Hlavní stan  |  České vinyly  |  Recenze  |  Rozhovory  |  Odkazy  |  Kapely

Hledané  |  Nabídka  |  Inzerce  |  Poznámky  |  O nás  |  Kontakt  |  English info


>>>   H l a v n í   s t a n   >>>   A r c h i v   >>>   2015 - 4. čtvrtletí

>>>   Archiv novinek 2015 - 4. čtvrtletí

>>> MERŤÁK | 2015-12-31 >>>
JUST WÄR "The Last Goodbye" 7" EP (2015 Cecek Records, G.R.F.Records, Chaos Records, Nuclear Chaos Records, Nuclear Madness, Pogohai Records, Red Wine Rites Records, Tough Times Music, Unleashed Noise Records, Véva Records, Visáč Punx Booking, Warhead Punx Records)
Žižkovské punkové sonety jako vize konce světa
I když tahle kapela nehraje víc než dva roky a EP "The Last Goodbye" je její debutovou nahrávkou vůbec, je o Just Wär stále víc slyšet. Aby ne, když žižkovští pilně koncertují po celé České republice a svým pojetím muziky někde mezi Motörhead a Discharge, ke kterým se hrdě hlásí (zmínil bych však třeba i Inepsy nebo poslední Casualties), a dále i označením „Motor Charge Punx“, patří k tomu nejzajímavějšímu, co se v poslední době na zdejší punkové scéně urodilo. Své na tom nepochybně nese také fakt, že Just Wär tvoří bývalí harcovníci z kapel takových jmen jako Demarche, Climax, V. T. Marvin či Spreading Dread. ... více


>>> BERRY | 2015-11-18 >>>
INSANIA - Hodiny anarchomagie zapisují nové žáky: Trans-Mystic Anarchy vychází poprvé na vinylech, a ne ledajakých!

„Hrdě przní metal od roku 987“ a v roce 2001 se jim to dařilo s obzvláště velkou grácií. Právě tehdy vydala brněnská Insania „Trans-Mystic Anarchy“, desku stejně rouhačskou jako hravou, desku, která si čtrnáct let říkala o vydání na vinylu. Říkala, a byla vyslyšena.
„Máme s Luciferem zálibu společnou – holdujem cynickému humoru,“ zpívá Poly v příznačně nazvané skladbě „Rouhání je pro nás evergreen“. Tehdy, stejně jako dnes kolem sebe nenuceně organizuje rituální dýchánek spiklenců v boji proti ubíjející všednosti a slepému následování dogmat a domnělých tradic. „Trans-Mystic Anarchy“ zůstává deskou, kterou vzali za svou otevřené hlavy mimo jiné z hardcore/punkové či jindy uzavřené blackmetalové komunity. Deskou, která si podle nich zasluhuje zvěčnit do drážek, které znamenají možný vstup do podsvětí. Aneb cesta dolů je vždy cestou vzhůru.
Vzhledem ke stopáži, co nejvěrnějšímu zvukovému záznamu a koňské dávce ukojení sběratelského fetišismu album vychází na dvou vinylech. Není to prvoplánové rozhodnutí vzešlé z kooperace vydavatelství Magick Disk Musick a Naše desky, je to podtržení výjimečnosti 4. řadového alba nonkonformní kapely. Rozvírací obal ctí původní vydání, a je tedy opatřen masivním stříbrotiskem, citlivě upravenou dobovou grafikou doplněnou detaily a vybaven vnitřními komiksovými oboustrannými vložkami s texty v originále, včetně příslušných překladů. ... více


