Hlavní stan  |  České vinyly  |  Recenze  |  Rozhovory  |  Odkazy  |  Kapely

Hledané  |  Nabídka  |  Inzerce  |  Poznámky  |  O nás  |  Kontakt  |  English info


>>>   H l a v n í   s t a n   >>>   A r c h i v   >>>   2013 - 4. čtvrtletí

>>>   Archiv novinek 2013 - 4. čtvrtletí

>>> BERRY | 2013-12-28 >>>
Svůj křest černým vinylovým ohněm prodělali na sklonku roku 2013 pražští space & stoner rockers s pevnými šumavskými kořeny. Klasické 7" SP obsahuje dva náležitě řezavé, hitové a procítěné songy, jmenovitě "No One Regifts Liquor" a "​Burn Out Desert Fuel", originální autorskou kresbu a jednoduchou textovou přílohu. Singl REST IN HASTE "No One Regifts Liquor" / "​Burn Out Desert Fuel" vyšel 18.12.2013 v omezeném nákladu 250 kusů a kromě poměrně četných koncertů kapely můžete svoji kopii zachytit i v našem online storu.


>>> BERRY | 2013-12-26 >>>
Vlastními silami vydali HEIDEN ve spolupráci s labelem NAŠE DESKY své aktuální album HEIDEN "A kdybys už nebyla, vymyslím si tě". Černý stočtyřicetigramový vinyl obsahuje 6 skladeb, jmenovitě "Vzpomínat bolí", "Labuť a lyra", "Setkání", "Schovám si tvůj stín", "Co času zbývá?" a "Jeden", jimiž kapela předkládá další návod jak se z někdejšího blackmetalu s grácií prokopat k těžce rockové melancholii. Warpaint dolů a hlavu vzhůru. Jestli chcete svoji kopii od nás, mrkněte do online storu.


>>> BERRY | 2013-11-28 >>>
TRIGGER EFFECT "Escape From Planet Scorpion" 10" SP (2012 Silver Rocket, Turbo Machine Enterprises)
Meteor je cesta, meteorit vinyl
Když máte duševně tak prosperující label, jakým je Silver Rocket, a pažbu rozrytou téměř 60 zářezy, které neodvál trend, můžete si čas od času dovolit dovézt a na vinylu zvěčnit hudbu z vesmíru, rozumějte zahraniční - třeba kanadskou - kapelu, která zakrojí do katalogu jak z jiné planety blesk. Meteor je cesta, meteorit vinyl.
V tomhle případě purpurový s černou vpuštěnou skvrnou pod středovými labely, barevným obalem, inlayem a rozměry deseti palců. 10" deska je mimochodem neoddiskutovatelný důkaz, podtržení faktu, že vinyly vydáváte pro čistou radost. A tuhle „esenciální povinnost“ tenhle label rozhodně neabsolvoval poprvé. ... více


>>> BERRY | 2013-11-19 >>>
KONTROLL "Asfalt" LP (2012 Silver Rocket)
Já myslim že dobrý, autentický
Kontroll na mě působí jako duo totálních samorostů, které se na velkém elpíčku ocitlo jaksi mimoděk. Ale to není myšleno negativně, právě naopak. A tak k debutovému albu "Asfalt" přistupuji, tak jej vnímám. Dva bratři, zdánlivě pouhá rytmika, místy koordinovaný řev napříč garáží, poradíme si i s relativním málem, když máme co říci. Mluvíme česky, přirozeně, rodný jazyk rozhodně není náš nepřítel, ale zbraň míru.
Nabízí se vytknout zvuk soustruhu z nevypolstrovaný garáže, ale stejně právě tak je autentický a charakteristický pro kapelu, která by vyumělkovanou zvukovou halenou ztratila kila ze svý železný košile. Minimalistický „pre“-rock, tohle má s tzv. „postem“ tolik společnýho, co Silver Rocket s Budvarem na svejch mejdanech. ... více


>>> LADISLAV OLIVA | 2013-11-17 >>>
DROM "Hectop" LP (2013 Drom)
Vinylová erupce ukrajinských rolníků
Sunshine, Clean Slate, Ember, Lvmen, Ravelin 7 či Thema Eleven. To jsou jména vůdčích představitelů tuzemského emocoru, který v druhé polovině devadesátých let zcela zásadně ovlivnil zdejší podzemní scénu. Víceméně všechny tyto soubory jsou dnes už minulostí, za zenitem nebo stylově jinde, mladší posluchačské generace ovšem v posledních dvou či třech letech nacházejí nová jména. Momentálním vrcholem tohoto tuzemsky tak trochu znovuobjevovaného žánru jsou Esazlesa, další kapely se jim ale přibližují či dokonce vyrovnávají. Vše je však žánrově složitější.
Původní emocore, pro své řvavější pojetí zpěvu označovaný také jako screamo, se v pozdějších letech z hardcorové subkultury značně přelil i do té metalové. Aby zmatení pojmů bylo dokonalé, objevila se označení jako post metal či sludge, tuzemsky přisuzovaná hlavně FDK a Gospel Of The Future. Ale čert vem škatulky, podstatněji se jeví skutečnost, že v této oblasti došlo k prolnutí hardcorové a metalové komunity a vytvořila se víceméně jediná a vzájemně spolupracující scéna. Mezi její aktuální tahouny patří také liberečtí Drom, kteří se po několika výhradně pálených kompaktech konečně dočkali vůbec prvního, ale zaslouženého zápisu do gramodeskových drážek. ... více


