více jak třiceti letech disponuje prvním oficiálním klipem. Album JASNÁ PÁKA "Černá deska" vyšlo v roce 2014 u tuzemské pobočky WARNER MUSIC.



>>> BERRY | 2015-01-31 >>>
Sbírkou labutích písní pardubické crust punk / dis-beat kapely je 7" EP LIFE POSSESSION "Miliony let", které vyšlo na podzim minulého roku u ABACK RECORDS. Dvoubarevný čiro - modrý, žíhaný vinyl vyšel v nákladu 525 kusů, obsahuje jak pět vlastních skladeb, tak dvě cover verze, a sice od žánrových hrdinů Kaaos a Totalitär. 7" EP je konečnou tečkou za existencí kapely.

 
 

>>> BERRY | 2015-01-31 >>>
Relativně nový slovenský label URANIUM OVERDOSE specializující se na žíhané, nebo chcete-li splatter vinylové podoby split 7" EP v nejextrémnějších hard core podobách žánru, vloni vydal ve spolupráci s polskými kolegy FAT ASS RECORDS sběratelsky přívětivé split 7" EP LYCANTHROPHY "The Mind Control" | SICK/TIRED "Deathfest Sessions". Zatímco pardubičtí Lycanthrophy operují na poli bestiálního fast core holocaustu, souputníci z Chicaga demolují druhou stranu vinylu v nejlepší tradici hard core / grind / power violence.

 
 
 

>>> BERRY | 2015-01-31 >>>
Dezolačním metalem bývá připodobňována neznámá, respektive tajemná moravská kapela, která rovnou vydává debutové album, a sice u labelů FORCED EXPRESSION, TRUEMMER POGO a WAKING THE DEAD RECORDS. Čirý vinyl BLOOD IN OUR WELLS "Echoes Of Desolation" obsahuje 6 skladeb atmosférického black metalu prokládaného feelingem temného hardcoru a fyzicky je venku v limitovaném nákladu 300 ručně číslovyných kusů. Gramodeska neunikne našemu podrobnějšímu recenznímu pohledu.

 
 

>>> BERRY | 2015-01-31 >>>
Hudební ceny Vinyla budou letos vyhlášené již po čtvrté, čímž potvrzují jistý zájem a životaschopnost. Nejsou primárně o vinylu, jakkoliv by jejich pojmenování mohlo působit prvoplánově, ale o pojmenování a ocenění důležitých počinů v současné české hudbě. A tento status nedeklaruje vinyl na kontě kapely či interpreta, ten se stal stigmatem jakési paradoxně bezzáručné devízy až v posledních letech. Ale abychom neodbočovali od ceny, i ta má úzkou souvislost s vinylem - totiž každý rok vydává sampler VINYLA, výroční vinyl, který obsahuje po jedné skladbě od včech nominovaných kapel a interpretů z kategorií Deska a Objev. Vloni se tak za rok 2013 dostaly na výroční desku B4, Houpací koně, IQ+1, Kittchen, Nylon Jail, Palermo a Vložte kočku. Gramodeska vychází v tradičním nákladu 100 kusů a slouží jako ocenění pro kapely a zúčastněné. Zbylé vinyly jsou volně k prodeji za poměrně vysokou cenu, kterou pořadatelé a vydavatelé GOLIART zdůvodňují unikátním nákladem, který se nebude opakovat a primárně poukazují na fakt podpory organizace hudebních cen. Letošní vyhlášení připadá na neděli 8. 2. 2015 v Lucerna Music Baru v Praze. Obal letošního výročního vinylu zveřejníme po této akci.


>>> BERRY | 2015-01-30 >>>
Ještě v prvním pololetí minulého roku vyšlo samizdatem split 7" EP KUNG-FU GIRLZ "s/t" | CIRGUZ "s/t". Červeno-černý splatter vinyl ve skládacím obalu obsahuje po dvou skladbách od každé kapely, které se obě v ěnují generálně punku. Cirguz modelu 77, Kung-Fu Girlz modelu street. Zatímco mělnický Cirguz má venku už dvě samostatná vinylová 7" EP, pražské Kung-Fu vinylem debutuje, proto nebude od věci shlédnout video, jak to po tý street vlastně dávají. Neberte všechno smrtelně vážně, tedy s výjimkou vinylů.



