Hlavní stan  |  České vinyly  |  Recenze  |  Rozhovory  |  Odkazy  |  Kapely

Hledané  |  Nabídka  |  Inzerce  |  Poznámky  |  O nás  |  Kontakt  |  English info


>>>   H l a v n í   s t a n   >>>   A r c h i v   >>>   2012 - 3. čtvrtletí

>>>   Archiv novinek 2012 - 3. čtvrtletí

>>> MERŤÁK | 2012-09-29 >>>
CLIMAX "No Time For Heroes" 7" EP (2012 Angry Voice, Cecek Records, Emergency Records, Filferro Records, PoGohai Records, Ravachol Production, Triste Bufon Anticompany, Tu Pa Tu Tu Pa Records, Voltage Records)
Není čas pro hrdiny!
Čas letí neúprosně a letos je to už deset let, co se v Českém Brodě nedaleko Prahy dala dokupy tahle kapela. Za tu dobu vyšlo Climax několik nahrávek, z nichž asi nejzajímavější je tři roky staré CD "Zločin bez trestu", které zachycuje tvorbu kapely zejména v letech 2008 a 2009. Climax znám snad ještě z dob, kdy měli na kontě jen první demo a jejich koncerty jsem měl možnost několikrát navštívit. Když si pustím tehdejší nahrávky Climax, působí na mě přinejmenším úsměvně. Ano, z tehdejší tvorbou má kapela dnes už opravdu pramálo společného, protože se toho událo dost a dost a kapela prošla opravdu znatelným vývojem. ... více


>>> BUBU | 2012-08-22 >>>
SLEEP, A STORM OF LIGHT - 11. 5. 2012, Lucerna Music Bar, Praha

Ve více než nezvyklou hodinu, po šesté (!) večer, tenhle hypnotický večer před nepříliš zaplněným sálem odpálili A STORM OF LIGHT. Jejich poslední počin "As The Valley Of Death Becomes Us, Our Silver Memories Fade" považuji za jejich zatím nejlepší a naživo se taky víceméně nemůžete zklamat. Kapela jede nadoraz a s projekcemi frontmana Joshe Grahama za zády vytváří jednolitý celek, který vás napoprvé uhrane, napodruhé okouzlí, napotřetí sice možná i maličko nudí, ale pořád jen maličko. Pořád je to skvělá muzika. Jen je trošku problém, pokud po vás hrají Sleep, ale to by se zdaleka netýkalo jen ASOL. Čtyřrozměrné dimenzi prostě konkurujete blbě i jako mistr světa. ... více


>>> MERŤÁK | 2012-08-12 >>>
MÄNSKLIG LADUGARD "Zúfalé riešenie" 7" EP (Body Gallery, Dead Roe Label, Obluda Records, Phobia Records, Randall Records, Riotstarter Records, Trashin Mrte Cocots)
Zvuk bratislavských garáží
K téhle kapele jsem se dostal vlastně náhodou. Sice jsem občas viděl na tričkách jejich onábojované logo v kruhu, ale můj zájem vyvstal, až když mi o kapele básnil kamarád, který mi je doporučoval jako jednu z nejlepších současných crustových kapel na Slovensku. No a měl vlastně částečně pravdu, protože bratislavská úderka Mänsklig Ladugard má skutečně něco do sebe a sedmipalec už se pěkně zatočil na mém gramofonu! Samozřejmě kapela zaujme především odrbané crustery, kteří si rádi - vedle svých švédských nebo španělských oblíbenců - poslechnou i něco ze slovenské kotliny. Tahle parta čtyř kluků mydlí syrový d-beat/crust, který přímo zapáchá po hromadě lidských lebek, jíž dokola obtáčí veliký nábojový pás, a to vše se děje v přítmí temných bratislavských zákoutí, které obzvláště v noci působí jako ten správný genius loci. ... více


>>> BERRY | 2012-08-12 >>>
U 4MG RECORDS právě vyšel černý vinyl, mini 12 LP IMIAFAN "Neurozone". Vylisováno bylo 274 ručně číslovaných kusů, jejichž drážek se kromě slovenského elektro-experimentálního performera zúčastnili umělci jako Clive Pierce (Hard Corps), Keen K, Charles Kent, Sololust a Dario (Borghesia). K poslechu na bandcamp profilu Imiafan, k odkazu přes sekci Kapely.


