Hlavní stan  |  České vinyly  |  Recenze  |  Rozhovory  |  Odkazy  |  Kapely

Hledané  |  Nabídka  |  Inzerce  |  Poznámky  |  O nás  |  Kontakt  |  English info


>>>   H l a v n í   s t a n   >>>   A r c h i v   >>>   2015 - 2. čtvrtletí

>>>   Archiv novinek 2015 - 2. čtvrtletí

>>> BERRY | 2015-06-15 >>>
MASTER'S HAMMER "Kult mládí a mrazu" 7"SP (2015|06|15 Jihosound Records)
Mezi kmeny prošel stín a zase zmizel do hlubin
O objevení kouzla vydávání hudby na malých vinylech by mohli Master's Hammer v posledních letech doslova kázat, a je lhostejné, že první oficiální sedmipalcový singl přišel už v roce 1991. Další sice následovaly až v letech 2012 (MASTER'S HAMMER "s/t"), 2013 (MASTER'S HAMMER "Poletíme komínem" | BLACKOSH "Corrterrigena"), 2014 (MASTER'S HAMMER "Pod vrstvou prachu" | BLACKOSH "6,66 promile"), přičemž zatím poslední vyšel dnes, 15. 6. 2015 (MASTER'S HAMMER "Kult mládí a mrazu"), a jak z výčtu patrno, kadence je zdánlivě neřízená a fanoušek i sběratel musí být chtěj nechtěj ve střehu a pozoru. ... více


>>> BERRY | 2015-06-15 >>>
15. 6. 2015 vychází u JIHOSOUND RECORDS prázdninový singl MASTER'S HAMMER "Kult mládí a mrazu". Černé, vinylové 7" SP přináší dvě nové skladby kapely, a sice "Kult mládí", která popisuje vizi oživlých zkamenělin a "Kult mrazu", jež je inspirována tajemnými obrazci na zamrzlém rybníce. Složil a vyzdobil Štorm, nemocné harmonie provedl Necrocock. Striktně limitovaný náklad navíc obsahuje vložený inlay s texty a dvěma tématickými kresbami.


>>> BERRY & MM CREW | 2015-06-07 >>>
Nezávislý festival v duchu 'Do It Yourself' vstupuje letošním ročníkem ve své sedmé pokračování, které proběhne v pátek 19. 6. od 18.00 hodin a v sobotu 20. 6. od 16.00 hodin v tradičním místě konání, areálu Boudy a přilehlých pozemcích v Čermné u Sušice. Posekaná tráva, parkování a stanování na loukách, nealkoholické i alkoholické nápoje, vegetariánské občerstvení, nabídka gramodesek a všechno ostatní, na co je návštěvník zvyklý nebo si hodlá zvyknout.
7. ročník festivalu oslavy slunovratu, nezávislé hudby, vinylových desek a svobody ducha byl zaštítěn výmluvným mottem: „Lépe se sem tam odřezat od civilizace, než se nechat odřezávat z větve.“ ... více


>>> BERRY | 2015-06-02 >>>
24. 4. 2015 vyšla reedice LP z roku 1969, stěžejního titulu neveselé doby českých dějin, černý vinyl, jehož obsah koloval celou republikou tehdy především na magnetofonových páskách. LP KAREL KRYL "Bratříčku, zavírej vrátka" je právě venku v nové podobě, kterou vypravil SUPRAPHON. Byť se přitom striktně držel původní předlohy, drobných grafických změn doznala titulka a zadní strana obalu, vinyl váží poctivých 180 gramů a booklet i vnitřní rukáv obsahují historickou úvahu Jiřího Černého, který ve své době vybral sestavu skladeb z ostravských rozhlasových nahrávek. Aby toho nebylo málo, komplet všech písňových textů je doplněn fotografiemi Otty Dlaboly z roku 1969. Čtyřicet šest let po původním vydání. Je téměř občanskou povinnost mít tuhle desku - v jakémkoliv vydání - ve své sbírce, má-li tato obsahovat stěžejní kameny tuzemské písničkářské scény, protikomunistického protestsongu a opravdové folkové rebelie.