>>> BERRY | 2015-01-30 >>>
Sympatickým sloganem „every day is record store day“ uvozuje svůj status přes čtvrt století fungující label GET HIP RECORDINGS z Pittsburghu v Pensylvánii v U.S.A., který je zaměřený na garážový rock'n'roll z 60. a 70. let a jako důkaz vloni mj. vydal 7" SP MAGGIE'S MARSHMALLOWS "Come Along", tedy malý singl pražské teenagerovské garage punkové kapele. Singl vychází v limitované edici na krvavě rudém vinylu a nelimitovaně na klasickém černém. O tom, že nejde jen o jednorázovou vzájemnou spolupráci, svědčí fakt vydání chystaného velkého alba, které by mělo být venku v prvních měsících roku 2015.



>>> BERRY | 2015-01-30 >>>
23. října 2014 vyšla u klatovského labelu NASPHYR PERSONAL DEMON RECORDS velká gramodeska plzeňské kapele z jí domovských, podzemních odpadních kanálů. LP STÍNY PLAMENŮ "Propadlé vody" je venku na černém vinylu v limitovaném nákladu 111 kusů. Black metal odpadních vod začala skupina v čele s 'pánem poklopů', Morbivodem zaznamenávat v roce 1998, do dnes disponuje nepřeberným množstvím demo nahrávek i samotných alb, ovšem na vinylu se právě nyní objevuje premiérově.


>>> JASICCA | 2015-01-29 >>>
Na 180 gramovém vinylu vyšlo v 1. polovině minulého roku nové album hanspaulské pětatřicet let staré kapely, pojmenované příznačně obsahu aktuální desce, ŽLUTÝ PES "Stroj času". Když to vezmeme od konce, na vinylu se nachází jedna píseň navíc coby bonus, a sice cover verze Boba Dylana "Jsme nocí" (v originále "Tomorrow Is A Long Time"), což je v češtině úplně první text, který před čtyřiceti lety napsal Ondřej Hejma. Další jsou kompletně napsané v 70. letech, čímž se opět dostáváme k názvu alba a jeho jisté retrospektivě. Autorsky se na albu kromě Hejmy podílel Ivan Hlas, tedy dohromady dva někdejší zakladatelé kapely. Kromě Dylana pak deska obsahuje další dvě cover verze, a sice přísně žánrově - od Lynyrd Skynyrd a Molly Hatchet. Ostatní skladby už jsou autorské a vznikaly v době, kdy Hejma s Hlasem snad ani nepočítali s tím, že se někdy objeví na albu, natož v roce 2014, už vůbec vinylovém a v neposlední řadě vydaném u WARNER MUSIC.


>>> BERRY | 2015-01-29 >>>
Vydání double LP ROOT "Viginti Quinque Annis In Scaena" (volně přeloženo "Pětadvacet let na scéně") bylo polským labelem AGONIA RECORDS avizováno již v roce 2013, ale vyšlo až vloni. Jedná se o nahrávku brněnského koncertu Root z listopadu 2011, kde zavládl obstojný zvuk a komentáře mezi jednotlivými songy byly místy vtipnější než obvykle. Vinylový komplet vychází v limitované edici 300 kusů, z nichž je 200 černých a 100 barevně žíhaných. Obal je rozvírací a uvnitř se nacházejí otištěné koncertní fotografie a letáky. Dvanáctiskladbovou vinylovou nahrávku doplňuje volně vložené dokumentární DVD z koncertních cest a záznamy živých nahrávek z Finska, Kanady, Josefova, atd.