>>> BERRY | 2012-08-12 >>>
U SILVER ROCKET právě vyšel split 7" singl ARAN EPOCHAL "Historie, minulost" | BENE "Medvedie týždne". V pořadí 8. regulérní SP Aran Epochal vyšlo v nákladu 200 kusů, každý jeden je ručně očíslován a signován oběma performery. "Když se mi pár měsíců zpátky Bene ozval s nějakejma nápadama, tak jsem regulérně čuměl jako blázen - toho člověka sleduju, respektuju, obdivuju... A teď spolu vydáváme singl. Obrovskou práci na tom odvedli Yoz a Karaoke Tundra, na youtube si můžete pustit stranu A," komentuje společné dílo Adam Nenadál.


>>> DEATHER (PHOTOS) & BERRY (ONE FUCKING TWEET ONLY) | 2012-08-11 >>>
TRIPTYKON - 8. 6. 2012, METALFEST, Amfiteátr Lochotín, Plzeň

@Triptykon started. Procreation Of The Wicked. #metalfest. (13:06 PM - 8 Jun 12)

Berry ‏@madmusickcz ... více


>>> BERRY | 2012-08-11 >>>
Jak nedavno předesílal Žrout, tak se stalo. Právě je venku mini LP LAHAR "Až přijde čas", které vyšlo u DOOMENTIA RECORDS. Koncepční mrazivý jednostranný 12" vinyl, krvavý déšť a thrashmetalový oheň. Strana B obsahuje unikátní sítotiskový potisk, prvních 100 kusů pak plakát ve formátu A2.

 


>>> BERRY | 2012-08-04 >>>
Nejstarší tuzemský kontinuálně fungující metalový label MONSTER NATION vytáhl další letošní eso, jímž je vinylové vydání druhého alba KRABATHOR "Cool Mortification" z roku 1993, které je nyní - po 19 letech - poprvé dostupné na černém vinylu. Obal má nový design, nechybí bonus track, uvnitř texty a dobové fotky kapely a newsletterů. Po téměř zkompletování vinylových vydání řadových desek Hypnos, si Monster Nation připisuje další záslužný kroky, protože vydáním "Cool Mortification" své poslání nekončí - na podzim 2012 se chystá první vinylová edice třetího alba KRABATHOR "Lies".


>>> BERRY | 2012-08-04 >>>
U nového labelu CORPSE RECORDS a dávno zavedeného MONSTER NATION vyšlo pozoruhodné, unikátní split 7" SP CALES | SORTS "Onset Of Twilight - A Tribute To Bathory". Jak název titulu jasně zahřmí, jedná se o singl pocty nesmrtelným Bathory. Tuzemští Cales se zhostili skladby "The Golden Walls Of Heaven", estonští Sorts pak monumentu "Baptized In Fire And Ice". Černý vinyl ve vkusném barevném obalu bourá standardy tradičních společných 7" singlů.


>>> VLAD | 2012-08-04 >>>
PIPER RECORDS hlásí svůj druhý letošní zásek, a tím je deska NEGERO "Silence Is Worse Than War". Jde o druhé album kapely ze Slavkova na západě Čech. Tato skupina v katalogu Piper Records jednoduše nesměla chybět. Jedná se o naprosto originální hudební mix. Pětice muzikantů vytváří neustále se měnící hudební obrazce, do nichž je zapuštěn velmi invenční projev zpěvačky. Její zpěv působí jako nástroj a dotváří chybějící nástrojové linky. Hudba se vyznačuje častými rytmickými změnami a neustále se proplétajícími repetetivními linkami nástrojů. Nápady tryskající hudební smršť Negero má jistě své vzory a nevzešla z ničeho. Bylo by zjednodušené uvést třeba Dunaj, King Crimson nebo se tam díky zpěvu občas vkrádají třeba Blonde Redhead. Označit je však za jejich epigony by bylo matoucí, jelikož hudba Negero je v konečném důsledku naprostý a nezaměnitelný originál. Dne 9. 4. 2012 vyšlo album v limitované edici 110 kusů na červeném vinylu.


>>> BERRY | 2012-07-14 >>>
Po velmi dlouhé době spatřil v tuzemských vinylových lesích a luzích hrot gramofonu 12" picture disk, kterým se pyšní gigolo-grindeři s titulem SPASM "Taboo Tales". Vkusně zpracovaný obrázkový vinyl vydaly v kooperaci tři domácí labely, jmenovitě alfabeticky MAXIMED RECORDS, NICE TO EAT YOU RECORDS a RARACH KATUS RECORDS. Picture disk je uložen ve standardním plastovém přebalu, veškeré informace (tedy vyjma textů) naleznete na druhé straně kulatého díla.