>>> BERRY | 2015-11-14 >>>
DEATHCRUSHER 2015: VOIVOD, NAPALM DEATH, OBITUARY, CARCASS - 5. 11. 2015, Folimanka, Praha

Na úvod nutno říci, že jsem byl téměř přesvědčený o tom, jak dalek už jsem navštěvování velkých koncertů a festivalů, které - s přibývajícími roky a veskrze proškrtaným seznamem doposud neviděných kapel - počínají postrádat kouzlo a naopak představují spíš torturu v podobě nekomfortu, který často skýtají.
Tenhle to nějakým způsobem rozbil a není vůbec těžké dovtípit se podstaty. Pokud jste s objevováním prvních velkých zahraničních koncertů extrémních kapel chodili třeba do Pyramidy, máte jasno. Tohle byla především nostalgická nota, byť není co smutnit, kapely se po více než dvou dekádách udržely na výsluní žánrů, často je pomáhali dále definovat nebo udávat tempo a směr. Často vyrostly, i když o návštěvnosti z kraje 90. let se může všem jenom zdát. ... více


>>> MERŤÁK | 2015-11-14 >>>
V červnu letošního roku vyšel společný desetipalec spřízněných kapel Demöralyzér a Aculeos. Harcore - punkoví Demöralyzér z Plzně nazvali svou polovinu desky "Fuck...", pražsko-plzenští oi-punkoví Aculeos sekundují s názvem "...And Kill Vol. I". Černý vinyl DEMÖRALYZÉR "Fuck..." | ACULEOS "...And Kill Vol. I" s pěti na straně Oi!, respektive čtyřmi skladbami na straně Aü! vyšel za kooperace obou kapel v nákladu 100 kusů.


>>> MERŤÁK | 2015-10-30 >>>
ZEMĚŽLUČ "s/t" | DAVOVÁ PSYCHÓZA "s/t" split LP (2014|11|06 Papagájův Hlasatel Records)
Po letech zase spolu
Jedna z punkových nahrávek loňského roku, která stále stojí za povšimnutí, je společná deska Davové Psychózy a Zeměžluče. Obě kapely se přihlásily s novým materiálem, což na první pohled vyvolává pozornost především u prvně jmenované, která se novým počinem blýskla naposled v roce 2004. V případě Zeměžluče je tomu naopak, protože té vychází novinky daleko častěji a její diskografie je oproti slovenským kolegům mnohem rozsáhlejší (za zmínku stojí loňský flexi sedmipalec s Gride a čtyři roky stará dvojdeska "Hledání").
Mám rád obě kapely, ale kvůli výše uvedené absenci Davovky jsem se daleko víc těšil na materiál slovenských pankáčů. Ovšem po celkovém poslechu mě nezklamala ani jedna kapela - prostě vše, jak má být. A nesmím zapomenout dodat, že u stejného labelu vyšel již před lety společný počin obou punkových matadorů, byť se v roce 2001 jednalo o sedmipalec. ... více


>>> BERRY | 2015-10-24 >>>
Undergroundový label zacílený na kopřivnickou scénu, KACHNIČKA ENTERTAINMENT hlásí nový přírůstek mezi černými vinyly, a sice split 7" SP DRUTTY "Kamenárka" | PŘÍTEL BELIAL "Věk pomsty", které spatřilo tmu světa 13. 6. 2015. Obě kapely nabízí vlastní pojetí žánru black metal, a zatímco Drutty jeho experiemntální polohu, Přítel Belial vychází z prvního stupně staré školy. Černá deska vyšla v nákladu 200 kusů, vinyly byly vylisovány ve Francii, obaly z barevné kopírky nařezány s pravítkem a nožem na kuchyňském prkénku.


>>> BERRY | 2015-10-18 >>>
ABRAXAS - 17. 10. 2015, KD, Soběšice

Pořadatel koncertů je v dnešní době buď naivní snílek ctící staré ideály, o kterých podvědomě tuší, že jsou neprůchodné, anebo zdatný obchodník, kterému jde o hudbu až v poslední řadě. Žádná tenká linie mezi tím není, tahle polarita je jasně daná.
Stejně tak to má fanoušek, buď chápe souvislosti a má jistý vhled do zbytků fungování hudební scény, anebo ho tenhle mechanismus nechává zcela chladným a hudbu odsunul na pouhou jednu z možností zábavy a kratochvíle.
Na výše uvedeném nelze nic kritizovat, výběr je svobodný a nic není povinné, dokonce už ani psát reporty, natož je číst. Všechno je dneska založený na dobrovolnosti. Kapely se sami rozhodují, zda ještě vůbec vydávat album a jakou formou, zda vůbec, kde všude a za jakých podmínek vystupovat. ... více