>>> BERRY | 2015-01-29 >>>
U britského labelu ONO TESLA vyšlo minulý rok album LIGHTNING GLOVE "Radical Zoo (Nothing)", tedy došlo k aktu posvátného zvěčnění pražského audiovizuálního projektu, který tvoří Head in Body (Ondřej Parus), snsbr, Dizzcock (Jan a Ondřej Bělíčkovi) a Aka47 (Andrea Pekárková). Černá deska ze svých drážek uvolňuje frenetickou, neklidnou a temnou elektroniku, která se snoubí s industrialem za potlesku tanečních rytmů. LP je uložené v tvrdém černém discobagu, který je zpředu a částečně zezadu ukrytý foldover coverem.

 
 

>>> BERRY | 2015-01-29 >>>
2. album krnovské kapely BRATŘI ORFFOVÉ "Šero" vyšlo 8 let po debutu a ve zkratce je příběhem konce cesty dětské duše ve zralém obalu. Drážky černého vinylu oscilujícího mezi žánry alternative, folk, electro, a pop jsou ve formě velké gramodesky zabaleny v průhledné PVC kapse s vloženým potištěným kartonem coby pozadím dominujícího vinylu. Gramodesková edice vyšla následující rok po vydání CD, které bylo v roce 2013 oceněno Deskou roku a kapela Skupinou roku v Cenách Anděl. Vinylové edici dopomohli na svět fanoušci skupiny přes crowdfundingový server Hithit, aby oficiálně vyšlo pod značkou QUAZI DELICT RECORDS.



>>> BERRY | 2015-01-29 >>>
Relativně pořád nová black metalová kapela z České republiky nadále překračuje veškeré standardy a po debutovém 10" SP a dvou velkých LP přichází na konci roku 2014 se singlem nazvaným CULT OF FIRE "Čtvrtá symfonie ohně". Jedná se o 4. studiovou nahrávku kapely, která zařadila nepřehlédnutelnou image a přirozenou propagaci do stejně důležité roviny se svoji hudbou. Aktuální singl vyšel u labelu IRON BONEHEAD PRODUCTIONS a obsahuje dvě skladby, dvě svérázné cover verze Bedřicha Smetany věnované dvěma řekám, tedy české Vltavě a slovenskému Váhu. Vltavu dokončil Smetana před 140 lety a v black metal ji „Kult ohně“ přetavil v podobě 7" picture disku (limitován 300 kusy) a klasického černého nelimitovaného 7" SP.

 

>>> JASICCA | 2015-01-29 >>>
Chlapecká taneční, pěvecká a striptérská skupina z Prahy 5 - Smíchova vloni debutovala vinylem, a sice v souvislosti s jejím aktuálním albem nazvaném lakonicky, MIG 21 "Album". Černá deska vyšla samizdatem v nákladu 1.000 kusů, ručně číslována je na středovém labelu a vypravena v rozkládacím obalu. Z původních 13 songů se z CD na vinyl dostalo jen 10, což fanoušek kapely zřejmě neocení, ale vinylový fetišista zůstane v klidu.


>>> SAMUEL | 2015-01-28 >>>
LANDMINE SPRING "Complete Ride Session" je historická nahrávka strakonické kapely. Poprvé byla vydána v roce 1999 a premiérově se prodávala na koncertě s Fugazi, kde kluci předskakovali 23. 9. 1999. Mini album "Ride" původně vyšlo jako mini CD u Samuel Records, ale nejednalo se o kompletní nahrávací „session“. Dvě skladby vyšly na další desce "Your World" jako 10" EP & CD u Day After Records a jedna na CD sampleru "Ten Years Ego" u Noiseworks Records. Teď se můžeme vrátit v čase a zkusit, zda stále funguje zvuk Landmine Spring z let dávno minulých. Vychází u SAMUEL RECORDS v nákladu 130 kusů v klasické „kapse“ a číslované edici.