>>> BERRY | 2013-11-17 >>>
LE SCRAWL "Snowblind" LP (2011 Obscene Productions)
Průkopníci extrémní alternativní hudby
Na jednu stranu poněkud neaktuální, vracet se v recenzích ke dva roky starým titulům, na druhou stranu, pokud se něco rozhodnete vydat na vinylu, považujete to za nesmrtelný. Tohle by mělo být nepsané pravidlo vydavatelů, stejně jako jednotlivců. V případě Obscene Productions je naplněno po risku, v některých jiných už dneska může kulhat, ale to je problém recenzí na úplně jiné tituly.
Začněme zevnějškem alba. Černá a bílá, dokonalá symbióza. "Snowblind" vybízí ke zvolení bílé, tedy podkladu, na kterém se vkusně vyjímá malá portrétovka polárníka, na druhé straně pouze nezbytný text, názvy 13 tracků, sestava, hosté, místo nahrávání, autorství a kontakt. Žádný okecávání, jasná výzva jít rovnou na věc. Černá vnitřní kapsa a sněhově bílý vinyl. Zevnějšku není co vytknout, i kdyby se recenzent na hlavu stavěl. ... více


>>> BERRY | 2013-11-16 >>>
BLACKOSH "Corrterrigena" | MASTER'S HAMMER "Poletíme komínem" split 7" SP (2013|07|25 Jihosound Records)
Zvedat zadek k otáčení tohohle singlu je nepozemská radost
Teď už to bude aktuální, ale v létě vás nenapadne lézt ke komínu, natož jím proletět; Master's Hammer šli vždycky proti proudu a nejinak je to i na jejich zatím posledním a aktuálním zápisu diskografie, resp. vinylografie.
Kapela doposud nevydala žádný split, až nyní a na základě provázanosti s hostem obývajícím jeho stranu A, Misrem Blackoshem. Ten prochází hudebním vývojem svého černého srdce a ruku na něj, na splitu s Mistrovo kladivem masakruje naprosto úchvatně. Tolik výstavní černý muziky za sebou a teď se k tomu všemu definitivně našel. . ... více


>>> BERRY | 2013-11-15 >>>
sampler MLADÁ FRONTA STÁRNE RYCHLE (SONGS FOR DIYCORE) LP (2011 Diycore)
Pozoruhodná kompilace zrealizovaná v modelu, který je tuzemským unikátem
Nesypu si popel na hlavu, recenze zdaleka nejsou všechno a i když do mě kdysi vydavatelé vkládali důvěru s očekáváním brzké práce, vinylový svět se během dvou let nezačne točit jiným směrem. Recenze polyvinylchloridový produkt propagují, přibližují, popisují, opisují, čeří stojatou vodu, často značí míru sounáležitosti.
Sampler. Výběr. Kompilace. Pokud není udělaná srdcem, jedná se o podřadný počin, a sice s ohledem na jejich množství a zákonitou devalvaci. Však vinylový sampler jest level z nejvyšších, strop každého labelu, ukázka síly v celé kráse; anebo debutu v mladické síle a úžasné nerozvážnosti (která - jestli nás někdy opustí - značí, že to máme za sebou; tak se držte svých srdcí, vy všichni blázni). Label, který nevydal sampler, ba ani split 7" EP či SP, na sebe prozrazuje jediné a podstatné, není u konce, vyšší cíle má evidentně před sebou. ... více


>>> BERRY | 2013-11-13 >>>
Vodňanský label DOOMENTIA RECORDS, nazabývající se zdaleka pouze vydáváním luxusních tuzemských vinylových desek, vydal letos dva tyto tituly, a sice chronologicky BRUTALLY DECEASED | INTERMENT "Glory Days, Festering Years" a LAHAR | EXORCIZPHOBIA.
Oba vyšly, jak je standardem, ve dvou verzích, prvních 100 kusů na barevných vinylech, tedy konkrétně šedé a oranžovočervené, zbylých 400 pak na klasických černých vinylech.
Brutally Deceased jsou tuzemskou odpovědí na dřevní švédský death metal, Interment pocházejí z té doby a odtamtud, Lahar šéfové současného tuzemského thrashmetalu a Exorcizphobia nová krev, nákop v jeho starém, tehdy však progresivním a svěžím hávu.
Obě desky máme pro případné zájemce v regálech skladem v omezeném množství.


