Hlavní stan  |  České vinyly  |  Recenze  |  Rozhovory  |  Odkazy  |  Kapely

Hledané  |  Nabídka  |  Inzerce  |  Poznámky  |  O nás  |  Kontakt  |  English info


>>>   R e c e n z e   >>>   sampler TRIBUTE TO PALLASIT "1992-2012"

English version is not available now>>>   E n g l i s h   >>>   

>>> LADISLAV OLIVA | 2012-06-27 >>>

sampler TRIBUTE TO PALLASIT "1992-2012"

LP
(2012|06|08 Pope's Ass Productions)

Pocta místní hospodě a ideálům podzemí

Desátý ročník zcela undergroundového Pallasit festu, který proběhl 8. - 9. června ve Zruči nad Sázavou, a zároveň dvacáté výročí fungování tamní stejnojmenné hospody, to obojí se stalo skvělou záminkou k tomu, aby se po několikaletém plánování konečně podařilo vydat kompilaci, jež festivalu i hospodě vzdává poctu. Tím spíše, že osud oné provozovny je nahnutý.

Docela úctyhodných 525 kusů černého vinylu, z nichž 125 je určeno pro kapely a promo účely, nabízí celkem 22 songů od 21 kapel, včetně dvou zahraničních. Nechybí zde celá řada ostřílených vinylových matadorů, ale také pár nováčků, včetně několika málo místních skupin. Vesměs však takových, které na tomto festu někdy v minulosti hrály, některé z nich i letos.

Strana A patří hlavně punkovým, hardcorovým a crustovým kapelám. Vše rozjíždějí průměrní punkoví melodici Rv4 s písní přímo o Pallasitu, což je na rozjezd velmi solidní hitovka. Následují jejich kolegové Půlnoční svoz popela (P.S.P.) a alternativnější, mnohem syrovější punkeři Ucházím, kteří v posledních letech prokazují mimořádnou formu. Vzápětí přichází na řadu nefalšovaná legenda, neskutečně letitá formace Insania se starší, jenže vinylově dosud nevydanou písní "Hell Knows Who We Are". Zklamat rozhodně nemůže ostře punková Dezinfekce, vyloženě příjemným překvapením je ovšem hardcorová Hiroshima Nightmare, po níž ještě následuje crustová Propaganda a lehce grindovější Josef Mařánek. Jestliže vše zatím slyšené představuje něco, co běžní konzumní posluchači nemůžou nikdy pochopit, pak pokračování jde v míře zvukového teroru ještě mnohem dále.

Stranu B otevírá živá performance noisových klasiků Napalmed, zbytek však náleží převážně fastovým a grindovým extrémům, takže prostoru pro výdech zde vskutku není. Velmi razantní Konfident střídá nápaditě extrémní či extrémně nápaditý fastcore v podání Lycanthrophy, jejich podobně ladění a do filmových úryvků vsazení kolegové Saywhy?, lepšící se Průmyslová smrt, noisovější Rabies, thrashově útočná Kobra XI, méně výrazní Not! a rakouští teroristé Six-Score. Jedinou dvojitě přítomnou kapelou jsou grindeři Onanizer, trochu přesvědčivěji však zní podobně znějící Needful Things, mexičtí chaotičtí extrémisté Into Sickness se řvoucí Petronelou ze slovenských Idiot's Parade či aktuální metal-crustový objev Pray For Death, o němž již asi brzy bude výrazněji slyšet.

Není třeba detailněji rozebírat jednotlivé soubory, protože tady nejde o nějakou kvalitu či nekvalitu, ale zejména o myšlenku a celkovou koncepci, která je naprosto unikátní a jedinečná. Zvuková úroveň nahrávek sice není vždy excelentní, ale zde jde o úplně jiné hodnoty. Trochu jsou z toho cítit prastaré velkofiremní kompilace jako "Epidemie" a "Rebelie II. - Hardcore", ještě více ovšem vůči nim opoziční "Hardcore - Fuck off, major labels!!!", stejně jako pozdější podzemní díla "Dying Alive ... Living Dead", "Spalte Brno na prach", "Play Fast Or Don't" a tři díly "Posloucháte Jižní Čechy". Ani ne tak hudebně, ale především výrobně se zde míří do ještě hlubších pater.

Vizuální podobu desky přibližuje slovo pořadatele a vydavatele, tedy Sucháče, v rámci tiskové zprávy: "Každý kus je originál s ručně stříkaným nebo malovaným rozkládacím kartonovým obalem, tučným bookletem, kde každá kapela má svoji stranu A4, dále jsou tam reporty z dění v Posázaví a samozřejmě historie Pallasitu. Něco je i v angličtině. Jsou tu i tři orazítkované karty s logem Pallasit festu a Pope's Ass productions, které si může každý vybarvit. Tím ale snaha o desku v duchu D.I.Y nekončí, všechna volná místa na obalu jsou určena pro nové majitele. Myšlenka je taková, že si zde každý může zachovat své vzpomínky a zážitky z Pallasitu nebo jakéhokoliv jiného místa v Posázaví, a to ne jen spojeného s muzikou. A to třeba v podobě vlepených plakátů, letáků, fotek, vstupenek, pohledů nebo vepsaných poznámek. Kreativitě se meze nekladou, prostě si s obalem může každý dělat, co chce, místa je tam dost!"

Jak tedy praví toto tvrzení, každý kus představuje originál, čímž lze vzpomenout na obalově podobně koncipované a přes dvacet let staré album "Tančete na hrobech!!!" obskurního tělesa Svatý Vincent. Zatímco tehdy venušan Vincent Venera na 999 obalů napatlal jakési barevné obrazce, tentokrát bylo přes šablonu i bez ní ručně nastříkáno nebo namalováno logo Pallasit. Skládané kartonové obaly jsou vzadu opatřeny nalepeným obsahem desky, jinak ale nabízejí dostatek prázdného prostoru pro zcela svobodné vyřádění se kohokoliv. Uvnitř kromě vinylu jsou tři orazítkované karty k dobarvení, hlavně však 29 samostatných papírů s historií festu, seznamem akcí v hospodě, dále posázavský scene report a samozřejmě po jednom listu patřícím každé zúčastněné kapele.

Vydavateli této desky patří obrovské uznání za jeden z nejunikátnějších domácích vinylových počinů všech dob, který možná není výživnou porcí dechberoucí hudby, ale rozhodně je po všech stránkách úchvatnou poctou kulturním ideálům, kterých není nikdy dost.

Recenze | Hlavní stan


Srpuls.CZ | Vdmusick © Λ-Ω Magick Disk Musick 

NAVRCHOLU.cz
MS IE [Win] 6.0 & Mozilla Firefox [Win] 1.5.0.4 >> 1024x768 pix.