 
 

>>> BERRY | 2015-01-28 >>>
Covery klasik Bedřicha Smetany, Kritické situace, Telex, Hrdinovů nové fronty, F.P.B., Našrot, Michael's Uncle, Davové psychózy, Pražského výběru, Plexis, P.S., Šanov 1 a Zóny A. Mnoho verzí s původními zpěváky. To je v absolutní zkratce tribute album tuzemskému hard core - punku ze stránek učebnic, RETROPROTEST "Nová deska se starym obsahem". Na černém vinylu jsou covery s mnoha (ale ne všemi) původními zpěváky, na Bandcampu vydavatele PAPAGÁJŮV HLASATEL RECORDS znázorněném pod tímto textem pak s hlasy členů jihočeského Retroprotestu.

 
 

>>> BERRY | 2015-01-27 >>>
Po svém zatím posledním řadovém albu "Ležatá osmička", které vyšlo v bohaté historii kapely jako vůbec první vinylové, přicházejí hanspaulští - opět skrze SUPRAPHON - s jeho PVC následovníkem TATA / BOJS "Strana A", nicméně nikoliv velkým albem, ale singlem. A to velmi speciálním - obsahuje dvě nové skladby, vychází na 10" černém vinylu na 45 otáček, disponuje speciálním retro obalem včetně vnitřního stylově potištěného discobagu. K oběma skladbám byly natočeny klipy, které si můžete spustit níže. Tata / Bojs děkují všem, kteří jim drží desetipalce!




>>> BERRY | 2015-01-26 >>>
WORLDHOOD "s/t" 7" EP (2012 No-Fi Records)
Divoká jízda těsnými žánrovými mantinely
Po dvou letech od svých prvních koncertů vydala pražská kapela Worldhood svoji první vinylovou desku, a sice v podobě bezejmenného 7" EP. Malý vinyl je realizován samizdatem, tedy přes vlastní značku Lo-Fi Records a na první pohled zaujme svým vzezřením. Plnotučný sítotiskový obal vyšel celkem ve dvanácti variantách, ve kterých jsou kombinovány jak barvy kartonu foldover obalu, tak barvy vytištěného loga. Samotný vinyl je pak čirý - průsvitný i průhledný. Potud - v souvislosti s rokem vydání - nadstandardní práce. ... více


>>> BERRY | 2015-01-25 >>>
Zřejmě nejdražší tuzemskou vinylovou deskou roku 2014 je titul ZRNÍ "Následuj kojota". Jedná se o historicky již druhý vinyl kapely, který vyšel samonákladem, aktuálně díky podpoře fanoušků přes crowfundingový server Katalyzátor. Oproti minulé desce je novinka víceméně prostá hitů, ale fanoušek nadmíru osobitého kapely i tak dostane vše, co od ní očekává. A s double vinylem i bonusy, považte sami - dva černé vinyly obsahují 6 skladeb navíc, balení pak rozvírací obal, potištěné vnitřní kapsy, inlaye, šestipanelový plakát a další jedinečné grafické prvky.



>>> BERRY | 2015-01-23 >>>
Indies Records oslavili úctyhodných 25 let na scéně mimo jiné vydáním dvojalba z roku 1997, které tehdy vyšlo jen jako double CD. Aktuálně je tedy venku reedice a vůbec první vinylové vydání nezávislou scénou respektovaného počinu BITTOVÁ & VÁCLAVEK "Bílé inferno". Na vydání se nešetřilo, což se podepisuje na jeho vyšší ceně, nicméně za své peníze posluchač dostane adekvátní materiální a duchovní porci. Album si pochopitelně zachovalo status dvou disků, vychází tedy jako double LP, každý vinyl váží 180 gramů, jeden je bílý, druhý černý a jako komplet jsou zabalené v rozvíracím triple gatefold obalu se všemi texty a fotografiemi z nahrávání. Na obalu je kresba tehdy malého syna Ivy Bittové. Vydání se zhostila konkrétně divize INDIES SCOPE.


>>> BERRY | 2015-01-23 >>>
V řádné D.I.Y. kooperaci labelů a kolektivů, jmenovitě CECEK RECORDS, DIS-ŠRÖT RECORDS, FUSA RECORDS, GRF RECORDS, ULTIMA RATIO a UNITED CRUSTIES, doplněných dalšími podílníky vyšlo split 7" EP hard core - punkových kapel z Prostějova, respektive Znojma. Vinylový split BAD AGE "s/t" | DISFUNKCE MYSLI "s/t" obsahuje celkem 5 songů, černobílý, standardní foldover uvnitř s texty a jehla se projede černým zlatem.