>>> SEDLO | 2012-07-14 >>>
31. 3. 2012 vyšlo u nového labelu KACHNIČKA ENTERTAINMENT split LP MARBULÍNKOVA SESTŘIČKA S NEJMILEJŠÍ DRŮBEŽÍ "s/t" | DRUTTY "s/t".
Tvorbu prvního jmenovaného, bruntálského uskupení lze asi nejlépe charakterizovat slovy svoboda, improvizace, hluk, intenzita. Ucelená hudební forma často ustupuje důrazu na celkový dojem. Improvizace je v podstatě jediným společným jmenovatelem všech jejich koncertů. Občas lze zaslechnout i relativně ujednocené texty, ale hudbou se každý koncert dokonale liší. Proměnlivá je i sestava muzikantů, ale ne ve smyslu neustálých personálních změn (jako je tomu bohužel často zvykem u různých „renomovaných“ spolků.) Zde je to spíše důkaz svobodomyslnosti a naprosté otevřenosti. Hranice a mantinely si totiž stanovuje každý sám a v případě Marbulínků jich opravdu mnoho nenajdete. Jak sami o sobě s nadhledem říkají, tímto počinem by rádi zanechali brázdu v historii. Sám se musím přiznat k tomu, že okamžik, kdy na mě poprvé z černých drážek vinylu zpěvačka Markéta zařve, že „mrtvé hlavy mrtvých žen padají na zem!“, bude i pro mě osobně velikým zážitkem.
S trochou nadsázky se dá říct, že druzí do vinylu, Drutty hrají směs metalu, ambientu a elektro-noise s industriálními záškuby. Původně chtěli zničit metal. Nejprve vymysleli název, až pak určili, kdo na co bude hrát. Typovi, co pořádal metalový fesťák řekli, že se jmenují Drutty, a že by je měl na ten fesťák pozvat. Když o pár týdnů později viděli svou kapelu na plakátech po celém městě, došlo jim, že by měli vytvořit nějakou tu hudbu. Dva týdny před prvním vystoupením měli první zkoušku. Metalisti je na prvním koncertě neukamenovali, ani žádné pivo nepřiletělo. Pak se jim nachomejtlo několik dalších příležitostí na zničení metalu, všechny s naprosto opačným efektem - Drutty si „podmanili“ metalheads široko daleko. Po prvním CD se původní klávesák chopil druhé kytary, na klávesy přibrali jiného, a nahráli novou předělanou verzi "Nanohumanity_2.0" znovu, speciálně pro účely tohoto splitu. Nyní se nacházejí přesně na půli cesty mezi tím, co bylo a tím, co bude.
A proč Kachnička? A Entertainment? Kachnička prostě proto, že je to skvělé slovo a nenajde se snad nikdo, kdo by neznal tu klasickou žlutou, koupelnovou. Entertainment jsme použili místo profláknutého „records“ z toho důvodu, že veškeré naše konání by mělo být hlavně zábavné a rozhodně se nehodláme zaměřovat pouze na vydávání desek. Snad se nám občas podaří uspořádat i nějaký ten koncert a aby byl výčet našich aktivit kompletní, je třeba zmínit fakt, že jsme povýšili naše skromné nahrávací studio ze současných deseti stop na šestnáct.


>>> BERRY | 2012-07-14 >>>
U společnosti SAKRAPHON vyšla pozoruhodná deska BUMFRANG3 "Rebus". Jedná se o 4. řadové album kapely z Mělnicka, takto debutující na (barevném, modrém transparentním) vinylu vydaném v omezeném nákladu. 8 alterantive-psychedelic skladeb včetně intra na celkové ploše 37 minut. Kapela vznikla v roce 2006 a od té doby odehrála téměř stovku koncertů. Od začátku jsou tři - Jimi, Romano a Zbyňa, žádnou soutěž kapel nevyhráli, žádnej klip nenatočili, nikam se necpou, koukají dělat muziku, protože je to prostě baví. Dokonce ani tuhle novinku o vinylu nám neposlali, museli jsme ji sestavit sami - jak skandální přístup v dnešním světě vinylového byznysu.