>>> BERRY | 2013-11-06 >>>
Vlastními silami, samizdatem, pod značkou DROM vyšlo první vinylové album liberecké post screamo hardcore metal kapely DROM "Hectop". Černý vinyl v jednoduché kapse a vnějším malovaném obalu obsahuje čtyři dlouhé skladby, jmenovitě "Kruh z ohně a oceli", "Bratr a smrt", "Cesta, která nevede domů" a "Hrob z ledu a kamení", které spojuje jediné téma - život ukrajinského anarchisty Nestora Machna. Album je zatavené ve fólii a pár kusů se podařilo získat i pro náš online store.


>>> MERŤÁK | 2013-11-04 >>>
MY DEAD CAT "Shortcut To Hell" LP (2013 My Dead Cat)
Mrtvá kočka jako průvodce pestrého hudebního výletu
Brněnská scéna mě stále umí mile překvapovat a nejinak tomu je i v případě pětičlenné partičky My Dead Cat, jejíž kořeny sahají až do roku 2001. Muzika MDC není úplně jednoznačně zařaditelná, nejblíž má asi k indie rocku, ale těch stylů a zvukových proměn, které na albu posluchač může slyšet je tolik, že je asi nejlepší pustit ke slovu kapelu samotnou, která svůj barvitý styl - za variace na jedno slavné dílo Josefa Čapka - vysvětluje na svých webovkách, cituji:
„...Vzali punk, hardcore a rock´n´roll a míchali to dohromady. „A teď tam dáme power pop a stoner rock,“ řekla kočička. „Stoner rock ne, ten já nerad,“ povídal pejsek, „dáme tam místo stoneru emo, to já tuze rád.“ Tak tam dali emo. „Mně se zdá, že je tam málo noisu,“ řekla kočička, „musíme tam dát několik hlukových stěn.“ – „A discopunk, abychom nezapomněli,“ řekl pejsek a nasypal ho tam. „A to hlavní!“ povídala kočička, „přece indie kytarovku tam musíme dát!“ Dali tam plný hrnec kytarovky. „A trochu post rocku,“ řekl pejsek a dal tam post rock...“ ... více


>>> APAČKA | 2013-10-01 >>>
Burzy gramofonových desek mají v Malostranské besedě dlouhou tradici – a magazín Full Moon se ve spolupráci s tímto legendárním pražským klubem rozhodl v této tradici pokračovat. V sobotu 7. prosince 2013 se tak uskuteční historicky první GRAM BAZAAR, předvánoční vinylová burza a výměnný bazar pro všechny fanoušky gramodesek, record shopy a labely. Pomikulášská akce začne již ve dvě hodiny odpoledne prodejní částí, od osmi pak následuje koncert, na kterém vystoupí PLEAS THE TREES, WILD TIDES a HOUPACÍ KONĚ (všechny kapely mají za sebou alespoň jeden vinylový zásek! - pozn. Berry). Právě Houpací koně zde pokřtí své nové album, které vyjde také jako příloha Full Moonu #32. Po celou dobu trvání akce budou k poslechu a tanci vybírat hudbu Full Moon DJs.
Gram Bazaaru se letos zúčastní DAY AFTER RECORDS, HAPPY FEET RECORDS, INDIES, MALÁRIE RECORDS, MAGICK DISK MUSICK, MUSICTOWN, PHONO.CZ, POLÍ PĚT, RECOMANDO, STARCASTIC a mnozí další. Většina obchodů a labelů slibuje pro tuto příležitost speciální ceny a výrazné slevy. Gram Bazaar ale v žádném případě není jen pro obchodníky, výrobce a profesionály, naopak. Hlavní zásadou je, že se jí může účastnit každý. Protože každý má doma několik desek, které by někomu jinému udělaly mnohem větší radost. Přijďte je prodat, koupit nebo vyměnit!
Vstupenky na večerní koncert jsou v prodeji od 1. října v Malostranské besedě, Rekomandu a síti Ticketstream za 150 Kč, na místě v den koncertu pak budou k dispozici za 250 Kč. Vstup na odpolední část Gram Bazaaru je zcela ZDARMA. Vstupní poplatek pro prodejní místo pro soukromé osoby je 50 Kč, v případě platné vstupenky na večerní koncert se tento poplatek nevybírá. Pro závazné přihlášení svého obchodu nebo labelu na Gram Bazaar 2013 pište na michal[at]fullmoonmagazine[dot]cz >>> [at]=@, [dot]=.

nahoru | Hlavní stan


Srpuls.CZ | Vdmusick © Λ-Ω Magick Disk Musick 

NAVRCHOLU.cz