 
 

>>> BERRY | 2015-01-23 >>>
Pražská grind core / gore grind kapela vydala u BIZARRE LEPROUS PRODUCTION vinylovou verzi svého třetího alba. Titul JIG-AI "Rising Sun Carnage" vyšel jako černý vinyl v nestandardním triple gatefold obalu.

 
 

>>> BERRY | 2015-01-20 >>>
Vlastním nákladem vyšla debutová deska rakovnickému shoegaze objevu roku 2014 - tedy rozhodně podle srdcí posluchačů, kteří se na ni složili na crowfundingovém serveru Hithit. Silné skladby debutu vzbuzují respekt něhou i hlukem, a to zdaleka nejen na území České republiky. Gramodeska MANON MEURT "s/t" je vyvedena zcela minimalisticky - černý vinyl, standardní bílý vnitřní sáček a jednoduchý barevný obal. O to působivěji rozezní v otevřeném posluchači strunu štěstí drážky vinylu.

 
 

>>> BERRY | 2015-01-19 >>>
Letos dvacetiletá strakonická hard core - metalová kapela vydala na sklonku minulého roku své aktuální 12" EP DELUSION "Long Rope" s pěti novými skladbami a cover verzí Kritické situace "Blaničtí rytíři". Černý vinyl, inlay. SxTxHxC strikes again.

 
 

>>> BERRY | 2015-01-17 >>>
Úplný závěr minulého roku (28.12.2014) byl ve znamení jedinečné kompilace pojmenované NA KREV, která zastřešuje pět českých D.I.Y. hard core - punkových kapel, jmenovitě ALIUSTERRA, MACGYVER, INNOXIA CORPORA, DEZINFEKCE a EVIDENCE SMRTI. „Jméno kompilace se zrcadlí ve 12 písních, které se snaží zachytit všechny obsahové výklady, od zarputilosti, poctivosti, přes agresi, k pokrevnímu bratrskému spojení až po hodnoty, kterým dnešní doba poněkud nedopřává,“ uvádí krátký manifest na bandcamp profilu undergroundového spiknutí. Vydáno samotnými kapelami na tématicky červeném vinylu, s textovým inlayem a bonusovým CD-R. Nebýt inlaye, je přiřazování songů té které kapely na znalosti posluchače, jsou totiž promíchány, ale vše je zřejmý záměr určité jednoty záslužného a pozoruhodného díla mimo běžné koleje.

 

>>> BERRY | 2015-01-16 >>>
UNKILLED WORKER "Season Of Doom" LP (2013 Silver Rocket)
Experimentální polohu rozervaného debutu pohlcuje neukázněná psychedelie
Unkilled Worker debutoval vinylem otevřením ságy malých splitů řady Aran Epochal, kde předestřel svou tehdejší vizi, upouštění páry ve stylu bluesového post hard coru s maximálně naléhavým vokálem a textem. Tolik citace z dobové recenze UNKILLED WORKER "Illusions Of Nation" | ARAN EPOCHAL "Malej život" z roku 2009. ... více


>>> BERRY | 2015-01-14 >>>
U slovenského renomovaného vydavatelství PAVIAN RECORDS vloni vyšlo aktuální album Ivy Bittové. Gramofonová deska IVA BITTOVÁ "Entwine / Proplétám" byla nahrána v kostele Sv. Jana Nepomuckého na Zelené Hoře v Žďáru nad Sázavou a obsahuje 12 autorských skladeb, kterými první dáma tuzemské alternativní hudby refletuje svůj dosavadní život a zkušenosti, které jí přinesl. Album s ikonickým obalem vyšlo na těžkém 180 gram vinylu a je věnováno Václavu Havlovi.


