Hlavní stan  |  České vinyly  |  Recenze  |  Rozhovory  |  Odkazy  |  Kapely

Hledané  |  Nabídka  |  Inzerce  |  Poznámky  |  O nás  |  Kontakt  |  English info


>>>   H l a v n í   s t a n   >>>   A r c h i v   >>>   2014 - 4. čtvrtletí

>>>   Archiv novinek 2014 - 4. čtvrtletí

>>> MERŤÁK | 2014-12-28 >>>
TALES OF ERROR "Ritual" 7" EP (2013|04|06 Voltage Records)
Bouře a krupobití místo odchodu do věčných lovišť
O téhle kapele je v našich končinách slyšet stále víc a víc a bylo jen otázkou času, kdy se objeví konečně nějaká zmínka i na našem webu. Tales Of Error vznikli na troskách hardcore - punkových PNS, kteří to sice zabalili na začátku roku 2011, ale prakticky ihned se tři členové objevili právě v řadách TOE. Ti se tak stali jakýmsi pokračovatelem PNS, avšak zatímco původní kapela byla docela ostrý mazec s odbočkami až někam ke crustu, TOE připomínají spíš melodické hardcore - punkové kapely druhé poloviny devadesátých let. A i když zrovna nejsem kdovíjakým fanouškem téhle novodobější punkové dekády, TOE považuji za jednu z nejzajímavějších kapel současné hardcore - punkové scény u nás. ... více


>>> PETR PHR | 2014-12-28 >>>
U PAPAGÁJŮV HLASATEL RECORDS právě vychází další letošní česko - slovenský počin, tentokrát split 7" EP SVINĚ! "s/t" | PIVNICA "s/t".
Již mnohokrát avizovaná a téměř prokrastinovaná nahrávka od Svině! byla pořízena na začátku léta 2014. Ve stále stejné sestavě, ve stále stejném monotematickém středněpunkovém tempu a se stejnými závažně nezávažnými texty. Svině! pokračují tam, kde v roce 2009 zatím posledním albem přestaly. Pro příznivce klasického sviňopalu nelze než doporučit. 4 nové vály, 7 minut hudby.
Na druhé straně desky útočí se svými 3 našlapanými songy kapela ze středu Slovenska, Banská Bystrice. Na slovenské scéně funguje 10 roků a jejich hudba se každým rokem zlepšuje. Nelze očekávat nic jiného, než namakaný rychlý punk - hardcore s textovým poselstvím. Toto je Pivnica, místo kde určitě nekvasí pivo ani nejsou odložené brambory na zimu... Tady kvete plíseň, vzduchem se šíří smrad a  muzika tě pohltí jak hniloba! Nahráno v dubnu 2014 ve studiu Petra Masaryka, Handlová. Artwork a grafiku vytvořil xviktorx!


>>> BERRY | 2014-12-24 >>>
HLUČNÝ PŘEDVEČER TICHÉ NOCI - 23. 12. 2014, Sušice - PDA

Stejně jako člověk neví dne ani hodiny, v případě kapely Violence By Nature dokonce ani minuty, kdy jej pozvou na spontánní koncert před zkušebnou. Bylo to 23. 12. dávno po 22. hodině večer a bylo to skvělý. Systém je třeba sem tam prokypřit. Díky. ... více


>>> LADISLAV OLIVA | 2014-12-10 >>>
MASTER'S HAMMER "Vagus Vetus" LP (2014|09|05 Jihosound Records)
Blekový se metálista neubrání dojetí
Je to vskutku pozoruhodná situace, kdy v podstatě neexistující kapela nahrává desky, sbírá ceny a budí všeobecný rozruch. Ale není třeba se obávat ničeho katastrofického, neboť jak pánové zdůrazňují na svých webových stránkách, pro nejbližších čtyřiaosmdesát let nepřipravují žádné koncertní vystoupení.
Největší český metalový kult se jmenuje Master's Hammer a toto je jeho celkově šesté album, z toho již třetí vydané po pět let starém nečekaném návratu. Pokud někomu tato novodobá intenzita tvůrčích intervalů zdá se být příliš vysokou, měl by si uvědomit nejen to, že mezi novou a minulou deskou je téměř totožný časový odstup jako mezi minulou a předminulou, ale především větší než mezi kultovními prvními dvěma alby.
Jenže zatímco návratový počin "Mantras" (MASTER'S HAMMER "Mantras") spáchala v podstatě klasická sestava z dávných časů, na těch následných dominuje Franta Štorm, ve větší či menší míře doplňovaný dalšími kumpány, jimiž jsou protentokrát Necrocock a Silenthell. Což sice dopadá skvělým způsobem, ale i tak by mohlo přinášet zřetelnější hudební posun oproti realitě. Přestože mnozí metálisti mohou prskat, možná by to příště chtělo více experimentů v duchu těch, které nabízely kdekým nenáviděné, leč z mého pohledu velmi pozoruhodné "Šlágry", popřípadě závěrečná třetina "Mantras", tedy ta, která vyšla pouze na kompaktu a nikoli na vinylu. ... více