>>> BERRY | 2012-07-11 >>>
A NEWBORN RIOT OF DREAMS "The Preservation Of Links" LP (2011 Lokal Rekorc)
Kytarový miligramy proložený milimetry ticha
Nový domácí label Lokal Rekorc, historický experiment na scéně D.I.Y. kooperace, vydal na sklonku loňského roku svůj debut, ve své podstatě sólové album Jonathana Krolla, kytaristy Chokebore.
V drážkách černého vinylu jsou obtisknuty instrumentální emoce, ambientní rozjímání, podkres k duchovnímu růstu. Vyber si a věz, že na kytaru nutně nemusíš sázet jenom kila, někdy prostě stačí gramy. Miligramy proložený milimetry ticha. ... více


>>> BERRY | 2012-07-07 >>>
Venku stejně prší, tak je ta pravá chvíle ke kompletaci přehledu letošních českých vinylů a diskuzi nad ním. Pololetí za námi, doplnil jsem tedy přehled CZ vinylů 2012, víte-li o existenci či přípravě dalšího, pište na mail v sekci Kontakt, do návštěvní knihy v sekci Poznámky nebo kdekoliv na profilech. Seznam určitě není úplný, na druhou stranu, nikde není psáno, že všechno skutečně vyjde. Každopádně v polovině roku 2012 takhle registrujeme více položek (byť zdaleka ne všechny ještě vyšly), než byl finální výsledek loňského roku. Máme-li použít čísla, pak k doposud námi zaznameným 34 velkým a 10 malým vinylům bylo právě doplněno 27 LP a 18 EP, celkem tedy 61 x LP a 28 x SP/EP k prvnímu pololetí! Vinylový svět se definitivně zbláznil, následujte ho. CZECH VINYL DISK 2012 >>>


>>> DEATHER & BERRY | 2012-07-04 >>>
KREATOR - 9. 6. 2012, METALFEST, Amfiteátr Lochotín, Plzeň

Intro koncertu Kreator - Johnny Cash "Personal Jesus". Aréna v pozoru. Violent Revolution. (9:37 PM - 9 Jun 12)

Hordes Of Chaos. Phobia. Phantom Antichrist. Extreme Aggression. People Of The Lie. From Flood Into Fire. Terrible Certainty. (10:22 PM - 9 Jun 12)

Enemy Of God. Endless Pain. Pleasure To Kill. Terror Zone. Betrayer. Flag Of Hate. Tormentor. (11:02 PM - 9 Jun 12). ... více


>>> MERŤÁK | 2012-07-03 >>>
FEAR OF EXTINCTION "Winter Extinction 2012 Tour EP" 7" EP (2012 Anarchist Black Cross, Phobia Records, Riotstarter Records)
Zimní nahrávka s letním obsahem
Pankáči Fear of Extinction z Prahy vyrazili v únoru letošního roku na menší turné převážně po střední a východní Evropě a vzali sebou tenhle sedmipalec, který vyšel v limitovaném nákladu sto padesát kusů. Ovšem stejně jako u předchozího sedmipalce téhle smečky, i zde jde opět o starší vály, jež se objevily na jejich první nahrávce - tedy kazetě - která vyšla začátkem loňského roku, nicméně nahrána byla už v létě roku předcházejícího (název recenze je tedy zcela nasnadě). A právě díky stáří nahrávky máme možnost slyšet tenhle pražský sypec ještě v sestavě ve čtyřech a s původním bubeníkem. Fear Of Extinction zde tedy tvoří duo členů kladenských Jonestöwn, což je Kanár na basu a Roman na kytaru, dále Mirek z profláklého labelu Phobia Records a bubeník z pražských Angry Brigade, Rich. ... více


>>> LADISLAV OLIVA | 2012-07-03 >>>
VYPSANÁ FIXA "Čtyři slunce" 10" EP (2012 San Piego Records)
Čtyři slunce, pět písní, deset palců
Pardubická Vypsaná fiXa to s vinylem myslí skutečně vážně. Když se tento nosič před třemi lety začal zvolna vracet do obecnějšího povědomí, právě tato byla z těch známějších skupin vůbec první, která se ke gramodesce odhodlala a na vlastní náklady na ní vydala své tehdy nové album. Na podzim 2009 tedy vyšel vinylový "Klenot", o dva roky později následovaný "Detaily".
Zatímco v obou těchto případech šlo o klasické dvanáctipalce, nejprve černý a poté modrý, čerstvým vinylovým zářezem je desetipalec, tedy nosič, na kterém u nás za posledních patnáct let vyšla zhruba jen necelá dvacítka titulů. Většinou šlo o výrazně undergroundový hardcore všeho druhu, naopak teď vůbec premiérově s tímto počtem palců přichází těleso z první padesátky Slavíka. Leč aby toho nebylo málo, vinyl je bílé barvy, etiketa také, tu ale vylepšuje trojbarevné okruží. Pěkně vypadající lakovaný obal na jeho zadní straně přímo osobně podepsal Márdi. ... více


