Hlavní stan  |  České vinyly  |  Recenze  |  Rozhovory  |  Odkazy  |  Kapely

Hledané  |  Nabídka  |  Inzerce  |  Poznámky  |  O nás  |  Kontakt  |  English info


>>>   H l a v n í   s t a n   >>>   A r c h i v   >>>   2014 - 1. čtvrtletí

>>>   Archiv novinek 2014 - 1. čtvrtletí

>>> PETR PHR | 2014-03-31 >>>
Společná nahrávka spřátelených kapel bývá logickým vyústěním společného turné. Po loňském úspěšném tour se k její realizaci spojili i česká punková legenda a jedna z předních kapel na současné české punkové scéně. Split 7" EP SPS "s/t" | NEŽFALEŠ "s/t" právě vychází na vinylu a přináší čtyři novinky. Jedná se o zajímavou událost, protože pro SPS je to první vinylový zářez od roku 1996 a pro Nežfaleš dokonce úplně první za dvanáctiletou existenci kapely. PAPAGÁJŮV HLASATEL RECORDS přišli s nápadem na vydání společného vinylu obou kapel a vyslyšeli tak volání fanoušků obou kapel, kteří si už dávno nějakou vinylovou desku do své sbírky přáli. SPS zde servírují již dříve zveřejněnou hitovku "Právo", která ale ještě nevyšla na žádném nosiči a jednu úplnou novinku "Švejk". Nežfaleš pak přidává dva zbrusu nové kousky - přímočarou punkovku "Poslední" a možná lehce překvapivou "Něco je špatně", která může být tak trochu návratem ke kořenům.


>>> BERRY | 2014-03-31 >>>
V těsné kooperaci labelů DEADRED RECORDS a STARCASTIC RECORDS vyšly v únoru dvě pozoruhodné dlouhohrající desky. PRODAVAČ "Malý ráje", tedy dlouho očekávaný debut alternative/pop kapely Mr. Šampóna, Pe.Kla, Kluka a Stejkyho. Parádní osmitrackový debut vychází v gatefoldu, stejně tak jako šestá řadovka pilíře české elektronické scény, OHM SQUARE "A Curious Place Between Souls And Atoms". Emotivní album Ohm Square se vyrovnává se smrtí blízkého, zatímco místy postpunkový Prodavač poukazuje na taje průběžných bojů se sebou samým. Obě novinková alba jsou zatavená ve slídě a navrch obsahují i download kupóny, abyste mohli běhat s peckama v uších, místo s gramofonem na zádech.


>>> MERŤÁK | 2014-03-30 >>>
Brněnské punkrockové kapele vyšla první velká deska BOY "Darkest Visions". Vinyl spatřil světlo světa za spolupráce tuzemských VOLTAGE RECORDS a amerických REBEL SOUND RECORDS. Deska vychází v gatefold obalu, který je navíc vložen do masivního slipcasu s embosovanou, stříbrnou ražbou přední i zadní strany. Celkový náklad činí 500 kusů a prvních 50 zájemců obdrží jako bonus slipmat s logem a grafikou Voltage Records. Na desce samotné je celkem deset skladeb a o produkci se postaral bubeník z Turbonegro, Tommy Akerholdt. Křest proběhl 3. března 2014 v pražském Roxy za spoluúčasti kapel Tales Of Error a Hanba.


>>> BERRY | 2014-03-30 >>>
MONSTER NATION vrazili do roku 2014 jak vinylový uragán metalových reedic starých domácích klasik. Zatímco hned zkraje roku vyšlo historicky vůbec poprvé na vinylu čtvrté album mladoboleslavských nezmarů thrashe DEBUSTROL "Vyhlazení", což byl ve své době comeback kapely k nekompromisnímu thrashmetalu do světa, jímž naplno zmítala krize metalu, v březnu spatřilo tmu světa ještě starší dílo, a sice debut praotců československého deathmetalu KRABATHOR "Only Our Death Is Welcome...". Toto album ve své době na vinylu vyšlo, ale reedice budiž přímou ranou podnikavcům z virtuálních aukčních síní, jež jeho cenu došponovali. Oproti původní verzi obsahuje ta aktuální rozvírací obal, díky čemuž si lze prohlédnout celý původní obraz s legendárním válečníkem.


