Hlavní stan  |  České vinyly  |  Recenze  |  Rozhovory  |  Odkazy  |  Kapely

Hledané  |  Nabídka  |  Inzerce  |  Poznámky  |  O nás  |  Kontakt  |  English info


>>>   H l a v n í   s t a n   >>>   A r c h i v   >>>   2011 - 3. čtvrtletí

>>>   Archiv novinek 2011 - 3. čtvrtletí

>>> MERŤÁK | 2011-09-29 >>>
SAY WHY? "s/t" | IDIOTS PARADE "s/t" split 7" EP (2011|02|20 T.V.G Records)
Česko-slovenské běsnění
Na konci února letošního roku vyšel celkem pěkný sedmipalec skupin Say Why? a Idiots Parade. Ač se tahle deska objevila bez většího rozruchu a mnozí se o tomhle počinu dozvídají až zpětně, jsem moc rád, že mohu udělat recenzi i na tuhle šíleně rychlou řezničinu, protože psát o čem určitě je!
Nejprve tedy něco málo k poněkud psychedelickému obalu, který je vlastně ve stejném duchu jako obal splitka SAY WHY? "s/t" | BASTARDASS "s/t" a je tvořen z mnoha koláží, ovšem tentokrát především v modré barvě. Uvnitř je černobílá fotografie obou kapel a nechybí ani samostatná příloha se všemi texty i s překlady do angličtiny. Deska vyšla jak klasicky na černém, tak i na červeném vinylu - s přiloženým velkým plakátem a plackami obou kapel. O vydání se postaralo v současné době velice rozjeté německé vydavatelství T.V.G Records, které má na svědomí mimo jiné nahrávky takových kapel jako Yacopsae nebo Wormrot. ... více


>>> BERRY | 2011-09-23 >>>
90. léta byla jedinečná a neopakovatelná. Za komunistického marastu ilegální kapely měly konečně svobodný prostor pro realizaci svých debutových alb, která v té době vycházela jako na běžícím pásu. V porevoluční eufórii se kapely neorientovaly, opilé svobodou podepisovaly smlouvy s velkými labely, až přišlo tvrdé vystřízlivění. Kdo byl nad věcí a zkoušel vždycky hledat vlastní cestu, skončil u malého labelu, nicméně malý label tehdy produkoval emise svých alb v nákladech srovnatelných s dnešními velkými labely. Hudební byznys sežral sám sebe.
Inventura po letech je záslužná věc. Malárie Records - tehdejší vydavatel Insanie - tak letos objevil 120 panenských vinylů debutového alba INSANIA "Crossfade". V 90. letech bylo zcela běžné (a ta praktika se obloukem zase vrací), že se v Loděnici vylisovaly vinyly a úplně jinde vyrobily obaly. Ne vždycky se automaticky synchronizovaly počty.
Malárie Records postoupila kontraband, jako by trvala na odlišném rozměru nalezeného zbytku nákladu, zdůraznění faktu, že stará deska je ve své podstatě pořád současná, a snad i tak letos - u MAGICK DISK MUSICK - vznikla speciální, striktně limitovaná, ručně číslovaná reedice (nikoliv repress) se zcela novým obalem. Znepokojující zakódovaný motiv byl sice zachován, ale vyhnán ad absurdum, poplatně současné šílené době. Prastarý čárový kód byl upgradován jeho nedávno vygenerovaným nástupcem. Pro rozluštění psychokódu nepomůže žádná speciální čtečka v hloupém telefonu, ale obyčejný funkční gramofon.
Dobový vinyl je uložen v discobagu opatřeným speciálním razítkem, discobag pak obložen inlayem s texty přeloženými z černého jazyka do češtiny a angličtiny, strojně číslovanou fotografií ve stylu zahraničních promo karet z 80. let s autentickými podpisy všech členů tehdejší sestavy, a prvních padesát kusů navíc výsekem plakátu s původním barevným motivem.
Historická záchrana poslední zachované stovky exemplářů se vzkazy z dávného temnověku, kdy se příroda začala prolínat s kybernetickým světem, je v aktuálním černobílém designu venku právě teď - první podzimní den roku 011. Instrukce pro stažení plné remasterované verze alba naleznete uvnitř desky jako pozornost. Už jste někdy poslouchali tisíce let staré zprávy z digitálního tuneru? To je Crossfade.