>>> BERRY | 2015-05-31 >>>
U MINORITY RECORDS byla právě vydána v pořadí již pátá edice alba FLOEX "Zorya". Gramodeska aktuálně vyšla na 180 gramovém černém vinylu, opět obsahuje dva plnobarevné velkoformátové (30 x 30 cm) inserty s ilustracemi Veroniky Vlkové a taktéž download kupón pro stažení alba ve formátech MP3 a FLAC. Pro zajímavost a úplnost si chronologicky shrňme jednotlivé pressy ceněného alba v barvách vinylů a jednotlivých nákladech:


1. press:
čirý vinyl, 300 kusů.

2. press:
čirý žlutý vinyl, 140 kusů.

3. press:
černý vinyl, 111 kusů.

4. press:
čirý azurový vinyl, 300 kusů.

5. press:
180 gram černý vinyl, 500 kusů.


>>> BERRY | 2015-05-22 >>>
4. února 2015 vyšlo u SILVER ROCKET debutové LP zpívajícího baskytaristy, jedné třetiny kapely Fetch!, Michala T. Devítiskladbová deska je venku na černém vinylu s obalem v duchu do it yourself etikety. Každý jeden kus je ručně potištěn obřími razítky, což je nejimpozantnější na zadní straně, která obsahuje názvy skladeb, texty a poděkování doslova jedním otiskem. Poslechněte si ukázky z alba CALVERA "s/t", skladby Hlína a Kafe.


>>> BERRY | 2015-05-21 >>>
V březnu letošního roku vyšlo na nezničitelném punkovém labelu PAPAGÁJŮV HLASATEL RECORDS třetí řadové album jihočeské nesmrtelné hardcore - punkové kapely z Českých Budějovic působící na scéně od roku 1991. LP titul DEZINFEKCE "Interval jistot" je venku na klasickém černém vinylu a ten je třeba pohánět 45 otáčkami za minutu. Dále je vybaven inlayem s texty a nezdůraznit nelze vzezření obalu, které navrhl a ručně vytvořil fanoušek kapely, Honza Arndt. Jedná se o čtyři různé motivy šablon, přes které je obal vyveden červeným a černým sprayem. Nejedná se však o prvoplánovou, nedotaženou věc, zadní strana a hřbet obalu jsou pak normálně potištěny. Karta se tedy obrací, u tohoto vydání se každému dostane limitu, nejen horním stům vyvolených či nejrychlejších. Tohle je hardcore - punk v nejsyrovější podobě.



>>> BERRY | 2015-05-21 >>>
O debutovém albu NOD NOD "s/t" jsme sice již informovali v prvním čtvrtletí tohoto roku, ale s vinylovým vydáním to bylo trochu zamotané, tak se pokusíme vnést tímto připomenutím více světla. Prvních 100 kusů vyšlo ještě v roce 2014, a sice v obalu vytištěném na béžovém kartonu, ve vzezření poplatnému diy duchu, který v této podobě ne zcela korepondoval s původním záměrem kapely a labelu NAŠE DESKY. V roce 2015 tedy vychází dalších 200 kusů v regulérním, pevném obalu s logem vyraženým zlatotiskem. Deska tak byla zařazena do seznamu vinylů vyšlých v roce 2014 a stejně tak bude zařazena do seznamu vinylů vyšlých v roce 2015.



>>> BERRY | 2015-05-20 >>>
27. března 2015 debutovala skupina Vložte kočku na vinylu, a sice prostřednictvím svého třetího řadového alba, které díky nadstandardní stopáži vyšlo na rovnou hned dvou černých kotoučích. Double VLOŽTE KOČKU "Hedvika" byl vydán v nákladu pouhých 100 kusů prostřednictvím labelů LANDMINE ALERT a POLÍ PĚT a na čtyřech stranách přináší třináct tracků v nezaměnitelném stylu alternativního folk - hip hop - rocku, jak jsou fanoušci bratří Kaplanů koneckonců zvyklí.