>>> MERŤÁK | 2014-03-29 >>>
RADIATION "Plutonium Overdose" 7" EP (2013 Atomic Vision Productions, Skaven Records, Slave of Beerfoam, Totalitarianism Still Continues)
Návrat o 25 let zpátky, ale proč ne?!
Letošní rok prostě nemohu začít jinak! Tuhle slovenskou thrash metalovou drtičku jsem objevil vlastně docela náhodou teprve vloni, když jsem si v jednom distru koupil jejich eponymní CD z roku 2009. Bratislavské trio hraje od roku 2005, ale kapela zní už na CD jako by byla nahrávka pořízená o dobrých 25 let dříve. Především mi to připomnělo první nahrávky jedné sakra známé thrashové veličiny z německého Gelsenkirchenu. A protože mám pro thrash metal už léta slabost, sežral jsem to Radiation i s navijákem. Tohle mě prostě baví! Jaké milé bylo pak překvapení, když jsem zjistil, že pánové v loňském roce nachystali svůj první vinylový zářez s názvem "Plutonium Overdose". Netrvalo dlouho a vinyl už se točil na mém gramofonu. ... více


>>> BERRY | 2014-03-05 >>>
Slovo anketa zní v posledních letech téměř hanlivě, sypou se na nás ze všech stran jak lavina, ale neskládáme zbraně, kterými nejsou jen výsledky hlasů lidí, kteří desky skutečně poslouchají, ale jako jistou hodnotu navíc po anketě zanecháme k dispozici přehledný archiv vinylových desek, z jejichž stále rostoucího množství mohou mít skutečnou radost snad už jen GZ Loděnice.
Svět gramodesek se zřejmě definitivně zbláznil. Popravdě mi to místy (především místy mainstreamovými) připadá celé absurdní, ale běh světa stařeckým lamentováním nikdo nikdy nezměnil, tak jsme to celé znovu dali. Nadšení ubývá a práce přibývá, ale kouzlo se generálně nevytrácí, co si budeme nalhávat.
Pravidla pro již 7. pokračování ankety o nejlepší český vinyl roku zůstávají od loňského ročníku neměnná a naleznete je za odkazem níže. Pro příští rok předesíláme, že minimálním nákladem zařazené vydané desky bude hranice 100 kusů, jinak nebude předmětem zájmu ankety, neboť nižší náklady se velmi snadno stávají veřejnosti zcela nedostupné.
Ozývají se i hlasy o rozdělení ankety do kategorií, generálně underground / mainstream, ale podle mého názoru, který není nijak vzdálen realitě, se toto na pomyslném trhu vinylových nosičů zcela stírá, oba tábory mají své velmi podobné limity.
Hlasovat je možné od 5. 3. 2014 do 5. 4. 2014.
Instrukce k hlasování a vůbec kompletní info k anketě BEST VINYL DISK 2013 je k dispozici jako samostatná stránka s náhledy obalů všech vydaných LP/mini LP a SP/EP. Předem děkujeme za Vaši účast a zájem.


>>> BERRY | 2014-02-02 >>>
AUTUMNIST "Sound Of Unrest" LP (2013|06|10 Deadred Records, Starcastic Records)
Vzrušujúca nadčasovosť
Třetím studiovým albem na sebe vloni upozornil slovenský elektromág Vlado Ďurajka, a sice prostřednictvím labelů Deadred Records a Starcastic Records, které desku vydaly na Slovensku, resp. v Čechách. Obal z recyklovaného papíru s ručním potiskem dal tušit, že půjde o srdeční záležitost a ve chvíli, kdy se jehla potřetí zakousne do elektrodráhy černé desky, na mysl vytanuvší fakt je definitivně stvrzen.
Zatímco dřívější tvorba se nesla v převážně instrumentálním duchu, nyní je markantní příklon k písničkovosti, a sice užitím zpěvu, o kterém bude řeč dál. Silné, působivé, podmanivé syntezátorové motivy podporované elektrobeaty mají sílu, jako když elektrárny po odstávce pustí do sítě více než běžný příděl voltů a vzniká přepětí. Přepětí "Sound Of Unrest" však nelikviduje labilní spotřebiče, ale vhání náboj a doplňuje energii daleko transparentněji než běžný kofein. ... více