>>> BERRY | 2011-09-20 >>>
Trojlístek labelů GIVE PRAISE RECORDS, OBSCENE PRODUCTIONS a PSYCHOCONTROL RECORDS přivedl na svět vinylovou verzi druhého řadového alba pardubické grind core stálice. Titul NEEDFUL THINGS "Tentacles Of Influence" vychází na šedém vinylu v nákladu 600 kusů. Podrobně v chystané recenzi.


>>> BERRY | 2011-09-18 >>>
PAPAGÁJŮV HLASATEL RECORDS je tu s další vinylovou událostí. Právě vyšla vinylová verze THE FIALKY "Kapitán 77". Kapelu charakterizuje melodický punk s odkazy k power popu či ska. Deska je venku v limitované, ručně číslované edici 325 kusů na průsvitném žlutém vinylu a jako bonus obsahuje vložené CD.


>>> BERRY | 2011-09-13 >>>
Ve vydavatelské kooperaci labelů ABC, PHOBIA RECORDS a RIOTSTARTER RECORDS právě vyšlo debutové 7" EP pražsko-venkovské d-beat-crust kapely FEAR OF EXTINCTION "s/t". Skupina, v jejíž řadách se nacházejí členové ex-Jonestown, P.N.S. či Rapida Muerte, přichází se šesti hrubými skladbami, klasickým černobílým rozvíracím obalem s anglickými texty uvnitř a černým vinylem s lapidárním vyznačením A a B strany.


>>> DAN MINORITY | 2011-09-12 >>>
Datum vydání nového alba FLOEX "Zorya" se blíží, a vy již nyní máte možnost si předobjednat LP na webu vydavatele, MINORITY RECORDS. Vinylová edice o počtu 300 kusů na čirém vinylu obsahuje kromě dvou listů s ilustracemi Veroniky Vlkové také download kupón pro stažení alba ve formátech MP3 a FLAC. Zorya vychází ve spolupráci se studiem Amanita Design.
Co do žánru, vystopovat se dá inspirace „klasickým minimalismem“, stejně jako soundtrackový opar alba, přesto Zorya není ambientní deskou - pečlivě opracovávané beaty charakteristické svou netradiční tektonikou,
jsou zde důležitým elementem. Co víc, jedná se bezesporu o nejenergetictejší a nejextatičtější počin ve Floexí diskografii. Ovšem Tomáš práci s energií velice pečlivě dávkuje a nechává jí naplno projevit jen ve vrcholných okamžicích alba.


>>> MERŤÁK | 2011-08-31 >>>
EVIDENCE SMRTI "s/t" LP (2011 Insane Society Records)
Vývoj správným směrem
Zatímco vloni vyšel Evidenci Smrti na vinylu materiál z demonahrávky staré více než dva roky - viz. EVIDENCE SMRTI "Demo 2008", v letošním květnu kapela vyvrhla na svět zcela nový materiál, který je pomalejší a metalovější, ale rozhodně nenudí, ba naopak. Navíc výborný zvuk jihočeského studia Hellsound udělal také svoje, a to nemluvím o přibrání druhého kytaristy. Nezbývá tedy, než se na tenhle počin podívat podrobněji.
Ač je grafické zpracování obalu oproti loňskému počinu zcela odlišné, motiv smrti se objevuje i zde a vůbec - celková temná atmosféra - včetně rozbouřené oblohy - působí opravdu dobře. Uvnitř nechybí příloha s výčtem všech textů i jejich anglickými překlady. K přečtení jsou tam i komentáře ke každému textu, které určitě stojí za pozornost. Navíc je ke každé desce přiložen i plakát s motivem, který má kapela tuším i na svých oficiálních tričkách. ... více