>>> BERRY | 2015-05-20 >>>
V kooperaci labelů ČERVENÝ KŮŇ a DRUG ME RECORDS vyšla letos zkraje roku vinylová verze třetího alba kapely z Ústí nad Labem. Vinyl NAUZEA ORCHESTRA "Dobro" je navíc vybaven CD přílohou, která shodně obsahuje 8 nových skladeb rozervaného electro - indie - shoegaze - post punku s odkazem na místní divadelní prostředí, ve kterém se část kapely nachází a písničky neváhá použít jako hudební doprovod právě do divadelních her. Například v představení Zkrocení zlé ženy zaznívá třetí skladba alba "Der Sonnenstaat", která se dočkala i velmi bizarního klipového zpracování. Album je nazpívané česky, německy a anglicky a v několika skladbách hostuje La Petite Sonja z Kill the Dandies.



>>> BERRY | 2015-05-18 >>>
ASMODEUS - Vinylové svědectví o bestii
Traduje se, že silné album musí mít příběh. A tohle má minimálně hned dva. Za prvé, kapela Asmodeus byla ve své dlouhodobé sestavě roztavena, uložena k ledu a později přetavena. Její frontman Miloš Bešta se pod její vlajkou dva roky nedotkl kytary. Z hudebního světa nezmizel, dával si potřebnou pauzu, odstup tak důležitý k tomu, aby mohlo vzniknout něco výjimečného. Za druhé, na vinylu právě vycházející 7. řadové album je každým svým detailem koncepční dílo, jehož téma je mrazivě současné, sofistikovanou formou se vypořádává s nejděsivějšími zločinci, kteří se běžně pohybují na svobodě, byť daleko za hranou zákona; nemluvě o obyčejné lidské slušnosti.
Samotný příběh včetně textů je součástí výpravného vydání ve formě 180 gramového, černého vinylu. Unikátní podoba vinylového nosiče je vyznamenána obalem z tvrdého kartonu s 5 mm hřbetem, zevnitř zalitého černou barvou, aby každým detailem podtrhoval závažnost temného tématu. Nahrávka pro gramodesku byla speciálně pro toto médium masterovaná ve studiu PyHa, aby v Loděnici došlo k minimálním zásahům. Vinyl je uložen v černém futrovaném vnějším obalu, doplněný o vnitřní přílohy – plakát formátu A2 s kompletním obrazem Radka Hrabého, rozkládací přílohu s texty a oboustrannou kartu s kompletním skriptem ve 14 obrazech. Náklad byl stanoven na 333 ručně číslovaných kusů, tedy zdaleka ne každý, kdo se stal či ještě stane majitelem LP "Prosincová noc blíže neurčeného roku", bude moci být i majitelem aktuálního gramokotouče. ... více

 
 

>>> BERRY | 2015-05-06 >>>
PLANETY "Nekonečná hudba města zapomeneš" LP (2014 MamaMrdaMaso, Silver Rocket)
Rozbřesk devadesátek po dešti
Před hodinou jsem zjistil, že průběhem let, pomalu a postupně recenzuju vinylový katalog Silver Rocket. Ne ke všem deskám se během let vracím, ale každá, kterou tenhle label bez dotací, grantů, sponzorů a s tím spojených dohledů a kompromisů vydá, má něco do sebe. Je nějakým způsobem osobitá a něco přináší. Tenhle model bez výhrady nezávislýho labelu je určitým a nepochybně jistým filtrem či sítem, které sem tam - párkrát do roka - zachytí podobně naladěné fanoušky hudby, kteří ji mimochodem provozují. Třeba ve Slezsku.
To je náhoda, odtud pochází spřízněný label MamaMrdaMaso, s jehož spojením stříbrná raketa odpálila do příkopů - ke svým věrným partyzánům - druhou řadovou desku původně slezské a nyní již pražské kapely Planety. Tos nečadil. Nekonečná hudba města zapomeneš. Zas píšu ty recenze, já jsem tak rád! Pište recenze! Umožňují vstoupit nečekaně hluboko do hudby. U mě to tak funguje už 22 let. ... více