>>> BERRY | 2014-11-26 >>>
NEEDFUL THINGS "Tentacles Of Influence" LP (2011 Give Praise Records, Obscene Productions, Psychocontrol Records)
Mít vliv grindcoru pevně ve svých chapadlech
Zlověstné intro a z drážek se jak po dopravníku čerstvě nadrceného kamene sune grind core z dob našich pradědečků a prababiček. Hluboký vokál, nesmlouvavost, intenzita a nade vším tryskem duch starých Napalm Death, tedy ne těch nejstarších a impulzivních - ten svou roli roznětky odpálil a dnes už je definitivně za čestným obzorem právě současného vnímání marastního grindcoru. A tak během alba není zdaleka opomínáno ani na střední tempo, ale i tím lze z původní pěkné lesní pěšiny nadělat moře bahna. Vše v nejlepší tradici. ... více


>>> PETR PHR | 2014-11-08 >>>
Po přesně deseti letech přichází Davová Psychóza se zbrusu novou nahrávkou. Ta nejen stylově, ale i opětovným spojením starých přátel navazuje na původní split 7" EP se Zeměžlučí z roku 2001. Kde jinde, než znovu u PAPAGÁJŮV HLASATEL RECORDS právě vychází nový split ZEMĚŽLUČ "s/t" | DAVOVÁ PSYCHÓZA "s/t". Tentokrát však na 12" LP a obsahuje po pěti nových skladbách od každé kapely. Podobně jako historické 7" EP je i obal ztvárněn na téma Československo.
Obě kapely patří k pevným stálicím české a slovenské punkové scény, a tak jejich spojení na jedné desce je naprosto logické. Davová Psychóza v nových skladbách pokračuje v tradici svých starších desek a opět tu máme kousavý punk rock, tentokrát navíc i jeden nečekaný cover. Pro Zeměžluč jde po flexi singlu o první větší nahrávku v nové sestavě opět plnou jedovatých textů a divokých melodií.


>>> PETR PHR | 2014-11-04 >>>
Podzim je tady a je čas na trochu zla! U PAPAGÁJŮV HLASATEL RECORDS vychází crustový split RISPOSTA "s/t" | KUTYA HARAP "s/t", vhodný pro melancholické dny, se sexy kresleným obalem od Bena. K poslechu na bandcampu vydavatele.
RISPOSTA - parta čtyř jihomoravských špinavců, kteří drtí své nástroje už bezmála deset let. Hromady kostí. Nábojáky. Havrani. Bomby. Lebky. Ostnatý dráty. Výbuchy. Samopaly. Crustpunk a dis-beat. Po hrsti splitů na vinylech všech formátů a pět let po předchozím albu (RISPOSTA "Schválen byl nový řád") kapela opět vystrčila růžky. Rychlej hrubozrnej d-beat crustpal si občas dovolí i nějakou frajeřinku nebo sólíčko. Výsledkem je pestrá nahrávka ostrá jak břitva a rychlejší než kalašnikov.
KUTYA HARAP - horda otrhaných psů z temných a chladných hvozdů východního Valašska skrývající se pod maďarských názvem, který by se dal volně přeložit jako Útočný pes. Do této potulné smečky se seskupili lidi, co se pohybují v punk hard core kolotoči bezmála 20 let a za tu dobu prošli kapelami jako Homo consumens, Zrádce rasy, Afterbirth, Depresy Mouse,... Jako Kutya Harap začali fungoval s příchodem roku 2011 a na tomto split LP je to jejich první nahrávka - devět šlehů ostnatým drátem. Nekompromisní, rychlý crust hard core s vály odeřvanými v češtině a zahalené v punk mlze. Vše se zaznamenalo v UnArt studiu a mastrovalo se v rožnovské Moc plevele domácnosti.


>>> LADISLAV OLIVA | 2014-10-29 >>>
VYPSANÁ FIXA "Krásný smutný den" LP (2014|05|09 San Piego Records)
Karma je Ondřej Ježek a dvě trsátka navíc
Vypsaná fiXa patří mezi těch několik málo českých rockových kapel střední generace, které má smysl pravidelně sledovat. Neoslňuje kdovíjakou skladatelskou genialitou, aranžérskou košatostí či muzikantskou perfekcí, jenže o nic takového se ani nesnaží. Její muzika vychází spíše z punkových základů, jež sice dávno překonala nejen svým hudebním pojetím, ale částečně i prostředím, v němž se pohybuje, přesto si ještě stále dokáže zachovat alespoň část někdejší nespoutanosti, neučesanosti či rozevlátosti. Oproti starým zasloužilým legendám zní přece jen mnohem energičtěji a mladistvěji, oproti mladým poprockerům zase přirozeněji a také drásavěji. ... více

nahoru | Hlavní stan


Srpuls.CZ | Vdmusick © Λ-Ω Magick Disk Musick 

NAVRCHOLU.cz