>>> BERRY | 2011-08-28 >>>
NERUDA "s/t" LP (2010 EMI)
Vyznání tuzemskému osmdesátkovému rocku a metálek barevný gramodesce
I když se může v odpoledním spánku zdát, že nejlepším hudebním nosičům svítá na lepší časy, ani velké tuzemské labely, které sem tam opatrně vypustí nějakou gramodesku do kalných vod mainstreamu, nejsou pražádným důkazem tohoto - některými novináři uměle vyživovaného - sci-fi.
Nerudu vydává velká firma, major label, ale ve svý podstatě o žádný výše zakalený mainstream rozhodně nejde. Neruda je sice další z řady osobitých projektů tuzemského funkového guru Romana Holého (z bývalých vzpomeňme jména Polobozzi nebo Sexy Dancers), tentokrát jde ale o tvrdé kytary a relativně nabroušený rock odkazující k tuzemské scéně 80. let, tzv. nové vlně - s patinou undergroundu. Vše ovšem v honosném zvuku, vybrané unikátní produkci a neprosté výrazu a instrumentální i frázové variability, vulgarity a hravosti od první do poslední skladby. Ovšem dávno nejsme v osmdesátých letech, odér někdejší šedi dávající většině tehdejších es punc jedinečnosti, je (na jednu stranu) naštěstí pryč. Zůstala tu ale silná vazba, neoddiskutovatelně skvělé řemeslo a ve finále současným fýlem stisknutá deska domácích i hostů, ke který se posluchač, co tohle všechno zažil, na čem vyrostl a co ve svý podstatě neopustil, bude vracet stejně rád, jako ke stařičkým vinylům Abraxas nebo Výběru, byť takhle ta alba ve skutečnosti nelze dost dobře porovnávat. ... více


>>> PHIL HELL | 2011-08-27 >>>
Na americkém labelu SPHC vyšel před dvěma měsíci americký press LP SEE YOU IN HELL "Útok!". Deska původně vydaná v roce 2007 v kooperaci INSANE SOCIETY RECORDS a PHOBIA RECORDS se dočkala nového masteringu od Jacka Controla (Enormous Door Studio) a nového obalu, který je oboustranně tišten sítotiskem na tvrdém kartonu a zevnitř má rozpis amerického turné, které kapela letos v červnu absolvovala. Náklad je 300 kopií na černém vinylu, pár kousků je k dostání i u kapely na e-mailu jozkasatanpunk[at]seznam[dot]cz >>> [at]=@, [dot]=.


>>> BERRY | 2011-08-25 >>>
19. 8. 2011 vyšlo u labelu PURE HEART RECORDS nové album mosteckých RAVELIN 7 "7 kroků po zamrzlé řece", a sice jako LP v těžkém provedení 180 gram vinylu s download kódem a krásným rozkládacím, oboustranným inlayem, který mj. obsahuje i anglickou verzi textů. Lehce živelný a velice upřímný emo-hardcore nabídne na novince stylovou stopáž sedmi songů.


>>> BERRY | 2011-08-25 >>>
Třetí řadová deska kapely a první, která se dočkala vinylové edice, to je aktuální titul na tuzemském gramotrhu, THE GANGNAILS "Bullets in The Underground". Za chvíli seženete jenom na burze nebo budete stahovat z iTunes, limitovaný náklad 258 kusů budiž pádným důkazem těchto slov. Barevný obal ukrývá plnobarevný inner sleeve a ten pak klasický černý vinyl, který prostě hraje nejlépe. V drážkách je zvěčněno 14 songů mixujících punk, rockabilly, garage rock i odkazy new wave. Pokud si chcete vychutnat nahrávku v takové podobě, jak má znít, bez komprimaci a podivného shluku jedniček a nul, neváhejte - GANGNAILS RECORDS kontaktujte přes oficiální web kapely či její jakýkoliv profil.