>>> LADISLAV OLIVA | 2015-04-27 >>>
WOHNOUT "Laskonky a kremrole" LP (2014 Wohnout)
Solidní pop rock, vinylový průser
Jsou desky, které z čistě hudebního hlediska nejsou špatné, jenže způsob jejich fyzického provedení lze označit jako strašlivý. Je to také tento případ, ovšem ještě než budou podrobně osvětleny příčiny krachu, věnujme několik málo odstavců samotné hudební náplni.
Skupina Wohnout má za sebou několik málo vrcholů, ale také jeden zřetelný propad. Zatímco alba jako "Zlý noty na večeři", "Pedro se vrací" nebo "Polib si dědu" jsou téměř vzorovou ukázkou toho, jak lze v optimálním případě dělat hitově laděný, komerčně úspěšný, ale přitom i vkusný a dobře se poslouchající bigbít, následný "Karton veverek" přinesl spíše nepříjemné poznání, že pouhé dvě až tři solidní písně nemůžou zachránit často podprůměrný zbytek. Další album "Našim klientům" mělo co napravovat a prvotní dojem z něj mohl být pro někoho rozpačitý, časem však dozrálo dostatečné množství hitovek, které přece jen vychýlily kyvadlo na tu lepší stranu. ... více


>>> BERRY | 2015-04-16 >>>
ŽÁNROVÉ CENY ANDĚL 2014 - 7. 4. 2015, Palác Akropolis, Praha & 15. 4. 2015, ČT art, Česká televize

Na Vinyl Disk Musick se docela osvědčily reporty, tak v nich budeme sem tam pokračovat, nicméně během let postupně upazaďujeme nudný psaní o živých kapelách, který stejně nikomu nic neřekne, a spíš jdeme po jádru věcí, tak jak to má přesycená scéna ráda.
Z hlavního stanu do Prahy moc nejezdíme, je tam rychlej život, lidi na ulicích pořád dokola řeší nový telefony, soudy, byty, žaloby, auta, udání - je mi jich vždycky tak líto, že musím obratem zpátky na Šumavu, kde stojí čas.
Dík tomu můžeme dělat desku třeba pět let, tak jako tomu bylo v případě Asmodeus, jejichž právě 7. řadové album bylo nominováno v Cenách Anděl 2014. Pozvání jsme přijali a přijeli, kdo odmítá potenciální ocenění, popírá sám sebe. ... více


>>> BERRY | 2015-04-14 >>>
Stálou existenci ankety o nejlepší tuzemský vinyl lze bez nadsázky nazvat velkým vítězstvím s koordinátorovou leností. A jsem za to rád, už jen minimálně kvůli seznamu desek s náhledy veškerých obalů, který by za dva roky a déle už nikdo nedal dohromady.
Hlasování a vyhodnocování beru jako jakýsi příjemný bonus k tomu všemu, stálý barometr vinylové scény žánrem křížem krážem. Hlasujících proti loňskému ročníku přibylo o pouhé tři a i když jednomu může výsledná skupina 82 svobodně udělujících hlasy připadat žalostně malá, skutečnost je někde mezi. Zdaleka ne každý vinylový stoupenec má vztah k anketám, případně má o této konkrétní vůbec tušení či prostý zájem o ni. Počet hlasujících je průsečík lidí, kteří mají jak k vinylu, tak scéně více než ryzí vztah. A k tomu jim není cizí aktivita.
Obludný je pochopitelně počet vyšlých vinylů, který se však prakticky stabilizoval, což lze brát - vzhledem k faktu definitivního ukončení všeobecné krize - jako prakticky snižující se stav, i když čísla míří pořád lehce nahoru. Stabilizace je velmi důležitá pro orientaci fanouška, který se jinak logicky ztrácí, tápe, rezignuje.
Co říci k výsledkům ankety? Opět vládnou kapely a jedinci, kteří jdou vlastní cestou jak co do hudební, tak mnohdy i vydavatelské podoby gramodeskového vydání. Další dobrou zvěstí je, že se na prvních místech neumístily žádné reedice, ale nové desky, a to dává naprostý smysl. Scéna je především o nové muzice, pohledech, postojící, poselstvích. Recyklovat není špatně, ale vždy s vědomím, že vládne nové.
Dík všem tradičním i novým hlasujícím, velmi si vážíme ochoty k vaší účasti. Za rok (snad) na shledanou. Vyhlášení a výsledky >>>

nahoru | Hlavní stan


Srpuls.CZ | Vdmusick © Λ-Ω Magick Disk Musick 

NAVRCHOLU.cz