>>> BARVÁK | 2015-01-14 >>>
Vůně tlejícího listí, mlha a chlad ranních mrazíků. Podzim pomalu předává vládu zimě, denní světlo ustupuje a temnota ohlašuje svojí vládu. Severní vítr je krutý a je cítit hnilobou a smrtí. Ze země INSANE SOCIETY RECORDS přináší k vašim uším nejnovější závan zoufalství a zmaru nové LP pražských MÖRKHIMMEL "Ostří černé kosy zní". Várka nekompromisních úderů těžkého kovu, zpěv prokletých ozývající se z podsvětí, zvuky světa hroutícího se v popel. Pohřební slavnost optimismu, kde čas se jen líně vleče a falešná víra leží dávno zpitá pod stolem. Zoufalé činy zoufalých lidí. Celkem osm dějství odhalující podstatu bestie, na jejichž konci zůstanou jen střepy rozdupaných růžových brýlí. Osm skladeb s chorobným zvukem z čestického Hellsoundu a špínou dávno zašlých časů. Česky zpívané texty jazykem zapomenutých pohanských svitků. To je nový Mörkhimmel, to je váš osud. Straňte se světla neb Ostří černé kosy zní!
(Zajímavostí je, že z nahrávání téhle desky si kapela odjela zahrát na loňský ročník Magick Musick 2014, kde z Boudy málem udělala kůlničku na dříví. - pozn. Berry).

 
 

>>> BERRY | 2015-01-13 >>>
Kontroverzní bez příčiny, tak by se dalo charakterizovat aktuální album cover verzí na motivy jednoho období českého undergroundu, nové vlny a punku. LP TVRDÝ/HAVELKA "U nás v garáži" vyšlo v kooperaci labelů INDIES HAPPY TRAILS a POLÍ PĚT a dovoluje si naprosto po svém interpretovat kultovní skladby, nabourávat jejich nedotknutelnost, právě což se mu částečně stává osudným. Černý vinyl vyšel v gatefold obalu s povedenou a dílu poplatnou, minimalistickou grafikou.



>>> BERRY | 2015-01-13 >>>
Tam, kde v minulým století skončila Kritická Situace, tam v tomhle začala Hanba. Debutová deska členů Pipes and Pints, Lahar, Repelent SS a dalších, HANBA "Silou kovadliny" vyšla 3. 10. 2014 u DAMAGE DONE RECORDS jako černé zlato, kterému předcházela striktní stovka na purpurovém vinylu se speciálním sítotiskovým přebalem pro poštovní objednávky. Deska je jak uragán a aurou hardcoru pro masy, nemyšleno jakkoliv pejorativně.



>>> BERRY | 2015-01-11 >>>
V aktuálním magazínu FULL MOON (#45) píšu sloupek o domácích 10" deskách, pod kterým je malý test, o němž více v tištěném časopise. Téma deseti palcových desek je nicméně aktuální, vloni jich vyšlo zatím nejvíc v novodobé historii tuzemského vinylu. Celkem sedm nosičů a osm titulů, započítáme-li jednotlivé strany dotčených splitů. Pro osvěžení připojujeme náhledy a pro zamyšlení anketu. Hlasujte. A berte to celé jako předzvěst tradiční velké ankety BEST CZECH VINYL DISK, která i letos bude počítat s vašimi jedinečnými hlasy.


 

Miniaplikace

>>> BERRY | 2015-01-08 >>>
INSANE SOCIETY RECORDS přišli na konci minulého roku s výjimečně zpracovaným split 10" EP GRIDE "s/t" | SIDETRACKED "s/t", tedy aktuálními náložemi tuzemských mistrů fast core / grind coru a výbušných amerických power violence kolegů. Plnotučný ruční sítotiskový obal v pěti barevných variantách, rozvírací vnitřňák, ruční řezání. Srdečný přístup k realizaci parádní edice z díla přímo tryská.


>>> BERRY | 2015-01-08 >>>
V roce 2014 přineslo svoji třetí vinylovou desku neuchopitelné a přitom stále velmi příjemné zjevení na tuzemské alternativní scéně, duo Dva. Novinka dostala název DVA "Nipomo" a vyšla samizdatem na značce LABEL HOMETABLE na průsvitném clear vinylu včetně inlaye obsahujího původní texty ve vlastním jazyce přeložené do češtiny i angličtiny.