>>> JOHAN | 2011-08-24 >>>
PRECEDENS - BÁRA BASIKOVÁ "Doba ledová" LP (1987 Panton)
Nejlepší deska Precedens
Skupina PRECEDENS (mimochodem, název kapely nelze chápat dnešníma očima jako termín z oblasti práva, ale jako slovo, kterým někdejší mládežníci titulovali vše, co nemohli nebo nechtěli nazývat pravými jmény) vznikla v roce 1982, kdy v jejím čele stáli Martin Němec (akademický malíř) a Jan Sahara Hedl. Po řadě koncertů v pražských klubech (Chmelnice, Opatov, Rokoska...) se o ní začalo mluvit, po nástupu Báry Basikové na post zpěvačky (původně nastoupila jako sboristka, ale když odešel Sahara, zaujala post sólové zpěvačky) její věhlas ještě stoupl. Výsledkem druhé (post-Saharovské) etapy existence PRECEDENS je album "Doba ledová", na kterém bylo před názvem kapely uvedeno jméno zpěvačky – z čistě marketingových důvodů – Bára se tehdy stala známou a oceňovanou zpěvačkou díky spolupráci s Michalem Pavlíčkem resp. STROMBOLI i díky knize "Rozhovory s útěkem". ... více


>>> LADISLAV OLIVA | 2011-08-22 >>>
Na světě je vůbec první samostatné LP ostravské extrémně hardcorové kapely SHEEVA YOGA "Svět ten čert vem". Album vyšlo v kooperaci 15 podzemních labelů, jimiž jsou 625 THRASH, ACTIVE REBELLION, BAŽINA, C.O.P.S.(A). RECORDS, ČLOVĚK, DEAD HEROES RECORDS, DIFFERENT RECORDS, EXIT PRODUCTION, JN THE BEAST, KILLING ART RECORDS, OLGA HEPNAROVÁ RECORDS, PAPAGÁJŮV HLASATEL RECORDS, POPE'S ASS PRODUCTIONS, TOTALITARIANISM STILL CONTINUES a WAKING THE DEAD. Černý vinyl o rychlosti 45 rpm a hmotnosti 140 gramů nabízí 20 songů o celkové délce přibližně 17 minut a je zabalen do barevného obalu s velkým čtyřstranným bookletem. Deska vyšla v nákladu 625 kusů.


>>> BERRY | 2011-08-21 >>>
Keep Your Eyes Open, ve zkratce KYEO je pražský label, který má za sebou nějaká cédéčka a před nedávnem debutoval vinylem, a sice split 7" SP SAADE "Vrah" | BORIS "Czechoslovakia". Jedná se o černou desku doplněnou inlayem s texty a dvěma samolepkami. Singl vyšel u příležitosti společného turné obou kapel, které jsou provázené vzájemnou spoluprací. Tomáš ze Saade je tour manager japonských Boris, jezdí s nimi evropská a americká turné a ti ho v tomhle směru považují za svého člena. Představil jim spoustu metalových desek z někdejšího Československa, což bylo inspirací pro jejich stejnojmenný song. Skladba "Vrah" od Saade je pak úplnou novinkou této pozoruhodné tuzemské kapely.


>>> BERRY | 2011-08-19 >>>
U českobudějovického labelu NOISE ASSAULT AGENCY BUDWEISS vyšla debutová deska jindřichohradecké experimentálně alternativní post metalové kapely. Titul FIVE SECONDS TO LEAVE "Sound Scape Land Tracks" obsahuje 6 tracků na barevném vinylu, originálně řešený discobag obal, jehož přímou součástí jsou středové labely vinylu, a třeba i download kód. Mixoval Ondřej Ježek. Další z relativně mála desek, která neskrývá d.i.y. etiketu, naopak ji přirozeně vystavuje na odiv.


>>> BERRY | 2011-07-31 >>>
U brněnského labelu INDIES HAPPY TRAIL RECORDS právě vyšla vinylová verze alba HLADOLET "Kaleidoskop". Jedná se o první oficiálně vydané album tamní sedmdesátkové bigbeat / jazz / blues / folk kapely, které vychází po jejích dvanácti letech existence. Po všech směrech krásná práce je zvěčněna v drážkách černého vinylu uloženého ve vnitřním obalu obsahujícím české texty a opravdový sleevenote z pera nezávislého hudebního publicisty Petra Gratiase. Komplet pak opatřen vnějším rozvíracím lakovaným obalem.