>>> LADISLAV OLIVA | 2014-02-01 >>>
FLESHLESS "Grindgod" LP (2013 Nice To Eat You Records, Pigeonshitagency)
Netřeba zabíjet grindového boha
"Je to hudba mladejch," říká tehdy zřejmě náctiletý metalový fanoušek Vladimír Prokoš ve čtyřicátém dílu dokumentárního cyklu Bigbít, kde je zachycen v dobové televizní reportáži z konce osmdesátých let. Tehdy asi velmi těžko mohl tušit, že o čtvrtstoletí později bude patřit k trvale výrazným vokálním, ale také vydavatelským nebo distributorským personám.
Děčínští death-grindeři Fleshless mají za sebou dvacetiletou historii, během které se už dávno zařadili k nejznámějším pojmům na domácí extrémní scéně, ale ví se o nich i ve světě. Na počátku jejich věku byla dvě dema, z nichž zvláště "Grinding" bývá řazen mezi žánrovou klasiku. Následovala dvě splitka, kompaktní s Mastic Scum a kazetové s Disfigured, ovšem teprve až roku 1999 konečně došlo na první opravdu oficiální album. Tehdy vydaný kompakt obsahuje rovněž předchozí demo podobného názvu, naopak gramodesky byly v té době zcela na okraji zájmu. ... více


>>> LADISLAV OLIVA | 2014-01-27 >>>
OLYMPIC "Želva" LP (1968 Supraphon, 2013|03|22 Supraphon)
Základní stavební kámen českého rocku
Když se roku 1963 ze členů skupin Karkulka nebo Big-Beat Quintet vyklubal tehdy ještě mnohočlenný Big-Beat Olympic, který v listopadu stejného roku představil na pódiu divadla Semafor komponované pásmo "Ondráš podotýká...", těžko asi někdo mohl tušit, co všechno se později pod jménem Olympic odehraje. Do roku 1966 postupně odešli všichni zpěváci, mezi nimi i třeba Pavel Bobek, Josef Laufer, Yvonne Přenosilová nebo Miki Volek. Kapelníkem se stal Petr Janda, který se mezitím pustil do vlastní písňové tvorby ovlivněné beatlemánií, jejímž přímým důsledkem byla i dodnes nepřekonatelná píseň "Dej mi víc své lásky" z roku 1965. Průběhem asi dvou sezón vykrystalizoval materiál, který pak byl od ledna do října 1967 zaznamenán a posléze částečně vydán na singlech, ale především na stále svěžím, od března 1968 šířeném albu "Želva", které nejenže obsadilo 5. místo v anketě "Deska desek" (1990), ale dokonce zvítězilo v anketě "Alba, která měnila Česko" (2006).
Asi nejklasičtější deska českého bigbítu a současně základní stavební kámen, protože když pomineme několik málo kompilací, šlo o historicky vůbec první samostatné album nějaké české rockové kapely. Přestože bicí nejsou moc slyšet, na svou dobu povedená a skvěle šlapající nahrávka je čímsi, co zcela zásadně ovlivnilo a poznamenalo další vývoj domácího bigbítu, včetně jeho často kritizované českosti. Ta je ale v tomto případě synonymem nikoliv přízemního buranství, ale spíše lidové tvořivosti, o čemž krásně svědčí hlavně hospodský popěvek "Línej skaut". Navzdor všem zjevným vlivům mersey soundu a dalších dobových proudů je výsledek opravdu veskrze český, ovšem ve smyslu těch nejlepších tradic specifické národní kultury, včetně třeba jejího humoru. ... více