>>> BERRY | 2015-01-06 >>>
PATHOLOGIST "Grinding Opus Of Forensic Medical Problems" PD (2013|04|20 Nasphyr Personal Demon Records)
Jednen z nejvýtečnějších vtipů, jak udělat reedici
Recenzi na toto album jsme psal v době vydání, kdy jsem si vedl přísný statistiky, na základě nichž teď mohu uvést, že se jednalo o mou historicky 98. oficiálně napsanou recenzi, která byla později publikována. Proč to uvádím? Ke druhému řadovému albu Pathologist mám silný vztah a svůj aktuální pohled protnu několika myšlenkami z 20 let starého památného článku. ... více


>>> BERRY | 2015-01-06 >>>
Letošní ročník festivalu organizovaném při serveru Vinyl Disk Musick a labelu Magick Disk Musick, tedy MAGICK MUSICK 2015 proběhne regulérně v sobotu 20. 6. 2015. Zatím je k dispozici startovní info web a založené události na sociálních sítích, kde lze - právě kromě kmenového webu - průběžně sledovat aktuální informace. Jména kapel a performance budou doplňovány postupně, na základě potvrzování účasti.

Festivalový web
Událost na facebooku
Akce na bandzonu
Událost na Google+


>>> BERRY | 2015-01-05 >>>
Na sklonku minulého roku vyšlo samizdatem debutové LP projektu fascinovaného analogovými syntetizátory 70. let, za kterým stojí Aleš Vejnar známý z krkonošské kapely Cémur Šámur. Tři roky vznikala deska AVARP "s/t", polyvinylchloridový talíř oscilující ve vesmírech, resp. žánrech electronica, ambient, psychedelic či space rock. 180 gramové LP, rozvírací obal, inlay. Ve všech směrech krásná práce s důrazem i na poslední detail, jaký si lze jen vybavit. Více v chystané recenzi.



>>> BERRY | 2015-01-05 >>>
Po Magick Disk Musick a Monster Nation, kteří se v minulosti zhostili vinylových edic a reedic Hypnos, zaceluje prázdné místo ve vinylografii této mocné tuzemské death metalové kapely značka NASPHYR PERSONAL DEMON RECORDS, která na sklonku roku 2014 vydala 3. řadové album kapely, HYPNÖS "Rabble Manifesto", původně vydané v roce 2005. Černý vinyl vyšel v nákladu 399 kusů a závěrem nutno pochválit zdařilou grafiku a téměř až hypnotické barvy obalu gramodesky.


>>> BERRY | 2015-01-04 >>>
Jak je dnes již často nezbytnou praxí, nad kterou se sběratel nepozastavuje, nová alba i relativně velkých tuzemských kapel vychází samizdatem, pod vlastní značkou kapely. Nejinak je tomu u titulu MŇÁGA & ŽĎORP "Made In China", který vyšel na vinylu u SURIKATA RECORDS. Název desky "Made In China" není samoúčelný, nové dlouhohrající album této stále svěží kapely bylo kompletně nahrané v Číně.



>>> JASICCA | 2015-01-04 >>>
OHM SQUARE "A Curious Place Between Souls And Atoms" LP (2014|02|24 Deadred Records, Starcastic Records)
Symbióza atomů a duší
Tahle pozoruhodná deska vyšla už v únoru roku 2014, ale jako by zůstala mimo větší pozornost tuzemských médií. Na tuto skutečnost může být odpovědí jistá neaktuálnost žánru nebo spíše jeho současná plavba tak trochu mimo kurz, který je momentálně nasměrován obecně více k netradičnímu pojetí popu, než netradičnímu pojetí elektroniky. To bych ale vzala velmi zeširoka. ... více


>>> BERRY | 2015-01-03 >>>
A od DOOMENTIA RECORDS nesběhneme ani v další novince, kterou je 7" SP FORGOTTEN SILENCE "Re: Retro '93". Historický šestý 7" zářez v diskografii moravských náladotvůrců představuje dvě cover verze z roku 1993, a sice mocné skladby ATHEIST "Mineral" a PESTILENCE "Personal Energy". Inlay, černý vinyl, limitovaná edice 300 kusů.