>>> MERŤÁK | 2012-07-03 >>>
DAVOVÁ PSYCHÓZA "Kríza vedomia" LP (2012 Papagájův Hlasatel Records)
Po letech konečně na vinylu!
Davová Psychóza. Má cenu vůbec k téhle kapele psát nějaký úvod? Vždyť tahle dnes už určitě kultovní slovenská kapela slaví letos pětadvacet let existence, vydala celkem čtyři plnohodnotná alba plus další nahrávky a odehrála opravdu mnoho a mnoho koncertů nejen na Slovensku a v Čechách. Navíc - podle mě - jde stále o naprostou špičku československého punku. "Kríza vedomia" bylo její třetí album, které vyšlo v roce 1998 a vloni se starý dobrý Papagáj rozhodl, že tuhle nahrávku vydá na vinylu. Inu, stalo se a jak už to tak u Papagáje bývá - zase je to trefa přímo do černého a naprosto bomba! Milý, česko(slovenský) fanoušku dobrého punku či hardcoru, tuhle desku už bys měl mít doma v poličce, a pokud tomu tak není, pak dovol, abych tě o tom přesvědčil mou recenzí. ... více


>>> MERŤÁK | 2012-07-03 >>>
Právě vychází již třetí LP české crust-metalové úderky MÖRKHIMMEL "Zloskřivec". Kapela ve zcela nové sestavě, kdy z původního složení zbyl již jen zpěvák Slávek, ubrala crustu a přidala black metalu, ale i tak je to opět album, které si své posluchače určitě najde! Deska se nahrávala v březnu a dubnu letošního roku v jihočeském studiu Hellsound, pod vedením Honzy Kapáka z Avenger, obsahuje celkem sedm válů a o vydání se postaral label INSANE SOCIETY RECORDS.


>>> MERŤÁK | 2012-07-03 >>>
Další vinylovou novinkou, která v nejbližší době vyjde je vinyl pražské crust detonace Krüger! Kapela funguje od začátku
loňského roku a v jejích řadách působí bývalí i současní členové kapel jako Libera In Causa, Sanitär, Blinded nebo Tommorow's Hell. Vinyl KRÜGER "Ruku v ruke s pokrokom" vychází jako klasický sedmipalec na černém asfaltu s třemi vály na každé straně. Tahle nekompromisní jízda se nahrávala v dubnu letošního roku v jihočeském studiu Hellsound. Na vydání se podílely labely ABACK RECORDS, ANARCHIST BLACK CROSS, CESTOU NA HŘBITOV RECORDS, ČLOVĚK, G.R.F. RECORDS, HLUBOKÁ ORBA RECORDS, NUCLEAR MADNESS, ÚCHYLNY KOŠ, VÉVA RECORDS a WOLFDRUNK.


>>> MERŤÁK | 2012-07-03 >>>
Letní vinylová bouře nekončí! Nejprve můžeme oznámit, nedávno vyšlý sedmipalec pražské hardcore-punk úderky Climax. Deska CLIMAX "No Time For Heroes" obsahuje čtyři vály a vyšla v kooperaci labelů z Čech, Německa, Francie a Španělska. Za desetiletou existenci kapely se jedná o první vinyl, který potěší jistě všechny posluchače našlápnutého punku!


>>> ŽROUT | 2012-07-03 >>>
U DOOMENTIA RECORDS brzy vyjde nová deska Lahar, která dostala název LAHAR "Až přijde čas" a v mnoha ohledech navazuje na předešlou "Umění Strachu". Jedná se o čtyřskladbové jednostrané LP s časem přes 19 minut a sítotiskem na straně B. Deska byla nahrána během zimy v Hellsound Studiu, obal má opět na svědomí Andrei Bouzikov a poprvé by měla být k dostání na letošním Obscene Extreme (2012).

nahoru | Hlavní stan


Srpuls.CZ | Vdmusick © Λ-Ω Magick Disk Musick 

NAVRCHOLU.cz