>>> BERRY | 2015-10-09 >>>
ARAN EPOCHAL & TAHLE HUDBA "Doba bronzová" LP (2015 Silver Rocket)
Mimo všechny značený cesty
Aran Epochal rozjel v roce 2008 ságu malých 7" splitů a dušoval se, že velká deska není jeho koncept. Vyšlo osm malých černých desek, z nichž jsme historicky šest recenzovali a projektu fandili, měl hodně do sebe, přirozeně vyžadoval pozornost celé té vlastním srdcem zvolené cesty. Ale jen blbci nemění názory, a i když je nyní 12" debut na světě, je jinej než by posluchač rotující s malými deskami nad plotnou gramofonu vůbec kdy čekal, respektive předsuzoval. Tahle hudba coby doprovodná stopa ruchadla a červenýho lana Aranovo tvorby a vizí, jež se vine celou deskou jak provaz, za kterej všichni táhnou jedním směrem, jest toho jistou příčinou.
Bejt mimoděk namočenej v undergroundu, neznamená tvořit sveřepě a nepřístupně a po staru, ale v případě velké desky plné hostů s vlastním vkladem naopak přirozeně variabilně - a přes vší minimalismus - bez kalkulu vytlouct rozmanité songy podmanivé hlasem a zpěvem na těsno; s hudbou ořezanou na prapůvod. Doba bronzová je určitě jinotaj, ta deska se klidně mohla jmenovat Doba kamenná, tohle je novodobý tlučení pazourkem o skálu, a kdybych chtěl dál přehánět ve zpátečce, pak neandertálský emo, anebo rovnou soundtrack z prvohor. Kámen je rock a bronz je kov. ... více


>>> BERRY | 2015-10-07 >>>
CÉMUR ŠÁMUR "Rodinka" LP (2014 Cémur Šámur)
Žestě místo mačet
Čtyři roky po třetím řadovém albu CÉMUR ŠÁMUR "...Japabyne!", přišel koncem loňského podzimu alternativně rockový mini big band z Krkonoš s jeho následovníkem, a sice svým čtvrtým dlouhohrajícím albem pojmenovaným "Rodinka".
Historicky druhý vinyl vyšel - stejně jako předchozí zmíněné album - samizdatem, tentokrát bez CD verze a ve sníženém nákladu, takto v naprostém minimu 100 kusů. Kapela nemá potřebu vytváření zásob hmotnými nosiči, přizpůsobuje se zájmu a svým možnostem. ... více


>>> BERRY | 2015-10-01 >>>
FEAR OF EXTINCTION "...And They Still Suffer" LP (2015 Phobia Records)
Neochvějně do taktu!
Co zbývá kapelám, jejichž žánr byl definitivně napsán a s ničím jakkoliv volajícím po snaze o inovaci nelze přijít - jednoduše proto, že jeho dokonalá definice zazněla před více než třiceti lety. S d-taktem je to stejné jako s rock'n'rollem, může být donekonečna modifikovám a solen, ale jen pojetím, na základ si nelze dovolit jakkoliv sáhnout.
Je fajn, když si tohle kapela uvědomuje a je s podstatou věci smířená. Ve vyšším levelu dokáže dokonce přiznat, že pouze recykluje. Ale není pouhá recyklace jenom pouhou recyklací, když žánrem dýcháte, vstáváte s ním a usínáte, rámusí odevšad. ... více

nahoru | Hlavní stan


Srpuls.CZ | Vdmusick © Λ-Ω Magick Disk Musick 

NAVRCHOLU.cz