>>> BERRY | 2014-01-14 >>>
INSANIA - Těžká kašírovaná pozůstalost
„Tohle jsme neměli vidět!“ Rozum zůstával stát nad jeho vyděšeným výrazem. „Anebo si to nenechávat pro sebe - nejsem si jistej, jestli s tímhle tajemstvím dokážu žít.“ Oba si slíbili, že o ničem, co spatřili tu noc o úplňku na půdě svý tety nikomu neřeknou ani slovo. Tížilo to, všichni ostatní žijí tak klidný životy a zrovna oni dva museli být svědky takový události. Jeden by raději chodil každou neděli do kostela, než tohle! Ale udělají to, ostatně oba se cítí jako dospělí a nemají z toho slova strach jako ostatní, kteří jej časem svým nudným životem naplní po okraj. Na tý půdě bylo něco prazvláštního, tvářilo se to jako těžká kašírovaná pozůstalost, ale rozhodně to tam nebylo dlouho. Dali by na to krk, jako byli jednou provždy němými svědky vraždy ve starý hvězdárně za městem. Ten parchant Joe má i v tomhle prsty! Než tenhle dům lehne jejich rukama popelem, stráví tři čtvrtě hodiny v jeho tajemným sklepení plným harampádí, kde kromě bible, zbraní, hlavolamu a amuletu objevili klíč - starý zaprášený gramofon s úplně novou přenoskou.* ... více


>>> LADISLAV OLIVA | 2014-01-07 >>>
KRUCIPÜSK "Boombay" LP (2013|11|08 Krucipüsk)
Crossover přehlušený estrádou
Liberecký Krucipüsk překvapuje značnou aktivitou a pouhý jeden rok po rozdílně přijímané předchozí desce KRUCIPÜSK "Rodinnej diktát" se připomíná další novinkou, která zavání možná až zbytečnou uspěchaností. Někdejší přednosti souboru se totiž propadají neznámo kam.
Na první pohled zaujme nejen výrazná obalová stylizace, ale i zjištění, že Tomáš Hajíček shodil většinu svého obličejového ochlupení. Současně s ním však pozbyl dalšího kousku skladatelského umu, neboť je zjevné, že poslední čtyři alba jsou jen stínem těch předchozích. Ostatně se není čemu divit, když ta nejstarší nahrávaly až na zpěváka odlišné sestavy muzikantů. ... více


>>> BERRY | 2014-01-05 >>>
PLEASE THE TREES "A Forest Affair" LP (2012|10|10 Starcastic)
Niterní záležitost mezi posluchačem a lesem
Tak jo, jak se vymluvit z tak propastný dodací lhůty recenze týhle desky?! Omáčku stranou, odvařila mě tak, že mi trvalo rok a čtvrt, než jsem byl schopen o
ní poskládat pár slov, kterými se ji budu snažit přiblížit a být co nejméně subjektivní.
Please The Trees jsem viděl naživo poprvé před pěti a půl lety, nevedli si zle, ale nijak osobitě. Na pódiu byli výrazní, ale na nahrávku to nedokázali přenést. Před dvěma roky se mi doneslo, že zahrát si na Boudě je jejich sen, čemuž jsem se pousmál, ale po uložení LP "A Forest Affair" na talíř gramofonu přešel lehce sarkastický výraz ve strnulý, původní pousmání vystřídal výraz uznání a za pár měsíců regulérní pozvánka na festival. Samotný koncert předčil všechna má očekávání, v jeho závěru pak letěla kytara po barovém pultu pivo nepivo, drink nedrink a následně kolovala mezi fanoušky, kteří na ni vrcholný vazbící set dohráli. ... více

nahoru | Hlavní stan


Srpuls.CZ | Vdmusick © Λ-Ω Magick Disk Musick 

NAVRCHOLU.cz