>>> BERRY | 2015-01-03 >>>
Stran tuzemské vinylové scény rozhodně nepodléhá zahálce tuzemský label DOOMENTIA RECORDS. Jedním z jeho nedávných loňských titulů je LP BRUTALLY DECEASED "Black Infernal Vortex", nebo-li ortodoxní syrový old school švédský death metal s přepoctivým vokálem. Druhé řadové album kapely, 9. skladeb, černý vinyl, inlay a velký plakát. Zajímavostí budiž, že grafika LP je mírně odlišná od dřívě vydaného digipacku. LP edice tradičně zabíjí v duchu Doomentia Records.


>>> BERRY | 2015-01-02 >>>
V říjnu 2014 vyšlo druhé vinylové album folkového a popového dua - Marie Kieslowski a Davida K. Pomahače. Album KIESLOWSKI "Mezi lopatky" bylo vydáno opět u labelu INDIES SCOPE a duo jím navazuje na zatím stěžejní, druhou řadovou dlouhohrající desku své tvorby, předloňský titul KIESLOWSKI "Na nože".



>>> BERRY | 2015-01-02 >>>
Plzeňská folk - punková kapela přišla vloni skrze SISYFOS RECORDS se svým aktuálním albem, které vyšlo po 22 letech od debutu opět na vinylu. Tentokrát bílém. ZNOUZECTNOST "Beat Simplicitas" je po všech stránkách dotažená deska, a to od vlastní, okamžitě rozpoznatelné hudby - aktuálně v základním punkovém obsazení - přes texty s životním nadhledem, až po vnější podobu - střízlivou, ale o to působivější grafiku, už zmíněný bílý vinyl a vnitřní booklet s texty a tematickými fotografiemi v rozsahu 24 stran. Na tohle nikdy žádný download nedosáhne, to je výhradní jistota nepřekonatelného a nedostižného fyzického formátu všech dob.


>>> BERRY | 2015-01-02 >>>
U slovenského labelu METAL AGE PRODUCTIONS vyšlo v létě 2014 split 10" EP CONTRASTIC "Jařmo" | ATTACK OF RAGE "s/t". Parádní comeback Contrastic, v pěti skladbách je síla celého alba. Grind core, death metal, electronica, experimental. Rozmanité, úderné, nesmlouvavé. Gatefold obal, černý vinyl. Na jeho druhé straně nabízí slovenští Attack Of Rage pět rychlých a syrových skladeb v mateřštině a stylech death metal, grind core i hard core.



>>> BERRY | 2015-01-01 >>>
Třetí album táborské alternative / indie kapely se zřetelným odkazem k Pink Floyd, to je titul PLEASE THE TREES "A Forest Affair". Zatímco původní vydání, které jsme recenzovali v minulosti (vizte za odkazem PLEASE THE TREES "A Forest Affair") je vyprodané, v prosinci 2014 spatřila světlo světa limitovaná reedice 100 kusů s novým obalem a uvnitř na clear vinylu. Vyšlo znovu u STARCASTIC RECORDS, kde je download kód nepsanou samozřejmostí.


>>> BERRY | 2015-01-01 >>>
Alternativní rock z Vrchlabí, mini big band z Krkonoš právě vydává své čtvrté řadové album CÉMUR ŠÁMUR "Rodinka", historicky druhé na vinylu. Vyšlo samizdatem v limitované edici 100 kusů na černém 180 gramovém vinylu v barevném vnitřním i vnějším obalu. Součástí edice je i kupón pro stažení alba v elektronické podobě.

nahoru | Hlavní stan


Srpuls.CZ | Vdmusick © Λ-Ω Magick Disk Musick 

NAVRCHOLU.cz