>>> LADISLAV OLIVA | 2011-07-27 >>>
LIFE POSSESSION "K přírodě zády" | GOMORA "Znamení doby" split LP (2010 Aback Records, G.R.F. Records, Gusto Rana! Production, Hardcore Attack Records, Úchylná Kost, Undislessed, Wahnfriend Records, Wolfdrunk)
Temně crustový souboj na ostré nože
Koncem loňského roku se dočkal vydání vcelku sympatický split dvou našich temně crustových kapel, jenž se pro obě stal dosud nejvýraznější dosaženou metou.
Pardubičtí Life Possession produkují punkem ovanutou crustovou palbu, kde kytary namísto nějaké bezhlavé rychlosti sázejí spíše na střední tempa a hutnost riffů. Zvukově to sice není nijak slavné, ale v rámci žánru zcela vyhovující a přesně padnoucí. Když se k tomu navíc připočítá kontrast záhrobního a ječivého vokálu, z nahrávky se stává relativně pestrá a dobře se poslouchající jízda. Samozřejmě nic převratného, přesto respektovatelná záležitost. ... více


>>> ADRIK | 2011-07-27 >>>
Moji milí virtuální přátelé, otevřete archivní flašky s jakýmkoliv chlastem, nastává radostný okamžik - právě vydáváme nový dvanáctipalec, split LP RISPOSTA "s/t" | ROXOR "s/t", o který se rovnou měrou dělí jihomoravská Risposta a východoslovenský Roxor, stvrzující nesvaté přátelství obou gangů. Prvotní nápad zrealizovat tento split pochází někdy z alkoholických hlubin let 2008-2009, takže jsem rád, že se to podařilo dotáhnout do konce tak brzo a myslím, že výsledek je vskutku OK. Risposta tady má 5 songů divného crust-hardcoru s lehkým metalickým patosem, nahrávka pochází ze stejné nahrávací sešlosti jako split singl s Defy, jenom vály jsou o nějaký ten čtvrtek starší. Strana Roxor je značně hrubější, 7 songů ostrého "japonsko-švédského" raw punk-crustu, v podobném duchu jako letos vydaný sedmipalec. Obal kreslil Ben, texty výborně překládal opět Radim. Svou troškou do mlýna přispěli také GASMASK RECORDS, HEADNOISE RECORDS, INSANE SOCIETY RECORDS, MIRUUS LEVYT a TOTALITARIANISM STILL CONTINUES, vyšlo v nákladu 500 kusů. Díky všem zúčastněným - ať žije DIY bordel! Příjemný poslech.


>>> BUBU | 2011-07-05 >>>
DRAKAR - 3.6.2011, Muskelrock, Tyrolen (Alvesta), Sweden

Je to legrace, za tuhle akci vlastně můžou němečtí thrasheři PROTECTOR. Léta jsem marně sháněl jejich CD "Golem" a už jsem to skoro odpískal. Na ten moment si vzpomínám docela přesně, je začátek ledna 2004, nový rok ještě tak nějak chrápe a já surfuju po netu. A samozřejmě si to neodpustím, zadávám do Googlu heslo Protector – Golem. A prásk, objevuje se link na švédské vydavatelství I HATE, které má v nabídce CD "Echoes From The Past", první dvě studiovky Protector včetně dema na jednom CD. Nechápu nic a hned píšu, jestli zasílají do ČR, tohle prostě MUSÍM mít. Ozývá se mi Peter Lidén, že není problém a že by něco i vyměnil za naše tituly a... No, trochu to zkrátím, z výměn desek se nakonec stal kamarádský vztah a kromě Blackoshových CRUX jsem pomáhal vydat na tomto labelu právě i DRAKAR. ... více


>>> BARVÁK | 2011-07-05 >>>
Nebe bez mraků, den se probouzí, brousíme kosy. Vychází nová deska GRIDE "Záškuby chaosu", osmadvacetiminutový let po oběžné dráze fast / thrash / grind hardcoru. Závraťový test, opět textově i hudebně o kus propracovanější a rafinovanější – a zároveň absolutně nekompromisní. Pokroucené snové vize malíře Petra Marečka na obalu dovršují celkové dílo šílenství. Naprostá povinnost pro fanoušky kapel jako jsou např. Gride. Ufoni jsou tady! Premiérově k dostání tento víkend na festivalu Obscene Extreme. Vinyl bude k dostání v klasické edici, ale v průběhu července vyjde i limitovaná edice na červenočerném žíhaném vinylu, s plakátem, signovaným autorským tiskem Petra Marečka a dalšími bonusy. To vše u INSANE SOCIETY RECORDS.


>>> PETR PHR | 2011-07-05 >>>
„Jeskyně může znamenat úkryt, může to být místo tajemství, může to být útěk do samoty, také místo objevu a touhy pronikat stále hlouběji do poznání... Vezměte helmy a svítilny a vydejte se na koncert. Třeba tam dole něco objevíte nebo se odtamtud dostanete ven.“
Už Jsme Doma se loni poprvé vydali do hlubin jeskyně a pro mnohé bylo nejspíš překvapením, jak pestrá a barevná může v jejich podání být. Kapela si s nahráváním nové desky dala na čas, ale mnohaleté čekání se opět vyplatilo a Už jsme doma nezklamali. Jeskyně není prvoplánová deska a možná vám bude pár poslechů trvat než se do ní ponoříte, ale o to víc následně pohltí. Nyní je konečně k dispozici i vinylová verze alba UŽ JSME DOMA "Jeskyně", která právě vyšla v limitovaném nákladu 500 kusů u labelu PAPAGÁJŮV HLASATEL RECORDS. Velký formát obalu vinylové desky teď dává ještě víc vyniknout kresbám Martina Velíška. Nechybí ani potištěný vnitřní obal či monstrózní dvanáctistránkový inlay nabitý informacemi. To vše ve vnějším luxusním obalu z 350ti gramového papíru.


>>> LADISLAV OLIVA | 2011-07-05 >>>
Zbrusu novým vinylovým zářezem je legendární demo brněnské skupiny INSANIA "R.U. Dead?" z roku 1992. Nahrávka původně vyšla pouze na kazetě a později s dalšími nahrávkami rovněž na CD. Aktuálně vydané 12" LP samozřejmě obsahuje také všechny 3 songy z dávno již vyprodaného a zcela nesehnatelného 7" EP INSANIA "Vertigo". Deska vydaná u šternberského labelu BAŽINA graficky čerpá z původní kazety, vychází v omezeném nákladu 275 kusů na černém vinylu a je k sehnání na e-mailu bazinator[at]email[dot]cz >>> [at]=@, [dot]=. Kdo má zájem si ji opatřit osobně, může tak během léta učinit na festivalech Obscene Extreme v Trutnově, Nezávislém festivalu v Branišovicích, Play Fast Or Don't v Hradci Králové či Brutal Assaultu v Jaroměři.
Pouze pár desítek kusů této desky obsahuje navíc původní originální obal dávno vyprodaného 7" EP "Vertigo" a dále kopii kalendářového plakátku SKIMMED 1992-1993. Tato limitovaná edice je k sehnání pouze a výhradně na adrese vydavatele.


>>> LADISLAV OLIVA | 2011-07-01 >>>
FESTA DESPERATO "Psi Vatikánu" LP (2011 Insane Society Records)
Starý materiál nerezaví, ale černá! – part II.
Brněnská Festa Desperato konečně vinylově zhmotňuje své tóny. Sedmipalec FESTA DESPERATO "Nový Babylon" (2006) sice zdárně vyšel, jinak ovšem nosičovou výbavu skupiny dlouho tvořily pouze magnetofonové kazety "Prvních..." (2003) a "Život ve hříchu" (2005), přičemž ta druhá se teprve až loni, po více než 5 letech, dočkala zasloužené sedmipalcové edice. Rok připravované a dlouho očekávané album "Psi Vatikánu" mělo delší cestu na svět, ale vše se v dobré obrátilo, takže v návaznosti na docela nedávnou kolegovu recenzi FESTA DESPERATO "Život ve hříchu" lze tvrdit, že soubor konečně začal výrazněji černat, přestože v tomto případě nejde o zase až tak starý materiál. Každopádně však silný a přesvědčivý. ... více

nahoru | Hlavní stan


Srpuls.CZ | Vdmusick © Λ-Ω Magick Disk Musick 

NAVRCHOLU.cz